Πολιτική
Στο συνέδριο του Economist ο Τ. Θεοδωρικάκος – “Η γενιά του brain drain είναι στο χέρι μας να γίνει η γενιά της νέας ελληνικής επιτυχίας”
Στις ευκαιρίες που ανοίγει η διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού στην Ελλάδα, που αντιμετώπισε με επιτυχία μέχρι σήμερα την πανδημία, αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος σε παρέμβασή του στο συνέδριο του Economist, με θέμα «The Silver Tsunami».
Ο ίδιος εκτιμά ότι δημιουργείται μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα να μετατρέψει το brain drain σε brain gain και οι εκατοντάδες χιλιάδες νέοι που είχαν εγκαταλείψει τη χώρα μας τα προηγούμενα 10-15 χρόνια, να επιστρέψουν και να γίνουν η γενιά της νέας ελληνικής επιτυχίας, τώρα που η Ελλάδα από «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, έχει μετατραπεί σε χώρα – πρότυπο διεθνώς και παρέχει ασφάλεια στους κατοίκους της.
Ο κ. Θεοδωρικάκος κατέθεσε έξι προτάσεις για τις ευκαιρίες που δημιουργούνται για τη χώρα μας από την επιτυχή διαχείριση της κρίσης, καθώς παγκοσμίως θεωρείται μια ασφαλής χώρα, και οι οποίες στηρίζονται κυρίως στην προσέλκυση πολιτών από την Ευρώπη και απ’ όλο τον κόσμο για μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, αξιοποιώντας είτε την τηλεργασία είτε για να περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους.
Καθοριστικό παράγοντα για τη διατήρηση του αισθήματος ασφάλειας ο υπουργός Εσωτερικών θεωρεί την ενίσχυση των κοινωνικών δομών των Δήμων, την εμπλοκή της Αυτοδιοίκησης στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την ανασυγκρότηση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.
Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά:
“Θέλω να υπογραμμίσω μερικές από αυτές και να δώσω το έναυσμα για τη συζήτηση:
1. Αναδείχθηκε ως πρώτιστη αξία η ανθρώπινη ζωή και ως ισχυρότερος παράγοντας αυτός της ασφάλειας και της υγείας, ιδιαίτερα στους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους που επλήγησαν παγκοσμίως πολύ περισσότερο και πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού.
2. Αναδείχθηκε ξανά η αξία της οικογένειας και η αξία της διαγεννεακής αλληλεγγύης. Οι νέοι άνθρωποι θυσίασαν την ελευθερία τους για να προστατεύσουν τους γονείς και τους παππούδες τους, σε μια συνειδητή συμπεριφορά που εκδηλώθηκε στη χώρα μας και αυτό το βιώσαμε.
3. Αναδείχθηκε και έγινε πράξη η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών στη χώρα -στην Ελλάδα μέσα σε τρεις εβδομάδες έγιναν πράγματα που δεν είχαν γίνει σε δέκα χρόνια- καθώς και η αξία και οι δυνατότητες της τηλεργασίας. Όπως επίσης ήρθαν στην επιφάνεια αξίες όπως, η προστασία του περιβάλλοντος, το οποίο ανάσανε κατά κυριολεξία σε ολόκληρο τον πλανήτη και φυσικά στην Ελλάδα και της κίνησης.
4. Μέσα απ’ όλη αυτή τη διαδικασία η εικόνα της πατρίδας μας μεταβλήθηκε τόσο στο εξωτερικό όσο και εσωτερικά. Το «μαύρο πρόβατο» της τελευταίας δεκαετίας για την Ευρώπη μετατράπηκε σε θετικό πρότυπο. Και οι «επιπόλαιοι» Έλληνες μετετράπησαν σε πειθαρχημένους συμμέτοχους χρήσιμων και αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Ήρθε έτσι στην επιφάνεια ένας γόνιμος και υπεύθυνος πατριωτισμός των Ελλήνων και το περίφημο ελληνικό φιλότιμο στη σύγχρονη μορφή και εκδοχή του.
5. Πιστεύω, επίσης, ότι στη χώρα αναδείχθηκε η ανάγκη συνεργασίας και συνασπισμού υπό διαφανείς συνθήκες του κράτους και της Αυτοδιοίκησης με τον ιδιωτικό τομέα. Κάτι το οποίο στη χώρα μας είχε μείνει πολλά χρόνια πίσω εξαιτίας επικρατουσών ιδεοληψιών.
6. Ήρθαν ακόμη στην επιφάνεια αξίες όπως ο εθελοντισμός, η αλληλεγγύη, η καινοτομία και η κοινωνική ευθύνη πολιτών και επιχειρήσεων.”