Κεντρικό Θέμα
Το παρασκήνιο για την προεδρία της Δημοκρατίας
Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για τις τελικές αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με το πρόσωπο που θα προτείνει στην Ολομέλεια της Βουλή για την προεδρία της Δημοκρατίας.
Τα σενάρια και η φημολογία δίνουν και παίρνουν το τελευταίο διάστημα και ο πρωθυπουργός από τη στιγμή που η ψηφοφορία θα γίνει τον Φεβρουάριο, θα πρέπει να ανακοινώσει τον ή την εκλεκτή του, το αργότερο μέσα στον Ιανουάριο.
Αυτό άλλωστε έκανε σαφές στην τελευταία τηλεοπτική του εμφάνιση στον ΑΝΤ1, κάτι που σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς, θα ανακοινώσει την επιλογή του.
Στην ουσία δηλαδή, θα επαναληφθεί ότι ακριβώς έγινε και το 2019, όταν είπε την παροιμιώδη φράση «τα Χριστούγεννα θα ξεκλέψω ένα διήμερο να πάω στο βουνό, εκεί παίρνω τις σημαντικές αποφάσεις».
Τότε επέλεξε την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και η απόφασή του έτυχε ευρείας αποδοχής και κάτι ανάλογο θα επιχειρήσει να κάνει και τώρα με ένα πρόσωπο που έχει τη συναίνεση και άλλων πολιτικών κομμάτων.
Οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν λίγο πριν ή λίγο μετά τα Θεοφάνια, ώστε να υπάρχει ο αναγκαίος χρόνος για γίνουν όλες οι αναγκαίες ζυμώσεις, πριν από τις κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλής.
Ασφαλώς και κυβερνών κόμμα έχει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ο κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε να προκρίνει όποια υποψηφιότητα επιθυμεί, ξέρει όμως ότι η επιλογή που θα κάνει θα σφραγίσει τις πολιτικές εξελίξεις.
Η 13η Φεβρουαρίου
Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος τρέχει και η Ολομέλεια της Βουλής θα πρέπει να συνεδριάσει το αργότερο έως τις 13 Φεβρουαρίου για την επιλογή που θα γίνει στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας.
Στη πρώτη ψηφοφορία απαιτούνται 200 ψήφοι και στην περίπτωση κατά την οποία δεν συγκεντρωθεί αυτός ο αριθμός ακολουθεί δεύτερη ψηφοφορία, ενώ στην τρίτη ψηφοφορία αρκούν 180 ψήφοι.
Στην τέταρτη ψηφοφορία απαιτείται πλειοψηφία 151 βουλευτών, ενώ εάν δεν βρεθεί λύση ούτε τότε, θα ακολουθήσει πέμπτη ψηφοφορία, όπου εκεί αρκεί η σχετική πλειοψηφία των Βουλευτών.
Ωστόσο, το συγκεκριμένο σενάριο δεν το θέλει ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναζητεί ένα πρόσωπο που δεν θα διχάζει, αλλά θα μπορεί να εκφράζει την εθνική ενότητα σε μια κρίσιμη συγκυρία που χαρακτηρίζεται από τον πολιτικό κατακερματισμό.
Ο Καραμανλής
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε, ότι η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά προκάλεσε αναταραχή και στη Ν.Δ. -που αποτελεί τη βασική σταθερά του πολιτικού συστήματος-, γεγονός που έχει φέρει τα πάνω κάτω.
Όπως γίνεται αντιληπτό, ο πρωθυπουργός επιθυμεί μια υποψηφιότητα που θα έχει και τη σύμφωνη γνώμη των βουλευτών της Ν.Δ. και θα είναι αποδεκτή από άλλους πολιτικούς χώρους και κυρίως από το ΠΑΣΟΚ.
Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής διαθέτει αυτά τα χαρακτηριστικά, το γεγονός όμως ότι δήλωσε πρόσφατα πώς δεν ενδιαφέρεται για το αξίωμα, τον έβγαλαν τελείως έξω από το κάδρο.
Τα χαρακτηριστικά
Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο πρωθυπουργός θα αναζητήσει τη λύση στο πολιτικό σταυρόλεξο, με ένα Πρόεδρο που έχει “υπερκομματικά χαρακτηριστικά”, και θα εκφράζει ευρύτερες συναινέσεις.
Το πρόβλημα για τον κ. Μητσοτάκη στην παρούσα φάση είναι ότι “γαλάζιοι” βουλευτές επιμένουν στην άποψη ότι ο νέος ή η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να είναι “Δεξιός”.
Ο πρωθυπουργός από την άλλη φέρεται να πιστεύει ότι χρειάζεται ένας Πρόεδρος που θα πάρει όσους περισσότερους ψήφους μπορεί από τη Βουλή, προκειμένου να είναι αποδεκτός και από την κοινωνία.
Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι το πρόσωπο που θα προταθεί για την προεδρία της Δημοκρατίας δεν είναι βέβαιο ότι θα προέρχεται από την “παραδοσιακή Δεξιά” και ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ζυγίσει τις επιλογές του.
Ναι μεν η ηγεμονία του δεν αμφισβητείται, αλλά δεν επιθυμεί η απόφαση που θα λάβει να έρθει σε σύγκρουση με τους βουλευτές του κόμματός του, ιδίως μάλιστα εάν προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές.
Τα πρόσωπα
Στο μυαλό του κ. Μητσοτάκη σίγουρα δεν μπορεί να μπει κανείς είναι όμως σαφές ότι θα δυσκολευτεί να βρει το πρόσωπο που ψάχνει από τη στιγμή, που η ιστορία του καθενός είναι γνωστή.
Στα πρόσωπα που κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι ο Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος έχει διατελέσει από διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, έως πρωθυπουργός στην οικουμενική κυβέρνηση του 2011-2012.
Ο κ. Παπαδήμος μπορεί να προέρχεται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά το γεγονός ότι έχει συνδέσει το όνομά του με τον εθνικό στόχο της εισόδου της Ελλάδας στην ΟΝΕ, δείχνει πως έχει το ειδικό βάρος για τη θέση.
Στην ίδια κατηγορία ανήκει και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, αλλά έχει συμπάθειες και στη Ν.Δ. καθώς διατέλεσε αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.
Το τελευταίο διάστημα ακούγεται και το όνομα του διοικητή τη Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα και του πρώην υπηρεσιακού πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου.
Όσον αφορά στη νυν πρόεδρο Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ναι μεν η υποψηφιότητα της απορρίπτεται από βουλευτές της Ν.Δ. αλλά ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να προταθεί εκ νέου από τον πρωθυπουργό.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα5 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα5 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Ειδήσεις3 εβδομάδες ago
Ποια καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου
-
Ανακοινώσεις5 μήνες ago
Κ.Δ.Α.Π. Υμηττού: Ξεκίνησαν οι εγγραφές με Voucher μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ για το σχολικό έτος 2024 – 2025
-
Αφιερώματα2 έτη ago
Σεισμός 1999: 23 χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία στην Αθήνα- Το χτύπημα του Εγκέλαδου που κόστισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους
-
Ειδήσεις3 εβδομάδες ago
Προκήρυξη για Προσλήψεις 69 Μόνιμων Υπαλλήλων στην ΕΥΑΘ Α.Ε.