ΚΕΔΕ
Συνάντηση Μητσοτάκη – Πατούλη για την μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους
Οι πάγιες θέσεις της ΚΕΔΕ για τα ζητήματα που σχετίζονται με τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη των μελών του ΔΣ της Ένωσης και Προέδρων των ΠΕΔ απ’ όλη την Ελλάδα, με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κ. Μητσοτάκη.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης, ο Τομεάρχης Εσωτερικών Μ. Βορίδης, ο Τομεάρχης Οικονομικών Χ. Σταικούρας και ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γ. Γεραπετρίτης.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη δέσμευση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ, για μεταφορά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στους Δήμους.
Στο πλαίσιο της διαβούλευσης που ξεκίνησε με την Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την πρόθεση του να συσταθεί μία ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΚΕΔΕ, με αντικείμενο την επεξεργασία επιμέρους θεμάτων που σχετίζονται με την πρόταση της και το πώς θα λειτουργήσει η ενδιάμεση μεταβατική περίοδος μέχρι την εφαρμογή της.
Παράλληλα κατά τη συζήτηση, από πλευράς της ΚΕΔΕ, τέθηκαν ζητήματα που σχετίζονται με τα προβλήματα κυβερνησιμότητας που προκαλεί στους Δήμους ο νόμος «Κλεισθένης» της κυβέρνησης, με έμφαση στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος των αιρετών, αλλά και οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοστούν με στόχο την αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Γ. Πατούλης: Καμία περαιτέρω μείωση στα έσοδα των Δήμων αλλά ενίσχυση της χρηματοδότησης τους
Κατά την ενημέρωση σχετικά με τις θέσεις της ΚΕΔΕ για τα οικονομικά των Δήμων ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως το ζήτημα της χρηματοδότησης των ΟΤΑ δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση αποσπασματικά, αλλά ως μέρος μίας συνολικής και ριζικής μεταρρύθμισης που θα αξιοποιεί την ευρωπαϊκή εμπειρία και θα διασφαλίζει την οικονομική ανεξαρτησία και τη διοικητική αυτοτέλεια των Δήμων.
Η ΚΕΔΕ όπως ανέφερε εμμένει στις πάγιες θέσεις της τις οποίες συνόψισε στις εξής:
Εξασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων μέσω της φορολογικής αποκέντρωσης χωρίς όμως να υπάρχει μείωση των πόρων που εισπράττουν σήμερα οι Δήμοι
Παραμένει κόκκινη γραμμή για εμάς η περαιτέρω μείωση από τον κρατικό προϋπολογισμό στα έσοδα των Δήμων και ενίσχυση της χρηματοδότησης τους για τη διασφάλιση της οικονομικής και λειτουργικής τους αυτοτέλειας
Θετικό βήμα η μεταβίβαση των πόρων που προέρχονται από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ) από το Κεντρικό Κράτος στην αυτοδιοίκηση ως μέρος της φορολογικής αποκέντρωσης που αποτελεί πάγια θέση της ΚΕΔΕ, αλλά αφού προηγουμένως διασφαλιστεί η δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού είσπραξης.
Δεν πρέπει να αντικατασταθούν οι πόροι που σήμερα δίνονται στους Δήμους μέσω των Κ.Α.Π. από τα έσοδα που θα προέρχονται από τη φορολογία των ακινήτων γιατί αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες για πολλούς Δήμους, κυρίως μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς. Σε αυτό πλαίσιο επιβάλλεται η δημιουργία ενός ισχυρού αναδιανεμητικού μηχανισμού των ΚΑΠ για τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων Δήμων
Παροχή των απαραίτητων χρηματοδοτικών εργαλείων και αρμοδιοτήτων στους Δήμους με στόχο την ενίσχυση του αναπτυξιακού τους ρόλου.
Ο ΕΝΦΙΑ από μόνος του είναι ένας κοινωνικά άδικος κι αντιαναπτυξιακός φόρος και δεν συνάδει με την έννοια της φορολογικής αποκέντρωσης που εφαρμόζεται σε όλα τα σύγχρονα ευρωπαϊκά κράτη.
Ο κ. Πατούλης επισήμανε πως είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ένα κόμμα εξουσίας, για πρώτη φορά, καλεί την ΚΕΔΕ να συμμετάσχει στη διαβούλευση επί των μεταρρυθμιστικών του προτάσεων που αφορούν την Αυτοδιοίκηση, κατά τη διαμόρφωση του κυβερνητικού του προγράμματος.
Επιπρόσθετα κατά τη συζήτηση εξετάστηκαν ενδελεχώς και τα ζητήματα αντισυνταγματικότητας που θέτει η κυβέρνηση επί της πρότασης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα οποία, όπως επισήμανε ο Πρόεδρος της ΝΔ, δεν υφίστανται.
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε τα εξής: « Η πρόταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελεί ένα πολύ θετικό βήμα στην κατεύθυνση της φορολογικής αποκέντρωσης, που αποτελεί πάγια θέση της ΚΕΔΕ.
Η Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού θα συνεχίσει να διεκδικεί ενωμένη μεταρρυθμίσεις που θα στοχεύουν σε ένα νέο αποκεντρωμένο μοντέλο διοίκησης που θα ενισχύει τον αναπτυξιακό ρόλο των Δήμων και θα ευνοεί την περαιτέρω στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων».