Connect with us

Πολιτική

Σφοδρή πολιτική σύγκρουση στην ολομέλεια της Βουλής για άρση ασυλίας και μεταναστευτική πολιτική

Published

on

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής υπήρξε εξαιρετικά έντονη και πολυδιάστατη, με τη διαδικασία της άρσης ασυλίας να εξελίσσεται σε πεδίο σφοδρών πολιτικών και ιδεολογικών αντιπαραθέσεων. Από τη μια πλευρά, η αντιπολίτευση επικέντρωσε την κριτική της στη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, την ακροδεξιά ρητορική και τις οικονομικές επιλογές της. Από την άλλη, οι διαφωνίες δεν περιορίστηκαν μόνο στην κυβερνητική πολιτική, αλλά άγγιξαν και θέματα μειονοτικών διαφορών, εθνικής πολιτικής και ιστορικών διαμάχες γύρω από την ακροδεξιά και τη Χρυσή Αυγή.

Ειδικότερα, η ένταση ανέβηκε όταν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, και κυρίως η Ζωή Κωνσταντοπούλου, επιτέθηκαν στην κυβέρνηση για την πολιτική της απέναντι στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, κάνοντας λόγο για «ρατσιστική εκτροπή». Από την άλλη, ο Νότης Μηταράκης υπερασπίστηκε τη στάση της κυβέρνησης, επικαλούμενος το διεθνές δίκαιο και προσπαθώντας να αποσυνδέσει την κυβερνητική πολιτική από την κατηγορία του ρατσισμού.

Στη συνέχεια, η αντιπαράθεση επεκτάθηκε στην ακροδεξιά πολιτική, με τον Παναγιώτη Δουδωνή από το ΠΑΣΟΚ να υπερασπίζεται τις θέσεις του για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης στους Σπαρτιάτες, εξαιτίας των σχέσεών τους με τον Ηλία Κασιδιάρη. Η δήλωσή του ότι «δεν είμαι Καραμανλής ή Τριαντόπουλος» και η προσφορά του για την άρση της ασυλίας του δημιουργούν μία διάσταση στο πολιτικό σκηνικό, που κορυφώνεται με τις επιθέσεις και την αντεπίθεση από τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Ουσιαστικά, η διαδικασία της άρσης ασυλίας έγινε το πρόσχημα για να ξεσπάσει μια σφοδρή πολιτική διαμάχη, με τον καθένα να προσπαθεί να αναδείξει τη στάση του απέναντι στην ακροδεξιά, τις μειονοτικές αντιφάσεις και την μεταναστευτική πολιτική. Οι πολιτικές ομάδες της Βουλής φάνηκαν να προχωρούν πέρα από τις κανονικές διαδικασίες για να αποσαφηνίσουν και να ενισχύσουν τις ιδεολογικές τους θέσεις, καθιστώντας τη συζήτηση κάτι περισσότερο από μια απλή τυπική διαδικασία.

Αναμφίβολα, αυτή η συνθήκη δείχνει το βάθος των πολιτικών και κοινωνικών ρηγμάτων που υπάρχουν, με τις αντιπαραθέσεις να αγγίζουν και τα πιο ευαίσθητα θέματα της ελληνικής πολιτικής σκηνής, όπως η θέση της χώρας απέναντι στις μειονότητες, η μεταναστευτική πολιτική και η αντιμετώπιση της ακροδεξιάς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ