Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Σχέδιο για προστασία από τις πλημμύρες του Ποδονίφτη

Δημοσιεύθηκε

στις


Ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού προτείνει έργα που θα προστατεύουν από πλημμύρες και φθορές, αλλά που θα διατηρούν το φυσικό κάλλος του ρέματος του Ποδονίφτη. Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εγκρίθηκε η παραλαβή της εργασίας που συνέταξε ο Υδραυλικός Σύμβουλος της Τεχνικής Υπηρεσίας, για την σύνταξη των προδιαγραφών για την ανάθεση της κύριας μελέτης της αντιμετώπισης του πλημμυρικού φαινομένου στο ανοικτό τμήμα του Ποδονίφτη, στη Φιλοθέη. Με βάση αυτήν την εργασία, θα γίνει η διακήρυξη για την ανάθεση μελέτης με τίτλο “Μελέτη Περιβαλλοντικής Διευθέτησης και Ανακουφιστικών Έργων Ρέματος Ποδονίφτη (Δ.Ε. Φιλοθέης) – Προμελέτη Οριστική Μελέτη και Τεύχη Δημοπράτησης”.
Η λύση που προτείνεται, όπως την περιγράφει ο Αντιδήμαρχος Τεχβνικών Υπηρεσιών, κ. Αλέξανδρος Καριώτης εν συντομία, αφορά την κατασκευή ενός νέου υπόγειου αγωγού που θα τρέχει παράλληλα με το ανοιχτό ρέμα Φιλοθέης στο οποίο θα οδηγούνται τα επιπλέον όμβρια ύδατα που παρουσιάζονται σε πλημμύρικες παροχές. Οι επιπλέον ποσότητες νερού θα οδηγούνται μέσω του νέου αγωγού στο κλειστό τμήμα του Ρέματος Ποδονίφτη στην περιοχή Ν. Ιωνίας που είναι ικανό να παραλάβει τις πλημμύρικες παροχές με ασφάλεια, παρακάμπτοντας το ανοιχτό τμήμα του ρέματος ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων.
Η ακριβής χάραξη του νέου αγωγού θα είναι αντικείμενο μελέτης αλλά αρχικά εξετάζεται να ξεκινάει στην συμβολή της οδού Κοκκώνη με την Λεωφ. Κηφισίας στην περιοχή Χαλανδρίου, και να οδεύει κατά μήκος της Λεωφ. Αγίας Φιλοθέης στην Δ.Ε. Φιλοθέης μέχρι την συμβολή του με το διευθετημένο τμήμα του Ρέματος κατάντη των εγκαταστάσεων του Στίβου Φιλοθέης. Η μελέτη θα πρέπει να λάβει υπόψη της την μελλοντική κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ομβρίων υδάτων στη Δ.Ε. Φιλοθέης και να προβλέψει έργα για την προστασία και θωράκιση του ανοιχτού τμήματος του ρέματος.
Η αξία της συνολικής μελέτης εκτιμάται στα 606.665.00 ευρώ και το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση όλων των μελετών και την σύνταξη των τευχών δημοπράτησης για το έργο είναι 18 μήνες.  Όπως τονίζει ο Δήμος ΦιλθληΕίναι σημαντικό να εκπονηθεί η εν λόγω μελέτη το ταχύτερο δυνατόν προκειμένου να μπορεί ο Δήμος να διεκδικήσει με επιτυχία, χρηματοδότηση για το έργο από τα νέα ευρωπαϊκά προγράμματα 2014-2020.

Αντιστήριξη των πρανών του ρέματος
Εν τω μεταξύ ολοκληρώθηκε πρόσφατα και η φετινή φάση για το έργο της αντιστήριξης των πρανών που κινδύνευαν  με κατάρρευση, με τη μέθοδο των συρματοκιβωτίων, στο ρέμα του Ποδονίφτη. “Αυτά τα εμπειρικά, παραδοσιακά, αλλά τόσο αποτελεσματικά μέτρα, μεσοπρόθεσμης αντιμετώπισης, θα παύσουν να είναι αναγκαία, όταν θα ολοκληρωθεί το έργο της αντιμετώπισης του πλημμυρικού φαινομένου στο Ποδονίφτη της Φιλοθέης για το οποίο το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε την πρώτη απόφαση, έκανε το πρώτο, αλλά ουσιαστικό βήμα,  για την εκπόνηση της μελέτης του μεγαλόπνοου αυτού έργου¨σημειώνει ο κ. Καριώτης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ