Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Σύσκεψη για τα προβλήματα της Ανατολικής Αττικής

Δημοσιεύθηκε

στις


Πολλά και χρήσιμα συμπεράσματα προέκυψαν από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 17 Ιουνίου στο δημαρχείο Σαρωνικού στα Καλύβια μετά από πρόσκληση της εκλεγμένης Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου και του εκλεγμένου Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής, Πέτρου Φιλίππου, με τη συμμετοχή απερχόμενων αλλά και νεοεκλεγέντων δημάρχων των 13 δήμων της Ανατολικής Αττικής.

Με την έναρξη της σύσκεψης, το λόγο πήρε ο Π. Φιλίππου, ο οποίος αφού καλωσόρισε όλους τους παραβρισκόμενους σε αυτήν την πρώτη συνάντηση ανταλλαγής απόψεων, αναφέρθηκε στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (περικοπές σε πόρους και προσωπικό, γραφειοκρατία κτλ.) και απηύθυνε κάλεσμα για συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας και δήμων.

Η Ρένα Δούρου από την πλευρά της ευχαρίστησε τους δημάρχους και τους εκλεγέντες δημοτικούς συμβούλους για την παρουσία τους στη σύσκεψη και τους μίλησε για το νέο μοντέλο διοίκησης και νοοτροπίας που θα φέρει η νέα Περιφερειακή Αρχή, «ένα μοντέλο που θα έπρεπε ήδη, από χθες, να έχει επιβληθεί στη χώρα. Για τη ‘Δύναμη Ζωής’ δεν θα υπάρχουν λογικές αποκλεισμού. Τα εχέγγυα που σας δίνουμε είναι η σημερινή συνάντηση. Το ίδιο θα γίνει παντού πριν από την 1η Σεπτεμβρίου. Θα γίνει με μία λογική σύμφωνα με την οποία δεν θέλουμε να λειτουργήσουμε ως παντογνώστες ή ως κατέχοντες κάποια θαυματουργική λύση» τόνισε η εκλεγμένη Περιφερειάρχης. Απευθυνόμενη στους νεοεκλεγέντες, η Ρένα Δούρου τόνισε: «σας ζητάμε βοήθεια για να είμαστε ένας φορέας διαφορετικού ήθους και εξουσίας. Ένας φορέας που θέλει τους δημάρχους, όπως και τους πολίτες, ισότιμους, όχι α’ και β’ κατηγορίας». Η ίδια συμπλήρωσε ότι «η συνάντηση αυτή καλό θα ήταν να μην περιοριστεί σε καταγγελίες και διαπιστώσεις, αλλά να παρουσιάσουμε προτάσεις για καλές πρακτικές, προτάσεις οδηγούς για όλους μας, να λειτουργήσουμε με τρόπο επωφελή για όλους».

Από τις τοποθετήσεις των δημάρχων που ακολούθησαν, προέκυψε ότι πολλά από τα προβλήματα των 13 συνολικά δήμων της Ανατολικής Αττικής είναι κοινά και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, προβλήματα που για χρόνια ταλαιπωρούν τους κατοίκους της περιοχής. Τα σημαντικότερα αυτών είναι τα ακόλουθα:

    – Το μείζον ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών που θα πρέπει άμεσα να επιλυθεί εν μέσω της μεταβατικής περιόδου που διανύουμε μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Περιφερειακής Αρχής, καθώς πρέπει με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς να έχει εξασφαλισθεί η μεταφορά των μαθητών από και προς τα σχολεία τους.

     -Αξιολόγηση προσωπικού των δήμων (μείωση προσωπικού, απολύσεις).

    – Βασικά έργα υποδομών: αντιπλημμυρικά, αποχέτευση, σχολική στέγη (μεγαλύτερες ανάγκες λόγω της σημαντικής αύξησης πληθυσμού στην Ανατολική Αττική), αθλητικές εγκαταστάσεις, οδοποιία κ.α.

    – Χωροταξικός Σχεδιασμός – οικιστικά θέματα (σχέδια πόλης, ΓΠΣ, χρήσεις γης, αυθαίρετη δόμηση).

     -Διαχείριση των απορριμμάτων – Αναθεώρηση του ισχύοντος Περιφερειακού Σχεδιασμού και ανασχεδιασμός αυτού στη λογική της μείωσης του όγκου των απορριμμάτων με ανακύκλωση στην πηγή και αξιοποίησης των ανακυκλώσιμων προϊόντων. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συγκέντρωση για το θέμα αυτό στις 27 Ιουνίου στο Γραμματικό, περιοχή που πλήττεται ιδιαίτερα από τον υπάρχοντα Περιφ. Σχεδιασμό.

     -Συγκοινωνία: καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών στις μετακινήσεις τους – Άμεση έναρξη της υλοποίησης της επέκτασης του Προαστιακού Σιδηρόδρομου στο Λαύριο και τη Ραφήνα.

    – Εκποίηση δημόσιου πλούτου και κυρίως των παραλιών της περιοχής. Όλοι οι δημόσιοι χώροι και οι παραλίες πρέπει να αξιοποιηθούν προς όφελος των κατοίκων της Αττικής.

     -Δημιουργία νοσοκομείου και αναβάθμιση των υπαρχόντων Κέντρων Υγείας για την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας – περίθαλψης.

Τα παραπάνω θέματα τέθηκαν από το σύνολο σχεδόν των ομιλητών, ενώ υπήρξαν και επισημάνσεις – αναφορές σε ζητήματα που αφορούν σε επιμέρους περιοχές. Όπως για παράδειγμα το ζήτημα των λιμανιών της Ραφήνας και του Λαυρίου αλλά και του ρέματος της συγκεκριμένης πόλης, το θέμα των διοδίων που ταλαιπωρεί τους κατοίκους του Ωρωπού και όσους διέρχονται τη συγκεκριμένη περιοχή, το θέμα της ανάδειξης των αρχαιολογικών και ιστορικών μνημείων της Ανατολικής Αττικής, της αξιοποίησης των Ολυμπιακών Ακινήτων, αποκατάσταση χωματερής Παιανίας και δημιουργία Ενεργειακού Πάρκου στην περιοχή, αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της Ανατολικής Αττικής, ζητήματα κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης (Κοινωνικά Παντοπωλεία κ.α.), αντιπυρική προστασία ιδιαίτερα σε περιοχές με δάση (π.χ. Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ