Connect with us

Κεντρικό Θέμα

Ταραχοποιός σουλτάνος: Νέο-οθωμανικό σχέδιο Ερντογάν από Κριμαία έως Λιβύη

Published

on

Κάθε όριο προκλητικότητας έχει ξεπεράσει ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος διεκδικεί ρόλο ηγεμόνα και σουλτάνου από την Κριμαία και τη Συρία έως την Κυπριακή ΑΟΖ το Αιγαίο και τη Λιβύη.

Η ρήξη του Τούρκου Προέδρου με έναν παραδοσιακό του σύμμαχο, όπως είναι ο Βλαντιμίρ Πούτιν για την Κριμαία, δεν είναι τυχαία και αποσκοπεί στον έλεγχο των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή.
Στο παρασκήνιο, δεν είναι λίγοι αυτοί που υπογραμμίζουν ότι στόχος του είναι να ηγεμονεύσει σε εκείνες τις περιοχές που εκτεινόταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία και ο ίδιος να έχει το ρόλο του Σουλτάνου.
Άλλοι πάλι υπογραμμίζουν ότι είναι οργισμένος με τους βομβαρδισμούς φιλοτουρκικών δυνάμεων στο Ιντλίμπ της Συρίας από τις δυνάμεις του Άσαντ και το θάνατο τούρκων στρατιωτών.
Επισημαίνουν μάλιστα ότι με τον τρόπο αυτό εκδικείται τη Ρωσία που είναι σε πλήρη συνεννόηση με τον Άσαντ, με όχημα ένα πολύ ευαίσθητο θέμα για τη Μόσχα, όπως αυτό της Κριμαίας.
Η φράση του κ. Ερντογάν «η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας, υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», δείχνει ότι είναι αποφασισμένος να ανακατέψει την «τράπουλα».
Το γεγονός μάλιστα ότι εκφράζει την ανησυχία για την κατάσταση των Τατάρων της Κριμαίας, καθιστά σαφές ότι για να πετύχει τους στόχους του, δεν διστάζει να έρθει σε σύγκρουση ακόμη και με τη Ρωσία.

Γκρίζες ζώνες
Οι τελευταίες εξελίξεις συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι είναι σε εξέλιξη το νέο-οθωμανικό σχέδιο του Ερντογάν, το οποίο εκτείνεται από την Κριμαία έως τη Συρία και από την Κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο έως τη Λιβύη.
Η στρατηγική του Τούρκου Προέδρου είναι η δημιουργία γκρίζων ζωνών παντού και η στρατικοποίηση κρίσεων που ο ίδιος δημιουργεί, προκειμένου στη συνέχεια να μπορεί να προβάλει διεκδικήσεις.
Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε μια σειρά προκλήσεων από την Άγκυρα όπως:

  • το θρίλερ με το «Ορούτς Ρέις» που επί 20 ώρες ήταν σε θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται πάνω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα περίπου 200 χιλ. νότια του Καστελόριζου,
  • το «κλείδωμα» μέσω Navtex περιοχής ανάμεσα στον Άγιο Ευστράτιο, τη Λέσβο και τη Σύρο,
  • τα αντίποινα σε βάρος του Άσαντ όπως 35 Σύροι στρατιώτες και μέλη πολιτοφυλακών να χάνουν τη ζωή του,
  • τις απίστευτες προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ,
  • το ψευτομνημόνιο με την κυβέρνηση της Λιβύης.

Ταραχοποιός
Όλα αυτά καθιστούν σαφές ότι ο κ. Ερντογάν λειτουργεί στη βάση ενός νέο -οθωμανικού σχεδίου και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα λειτουργεί για πολύ καιρό ακόμη ως ταραχοποιός στην περιοχή.
Ο ίδιος με «όπλα» τη στρατιωτική υπεροπλία και το μεταναστευτικό θέλει να δημιουργήσει τετελεσμένα, καθώς εκτιμά ότι είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσει γενναία ανταλλάγματα.

Απομόνωση-σύγκρουση
Η στρατηγική που ακολουθεί μέσω της κατασκευής εχθρών, είναι βέβαιο ότι θα τον οδηγήσει και σε διεθνή απομόνωση, αλλά και σε σύγκρουση με παραδοσιακές δυνάμεις.
Με την Ε.Ε. δείχνει να τα έχει «σπάσει» εδώ και καιρό, με τη Μόσχα, η κατάσταση είναι οριακή, με τις ΗΠΑ στην κόψη του ξυραφιού, ενώ και με τις αραβικές χώρες, οι σχέσεις είναι ανύπαρκτες.
Ειδικά με τις τελευταίες, ο κ. Ερντογάν φαίνεται να έχει κηρύξει ιδιότυπο πόλεμο, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ υποστηρίζει ότι διαπράττουν έγκλημα με την αποδοχή του σχεδίου Τραμπ για το Παλαιστινιακό.

Μέτωπο λογικής
Μέσα στο κλίμα αυτό, η Αθήνα ενισχύει τις σχέσεις της με τον Αραβικό κόσμο, κάτι που έγινε σαφές από τις επισκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Άμπου Ντάμπι και τη Ριάντ.
Κυβερνητικά στελέχη αποφεύγουν να μιλήσουν για σχέδιο απομόνωσης της Τουρκίας και μιλούν για μέτωπο λογικής, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να καταστήσουν σαφές ότι θα επικρατήσει το διεθνές δίκαιο.

Μορατόριουμ
Το μήνυμα που εκπέμπει το Μαξίμου είναι ψυχραιμία & αποφασιστικότητα και παρά τις προκλήσεις της γειτονικής χώρας προσπαθεί να διατηρήσει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας. Βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι οι συζητήσεις των Μέτρων Οικοδόμησης  Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που θα γίνουν ή στη Θεσσαλονίκη ή στην Αθήνα από τις 17 έως τις 21 Φεβρουαρίου. Βασική επιδίωξη της Αθήνας είναι να παραμείνει το ίδιο πλαίσιο ως προς το μορατόριουμ στρατιωτικών ασκήσεων και να επιβεβαιωθεί συγκεκριμένη πολιτική αντιμετώπισης σε γεγονότα στρατιωτικής έντασης.
Το στοίχημα ασφαλώς και δεν είναι εύκολο με δεδομένο ότι πρόκειται για επιτροπές εμπειρογνωμόνων που σε καμία περίπτωση δεν είναι σε θέση να δεσμεύσουν τον κ. Ερντογάν.
Ο Τούρκος Πρόεδρος άλλωστε έχει αποδείξει ότι είναι απρόβλεπτος, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα, ότι είναι ικανός για όλα, εάν δεν κάνει πράξη το νέο οθωμανικό του σχέδιο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ