Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Τι θα κρίνει το comeback του Τσίπρα

Δημοσιεύθηκε

στις

Παρασκήνιο

 

*Τι σημαίνει το mea culpa

*Το προφίλ που… φιλοτεχνεί

*Οι αριθμοί των ευρωεκλογών

*Οι εσωτερικοί του εχθροί

Άνω κάτω έγινε για άλλη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την ηχηρή παρέμβαση και την αυτοκριτική που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας για την περίοδο που είχε τα ηνία της χώρας ως πρωθυπουργός.

Στο παρασκήνιο η φημολογία οργιάζει για τις επιδιώξεις του κ. Τσίπρα, καθώς μετά το συνέδριο παρενέβη για δύο θέματα που αποτελούσαν κορωνίδα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ την πενταετία 2014-2019.

Όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο, λένε με νόημα ότι η αυτοκριτική του τόσο για τη Novartis, όσο και για τις τηλεοπτικές άδειες μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς βασική του επιδίωξη είναι να εμφανίσει ένα νέο πολιτικό προφίλ.

Οι αλλεπάλληλες εκλογικές του ήττες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ναι μεν τον υποχρέωσαν σε παραίτηση από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό δεν σημαίνει και πολιτική αποστρατεία του πρώην πρωθυπουργού.

Στην παρούσα φάση, παρακολουθεί τις εξελίξεις, αλλά δεν ανοίγει τα “χαρτιά” του, είναι όμως σαφές ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, θα σφραγίσει σε μεγάλο βαθμό και τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά.

Ο κ. Τσίπρας, δείχνει το τελευταίο διάστημα ότι η εποχή που σιωπούσε έκλεισε τον κύκλο της και ότι ο ίδιος θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, το mea culpa για τις τηλεοπτικές άδειες και τη Novartis, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς δεν αποκλείεται να σηματοδοτεί και την αναγνώριση των λαθών κατά την περίοδο διακυβέρνησής του.

Ανάκτηση εμπιστοσύνης

Η φυσική του παρουσία στο συνέδριο της Καθημερινής, δείχνει ότι προτεραιότητα του είναι να εμφανίσει ένα νέο πολιτικό προφίλ που θα του δώσει τη δυνατότητα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος.

Το στοίχημα ασφαλώς και δεν είναι εύκολη, καθώς η περίοδος διακυβέρνησης του, χαρακτηρίστηκε από το “ξεζούμισμα” της μεσαίας τάξης, αλλά και ιδεοληψίες που δεν είχαν σχέση με τα “θέλω” της κοινωνίας.

Το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι ποτέ δεν είχε στο μυαλό του την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ στη διαπραγμάτευση του 2015, δείχνει και τη στρατηγική που θέλει να ακολουθήσει από εδώ και στο εξής.

Με τον τρόπο αυτό, κόβει οριστικά τις γέφυρες σε όλους όσοι μιλούσαν είτε για δραχμή είτε για παράλληλο νόμισμα και στέλνει το μήνυμα ότι έμαθε από τα λάθη που έκανε ως πρωθυπουργός.

Θέλει επίσης να καταστήσει σαφές ότι:

– είναι πολιτικός με ευρωπαϊκό προφίλ,

– ξέρει να εξελίσσεται πολιτικά και

-μπορεί να εκφράσει τις ανάγκες της νέας εποχής.

Η μεγάλη υπέρβαση

Αυτό όμως που είναι ηλίου φαεινότερο από τις παρεμβάσεις του, είναι ότι επιχειρεί να κάνει τη μεγάλη υπέρβαση και να εμφανίσει τον εαυτό του ως έναν πολιτικό που εκφράζει κάτι πολύ μεγαλύτερο από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ουσία δηλαδή επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του με την κοινωνία και φιλοτεχνεί ένα προφίλ έξω από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με στόχο τη μεγάλη του επιστροφή στο πολιτικό προσκήνιο.

Στο πλαίσιο αυτό, μπορεί να ερμηνευτεί και η επιθετική στρατηγική που ακολούθησε έναντι του Στέφανου Κασσελάκη και η ανοικτή του αμφισβήτηση στο εάν μπορεί να ηγηθεί του κόμματος.

Στο παρασκήνιο λέγεται ότι η δυναμική του, περνάει μέσα από την αποδυνάμωση του κ. Κασσελάκη, ως γνήσιου εκφραστή του μεγάλου προοδευτικού πόλου, που εκτείνεται από το Κέντρο έως τη ριζοσπαστική Αριστερά.

Το… κλειδί

Στο ερώτημα εάν μπορεί να επιστρέψει, η απάντηση μόνον εύκολη δεν είναι, καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ποσοστά που θα λάβουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές.

Εκεί φαίνεται να βρίσκεται και το… κλειδί των εξελίξεων, καθώς θα επιβεβαιωθεί το πολιτικό κενό που υπάρχει και η ανάγκη να εκφραστεί η ενιαία Κεντροαριστερά, απέναντι στην Κεντροδεξιά του κ. Μητσοτάκη.

Όσοι θέλουν να μιλούν με αριθμούς λένε με νόημα ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Κασσελάκη πάρει τα ποσοστά που είχε στις εθνικές εκλογές ή εάν ο κ. Ανδρουλάκης αυξήσει τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ, η επιστροφή του καθίσταται δύσκολη.

Όπως γίνεται αντιληπτό οι αριθμοί είναι αυτοί που θα καθορίσουν τη στρατηγική του κ. Τσίπρα για την επόμενη ημέρα και θα δείξουν εάν έφτασε η ώρα για να κάνει το μεγάλο πολιτικό come back.

Ένας μικρός ΣΥΡΙΖΑ και ένα ΠΑΣΟΚ με αυξημένα ποσοστά, αλλά χωρίς δυναμική είναι βέβαιο ότι θα ανοίξει το διάλογο για την επόμενη ημέρα στην Κεντροαριστερά και ο κ. Τσίπρας θέλει να δώσει το παρών.

Εσωτερικοί εχθροί

Έως τότε, το βέβαιο είναι ότι οι εσωτερικοί του εχθροί θα πολλαπλασιάζονται, όπως έγινε με τον πρώην στενό του συνεργάτη Νίκο Παππά και τον Παύλο Πολάκη, οι οποίοι του γύρισαν την πλάτη.

Ο πρώτος που ήταν και ο εμπνευστής του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες ακύρωσε την πρότασή του για εκλογή νέας ηγεσίας και ο δεύτερος διαφώνησε με την επιλογή του mea culpa για τη Novartis.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ