Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

“Το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και οι ευθύνες του Πρωθυπουργού”, του Γιώργου Κατρούγκαλου

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο του Γιώργου Κατρούγκαλου, Καθηγητή Δημοσίου Δικαίου, Τομεάρχη Εξωτερικών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Α’ Αντιπροέδρου Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής στο Χ-τύπο

Το ελληνικό Γουοτεργκέιτ, το «Μητσοτάκης-γκέιτ», εκθέτει ήδη βαρύτατα το κύρος της χώρας στο εξωτερικό. Οι μεγαλύτερες εφημερίδες της υφηλίου παρουσιάζουν το σκάνδαλο ως μείζον θέμα για την δημοκρατία στη χώρα. Το Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρώπης έχουν καλέσει τον κ. Ανδρουλάκη και τον Κουκάκη να καταθέσουν ενώπιον τους. Ο πρωθυπουργός, ως πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ, έχει βαρύτατες ευθύνες, τόσο για τις παρακολουθήσεις όσο και για την προσπάθεια συγκάλυψης τους. Θυμίζω ότι οι δύο εμβληματικές υποθέσεις του δημοσιογράφου κ. Κουκάκη και του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν είναι οι μόνες. Η Εφημερίδα των Συντακτών από πέρσι είχε αναδείξει πλήθος άλλων σχετικών με τα δικαιώματα, για τις οποίες είχαμε ζητήσει σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, χωρίς αποτέλεσμα. Το μοτίβο σε όλες είναι, πάντως, το ίδιο: ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έως πρόσφατα διέψευδε όλες τις καταγγελίες, λέγοντας ακόμη και για την παρακολούθηση Κουκάκη, για την οποία η δημοσιογραφική έρευνα έχει δημοσιοποιήσει τα έγγραφα της ΕΥΠ, ότι πρόκειται για «υπόθεση μεταξύ ιδιωτών». Σήμερα γνωρίζουμε ότι όποιος παρακολουθούσε τον κ. Κουκάκη, επιχείρησε να παγιδεύσει και τον κ. Ανδρουλάκη, εφόσον δεν είναι μόνον το ίδιο κακόβουλο λογισμικό Predator που χρησιμοποιήθηκε, αλλά και ο ίδιος ακριβώς σύνδεσμος-δόλωμα παγίδευσης.

Γνωρίζουμε ότι οι παρακολουθήσεις αποτελούν γενικευμένο φαινόμενο. Φιλοκυβερνητική εφημερίδα έγραψε ότι παρακολουθούνται 7-8 υπουργοί, ενώ αποκαλύφθηκε ότι θύμα του Predator ήταν και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χρήστος Σπίρτζης. Η άμυνα της κυβέρνησης ήταν από την αρχή η προσπάθεια συγκάλυψης και συσκότισης της υπόθεσης. Μόλις ο κ. Κουκάκης ζήτησε από την αρμόδια ανεξάρτητη αρχή να ενημερωθεί για το εάν παρακολουθείται, η ΕΥΠ διέκοψε αυθημερόν τη νομότυπη παρακολούθηση, για να ξεκινήσει λίγο μετά η παράνομη παρακολούθηση από το Predator. Ξέρουμε επιπλέον ότι η Κυβέρνηση, με τροπολογία που υπογράφεται από τον Αντιπρόεδρο της, κ. Πικραμένο, άλλαξε το νομοθετικό καθεστώς και μάλιστα αναδρομικά, για να μην μπορέσει η αρμόδια ανεξάρτητη αρχή, η ΑΔΑΕ, να πληροφορήσει τον κ. Κουκάκη για τη νομότυπη παρακολούθηση του, όπως προβλεπόταν μέχρι τότε. Ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ, με επιστημονικό του άρθρο, κατήγγειλε ως ασύμβατη με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου τη ρύθμιση αυτή: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για ανάλογη διάταξη, έχει καταδικάσει την Ουγγαρία του Όρμπαν και τη Ρωσία. Τέλος, ενώ η κυβέρνηση διατείνεται ότι δεν έχει αγοράσει η ΕΥΠ ή άλλος δημόσιος φορέας το Predator, η Ομάδα Απειλών της Google σε έκθεση της αναφέρεται σε αγορά και λειτουργία του από «φορείς με κυβερνητική στήριξη στην Ελλάδα». Σε ανάλογη εκστρατεία παραπληροφόρησης, μέσω διαρροών, προχώρησε η κυβέρνηση και ενόψει της πρόσφατης διαδικασίας ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και της Εξεταστικής Επιτροπής.

Η Νέα Δημοκρατία εργαλειοποιεί το απόρρητο για να συγκαλύψει τις προσωπικές ευθύνες του Κ. Μητσοτάκη, παρά την πρόβλεψη του Κανονισμού της Βουλής (άρθρο 43Α παρ. 2 α) ασκεί έλεγχο επί της ΕΥΠ. Μάλιστα, όπως πολλές φορές έχει τονίσει ο Αλέξης Τσίπρας, η άρνηση κατάθεσης των κυβερνητικών στελεχών και του πρώην και νυν διοικητή της ΕΥΠ συνιστά ποινικό αδίκημα, δεδομένου ότι τα άρθρα 146 και 147 του Κανονισμού, που ρυθμίζουν την διαδικασία ενώπιον των εξεταστικών επιτροπών παραπέμπουν στο άρθρο 224 του Ποινικού Κώδικα, που προβλέπει ποινή φυλάκισης σε όσους αρνούνται μαρτυρία ή αποκρύπτουν την αλήθεια.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ