Connect with us

Κεντρικό Θέμα

Τρίπτυχο Μητσοτάκη: Στήριξη εργασίας και μεσαίας τάξης, ενίσχυση αδύναμων

Published

on

Στην πιο κρίσιμη φάση της θητείας της λόγω των επιπτώσεων που έχει στην οικονομία ο κορονοϊός εισέρχεται η κυβέρνηση, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προσπαθεί να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί.

Τα μέτωπα που καλείται να διαχειριστεί ο πρωθυπουργός με πρώτο και πιο σημαντικό αυτό της οικονομίας, θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και το εάν θα μπορέσει να διατηρήσει την ηγεμονία σε πολιτικό επίπεδο.
Στην παρούσα φάση δείχνει ως ο απόλυτος κυρίαρχος, είναι όμως σαφές ότι το παραμικρό λάθος μπορεί να τινάξει στον αέρα τις εξαιρετικά εύθραυστες ισορροπίες και να διαμορφώσει νέους συσχετισμούς δυνάμεων.
Συνεργάτες του αναγνωρίζουν ότι ακολουθεί ένα πολύ δύσκολο φθινόπωρο υπογραμμίζουν όμως ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, για να υπάρξουν οι λιγότερες δυνατές επιπτώσεις.
Μια πρώτη γεύση των πρωτοβουλιών που θα αναλάβει ο πρωθυπουργός θα φανούν στη Θεσσαλονίκη, όπου η παρουσία του θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που διαμορφώνουν οι συνθήκες πανδημίας.
Η ΔΕΘ μπορεί να ματαιώθηκε, αλλά η ομιλία του κ. Μητσοτάκη θα γίνει με τη συμμετοχή 50 έως 60 τοπικών παραγόντων, εκ των οποίων μόλις 2 ή 3 θα είναι κυβερνητικά στελέχη.
Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού θα δώσει το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία με τους συνεργάτες του πάντως να τονίζουν ότι τίποτα ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί.
Το «καλάθι» άλλωστε με το οποίο πήγαινε κάθε χρόνο στη ΔΕΘ ο εκάστοτε πρωθυπουργός, του έδινε τη δυνατότητα να καθορίζει την «ατζέντα» και να έχει την πρωτοβουλία των πολιτικών κινήσεων.
Το περιβάλλον όμως φέτος λόγω του κορονοϊού είναι τελείως διαφορετικό και ο Κ. Μητσοτάκης δεν αποκλείεται να  αποφύγει τα οραματικά στοιχεία και να περιοριστεί σε συγκεκριμένα μέτρα ανακούφισης.
Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να θέσει δύο βασικούς στόχους, με εφαρμόσιμα μέτρα ανακούφισης όσων έχουν πληγεί από την κρίση της πανδημίας.

Οι στόχοι αυτοί είναι:

  • Η στήριξη της μεσαίας τάξης και της εργασίας.
  • Η ενίσχυση των πιο αδύναμων που είναι πολύ πιθανό να μείνουν χωρίς εισόδημα λόγω του κορονοϊού.

Μέγεθος κρίσης
Αυτός φαίνεται να είναι και ο λόγος για τον οποίο ο πρωθυπουργός θέλει να αφήσει έξω από το λόγο του βαρύγδουπες εξαγγελίες, καθώς ουδείς είναι σε θέση να προσδιορίσει το μέγεθος της κρίσης που θα ακολουθήσει.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι το φθινόπωρο θα είναι τελείως διαφορετικό σε σχέση με τη προηγούμενη χρονιά όπου κυριαρχούσε η αισιόδοξη οπτική ότι η χώρα γυρίζει επιτέλους σελίδα.
Τα νέα δεδομένα προκαλούν απαισιοδοξία και στο πλαίσιο αυτό, δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί το ύψος της χρηματοδότησης των μέτρων που θα εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη.

Εμβόλιο αισιοδοξίας
Κάποιες πληροφορίες πάντως κάνουν λόγο για πακέτο μέτρων ύψους 3-4 δισ. ευρώ, που θα έχουν ως στόχο να περιορίσουν την οικονομική καθίζηση και να ενισχύσουν την κατανάλωση.
Ωστόσο, τα μέτρα που αφορούν στην αντιμετώπιση της πανδημίας είναι δύσκολο να προσδιοριστούν καθώς ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε θα είναι έτοιμο το εμβόλιο που θα βάλει τέλος στην κρίση.
Δύσκολα μπορεί να πει επίσης κανείς κάτι και για τα μακροπρόθεσμα μέτρα, που αφορούν την περίοδο μετά την κρίση και την επιστροφή της χώρας στην  ανάπτυξη.
Τα μέτρα αυτά θα αρχίσουν να εφαρμόζονται σταδιακά τους επόμενους μήνες και θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από το σχέδιο που αφορά στην αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ο πρωθυπουργός καλείται να ισορροπήσει σε ένα τεντωμένο σχοινί και να αποδείξει ότι ξέρει και πως θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα και πως θα βάλει τη χώρα σε αναπτυξιακούς ρυθμούς.

Πολιτικό κεφάλαιο
Στην παρούσα φάση τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα σε σχέση με την πρώτη, όπου η κυβέρνηση εφάρμοσε οριζόντια μέτρα για την στήριξη τόσο των εργοδοτών όσο και των εργαζομένων.
Το ερώτημα που θέτουν πλέον οι περισσότεροι είναι εάν ο πρωθυπουργός θα καταφέρει να περάσει στην κοινωνία ένα μήνυμα αισιοδοξίας, το οποίο θα ενσωματώνεται στη φράση «έρχονται καλύτερες ημέρες».
Το στοίχημα δεν είναι εύκολο με δεδομένο ότι όλοι έχουν πλέον την εμπειρία της πρώτης κρίσης του κορονοϊού και αντιλαμβάνονται ότι αυτό που έρχεται είναι ακόμη πιο δύσκολο.
Το πολιτικό κεφάλαιο του πρωθυπουργού παραμένει ακόμη ισχυρό και με την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη θα επιχειρήσει να καταστήσει σαφές ότι δεν πρέπει να κυριαρχήσει ο φόβος και η ανασφάλεια.

Επενδύσεις
Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός θα απευθύνει προσκλητήριο σε ξένους επενδυτές, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι και ασφαλής προορισμός και δίνει ευκαιρίες για επενδύσεις. Στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να μην κυριαρχήσει ο φόβος της ασθένειας σε επενδυτές που έχουν αρχίσει να προγραμματίζουν τα επόμενα βήματά τους στη χώρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ