Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Φάντασμα διάσπασης: Πώς ο Κασσελάκης νίκησε κατά κράτος τον “βαθύ” ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην κόψη του ξυραφιού ακροβατεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μπορεί να εισήλθε στην εποχή Κασσελάκη, αλλά το φάντασμα της διάσπασης πλανιέται πιο έντονα από ποτέ πάνω από την Κουμουνδούρου.

Βουλευτές και στελέχη δεν κρύβουν την αγωνία και τον προβληματισμό τους για τις εξελίξεις που δρομολογούνται και υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους ότι το συνέδριο του Νοεμβρίου θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την ενότητα του κόμματος.

Τα έως τώρα δείγματα γραφής δεν οδηγούν στην εκτίμηση ότι θα υπάρξει συμβιβασμός και σύνθεση απόψεων, καθώς εκφράζονται διαφορετικές απόψεις για το παρόν και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Κασσελάκης επιθυμεί στροφή προς την Κεντροαριστερά και το Προοδευτικό Κέντρο, ενώ οι διάφορες τάσεις και συνιστώσες θέλουν ο ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει ένα κόμμα με καθαρή ταυτότητα και ατζέντα.

“Όπλο” του κ. Κασσελάκη είναι το σχεδόν 56% που έλαβε στις κάλπες της περασμένης Κυριακής με το οποίο νίκησε κατά κράτος τον “βαθύ” ΣΥΡΙΖΑ που ήλπιζε ότι θα διατηρήσει τα ηνία του κόμματος. 

Το μέγεθος της νίκης του κ. Κασσελάκη γίνεται αντιληπτό εάν αναλογιστεί κανείς ότι για τους περισσότερους ήταν άγνωστος και κατέθεσε την υποψηφιότητα του για την ηγεσία του κόμματος προς τα τέλη Αυγούστου.

 

Η συντριβή, η κυριαρχία

Όσον αφορά στους λόγους που συνέτριψε τον “βαθύ ΣΥΡΙΖΑ” αυτοί είναι οι εξής:

-Απευθύνθηκε στη μεγάλη μάζα των Κεντροαριστερών ψηφοφόρων που ναι μεν στήριζαν τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά με κρύα καρδιά, 

-έδωσε προοπτική εξουσίας σε έναν κόσμο που συνειδητοποιούσε μέρα με τη μέρα ότι η Έφη Αχτσιόγλου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος “έσπρωχναν” τον ΣΥΡΙΖΑ στα αριστερά, 

-είχε επικοινωνιακό εκτόπισμα και κατάφερε να κάνει τους πολίτες να πιστέψουν ότι μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική πρόταση απέναντι στην ηγεμονία Μητσοτάκη.

Παρά την βαριά ήττα της “αριστερής” γραμμής, οι εκατέρωθεν βολές δίνουν και παίρνουν και ο πόλεμος δεν πρόκειται να κοπάσει, με δύο στρατόπεδα να δίνουν τη μάχη των συσχετισμών ενόψει του συνεδρίου 

Από τη μια βρίσκονται αυτοί που δέχονται κατηγορίες ότι κρατούν κλειστές τις πόρτες της διεύρυνσης και θέλουν έναν ΣΥΡΙΖΑ περιχαρακωμένο στα αριστερά του.

Από την άλλη αυτοί που λένε ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «ακολουθούν έναν αλεξιπτωτιστή μόνο και μόνο επειδή οι ίδιοι ντρέπονται να πουν ότι θέλουν να φύγουν από τη ριζοσπαστική αριστερά και να γίνουν νέο ΠΑΣΟΚ.

 

Οι εκφραστές του πολέμου

Εκφραστές της πρώτης μειοψηφικής τάσης είναι ο Τζανακόπουλος, ο Φίλης, ο Τσακαλώτος και ο Σκουρλέτης και της δεύτερης της πλειοψηφικής ο Αποστολάκης, ο Παππάς, η Τζάκρη και ο Γιώργος Τσίπρας, γεγονός που καθιστά σαφές ότι η επόμενη ημέρα είναι δύσκολη και η διάσπαση δεν αποκλείεται.

Ο κ. Κασσελάκης δήλωσε ότι θα επιχειρήσει σύνθεση απόψεων, κάτι που έκανε σαφές και τα μεσάνυκτα από την Κουμουνδούρου όταν μίλησε για προοδευτική παράταξη.

Το γεγονός ωστόσο, ότι η βασική του αντίπαλος Έφη Αχτσιόγλου αρνήθηκε να αναλάβει τον οποιοδήποτε ρόλο, επιβεβαιώνει ότι πόλεμος θα έχει πολλές απώλειες και τίποτα δεν θα είναι ίδιο στον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Κορυφή του παγόβουνου ο Φίλης

 Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις λένε με νόημα ότι το αντάρτικο του Νίκου Φίλη κατά του Στέφανο Κασσελάκη, τον οποίο χαρακτήρισε Πέπε Γκρίλο και Τραμπ, δεν είναι τίποτα περισσότερο από την κορυφή του παγόβουνου.

Η αντίδραση της νέας εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Δώρας Αυγέρη ήταν έντονη, καθώς τόνισε ότι ο Νίκος Φίλης κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Τσίπρα στην οποία συμμετείχε.

«Να θυμίσω ότι ήταν υπουργός Παιδείας – και εξακολουθεί να κάνει αντιπολίτευση στον πρώην πρωθυπουργό και στον ΣΥΡΙΖΑ”, είπε με νόημα η κ. Αυγέρη.

 

Δυσφορία στελεχών

Έντονη δυσφορία εκφράζουν και άλλα στελέχη όπως ο Γιάννης Ραγκούσης όπου άφησε αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο ενημερώθηκε για την αντικατάσταση του από γραμματέας της Κ.Ο. ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Κανείς δεν επικοινώνησε μαζί του, ούτε για λόγους στοιχειώδους εσωκομματικής ευγένειας” και πρόσθεσε:

– δεν προσπερνώ το γεγονός ότι ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος έμαθε από τα ΜΜΕ την εκπαραθύρωσή του από τα καθήκοντα του Διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

-κανείς δεν επικοινώνησε μαζί του, ούτε για λόγους στοιχειώδους εσωκομματικής ευγένειας”.

Με ανάρτησή του και ο Στέργιος Καλπάκης, ανέφερε πως ενημερώθηκε από ιστοσελίδες για την αντικατάστασή του από τη Δώρα Αυγέρη, στη θέση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Αποχωρήσεις από το κόμμα

Οι τελευταίες εξελίξεις προκαλούν αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται αποχωρήσεις στελεχών που αντιλαμβάνονται ότι δεν θα έχουν θέση στο κόμμα. Αίσθηση προκάλεσε η αποχώρηση του πανεπιστημιακού Γρηγόρη Γεροτζιάφα που ήταν στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης, καθώς διαφώνησε με τις θέσεις του κ. Κασσελάκη. Επίσης παραιτήθηκε από μέλος της Νομαρχιακής ο Γιάννης Τσακνάκης ο οποίος στην ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι ΣΥΡΙΖΑ ουδεμία σχέση έχει, πλέον, με τη ριζοσπαστική Αριστερά. Την παραίτησή της υπέβαλε και η Λιάνα Κωνσταντίνου από μέλος του Συντονιστικού του ΣΥΡΙΖΑ Μαραθώνα, η οποία σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι το ταξίδι της στο κόμμα τελείωσε. “Νοιώθω ευγνώμων για τις φιλίες, που απέκτησα με όσους ανθρώπους έχουν πολιτική ενσυναίσθηση. δεν μπορώ να παραμείνω με στόχο το “πάμε και όπου βγει”, σημείωσε.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ