Connect with us

Κεντρικό Θέμα

Φθινόπωρο εξελίξεων: 3 καυτά μέτωπα κρίνουν την τύχη της κυβέρνησης

Published

on

Στην κόψη του ξυραφιού ακροβατεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη λόγω των πυρκαγιών και όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι δρομολογούνται ραγδαίες και απρόβλεπτες εξελίξεις.

Ο Κ. Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός, ναι μεν διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων, αλλά η διαχείριση σε θέματα πρώτης γραμμής θα κρίνει το εάν θα διατηρήσει και την πολιτική ηγεμονία.

Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι το τοπίο είναι τόσο ρευστό, που ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ανατροπών, που θα φέρουν τα πάνω κάτω στον πολιτικό και εκλογικό χάρτη.

Το μόνο βέβαιο πλέον είναι, ότι ο πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένος να παίξει τα ρέστα του, προκειμένου να αντιμετωπίσει την επίθεση του Α. Τσίπρα που θέλει να κλείσει την ψαλίδα του ΣΥΡΙΖΑ από τη Ν.Δ.

Ας δούμε αναλυτικά το εκρηκτικό κοκτέιλ που καλείται να αντιμετωπίσει ο κ. Μητσοτάκης μέσα στο φθινόπωρο, για να μη βρεθεί απέναντι σε εξαιρετικά δυσάρεστες εκπλήξεις.

 

{1} Πυρκαγιές:

Περίπου 1 εκατ. στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη με τις τελευταίες πυρκαγιές και ο κ. Μητσοτάκης είναι πλέον αντιμέτωπος με το στοίχημα της επόμενης ημέρας. Το ερώτημα που θέτουν όλο και περισσότεροι, είναι εάν θα καταφέρει να κάνει πράξη τις υποσχέσεις που έχει δώσει σε αυτούς που έχασαν τις δουλειές και τις περιουσίες τους. Η τοποθέτηση του Σταύρου Μπένου στη θέση του επικεφαλής της ειδικής επιτροπής για την ανασυγκρότηση της Εύβοιας, δείχνει την πρόθεσή του να βρεθούν λύσεις  χωρίς μικροκομματικές επιδιώξεις. Ο κ. Μπένος άλλωστε ως δήμαρχος Καλαμάτας κατάφερε να την ξαναφτιάξει από το μηδέν όταν δοκιμάστηκε από τους σεισμούς. Οι καλές προθέσεις βέβαια δεν αρκούν και στην πράξη θα δοκιμαστούν οι αντοχές της κυβέρνησης στην πίεση των πυρόπληκτων, που υποχρεούνται να ξαναστήσουν τις ζωές τους από το μηδέν.

 

{2} Έκρηξη μετάλλαξης ΔΕΛΤΑ:

Το δεύτερο μέτωπο που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι η διαχείριση της πανδημίας. Οι εφιαλτικές προβλέψεις για 5.500 κρούσματα κάθε ημέρα μέσα στο φθινόπωρο καθιστούν σαφές ότι ο εφιάλτης είναι εδώ και η πίεση που θα ασκηθεί στο ΕΣΥ θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα. Ο πρωθυπουργός καλείται να πείσει ότι η μοναδική λύση είναι ο εμβολιασμός, κάτι όμως που δεν δείχνει να συμμερίζεται μια σημαντική μερίδα της κοινωνίας. Ζητούμενο είναι εάν σε αυτές τις τόσο δύσκολες συνθήκες θα λειτουργήσει η οικονομία και ας έχει διαβεβαιώσει ο πρωθυπουργός ότι δεν θα υπάρξει νέο lockdown. Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να πέσει στην παγίδα ενός ιδιότυπου εμφυλίου μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων. Είναι όμως αποφασισμένη να κάνει ότι περνά από το χέρι της, για να μην απολέσει την ιδεολογική ηγεμονία στο χώρο του Κέντρου που δίνει τη νίκη στις εκλογικές αναμετρήσεις . Στο πλαίσιο αυτό, δίνεται έμφαση  στον αριθμό των τεστ που θα πρέπει να κάνουν οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε διάφορους κλάδους αλλά και τον τρόπο λειτουργίας των κλειστών χώρων σε εστίαση, διασκέδαση. Έως την 1η Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί όλο το υγειονομικό προσωπικό, ενώ ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού ίσως επεκταθεί και σε άλλους κλάδους.

 

{3} Μεταναστευτικό: 

Η κατάληψη της Καμπούλ στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, δεν αποκλείεται να ανοίξει εκ νέου τον Ασκό του Αιόλου στο μεταναστευτικό. Η Αθήνα  παρακολουθεί πολύ προσεκτικά τις εξελίξεις που δρομολογούνται καθώς διάχυτη είναι η αίσθηση ότι θα υπάρξουν νέα μεγάλα κύματα προσφύγων και μεταναστών που θα αναζητήσουν διέξοδο στην Ευρώπη. Πρώτη προτεραιότητα σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία είναι να υπάρξει ενιαία στρατηγική από την Ευρώπη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όλες οι χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να δέχονται πρόσφυγες και να μην μετατεθεί η ευθύνη στις χώρες υποδοχής, όπως η Ελλάδα. Ο πλέον κρίσιμος παράγοντας στην αναχαίτιση των ροών είναι η Τουρκία, αλλά τα πάντα θα εξαρτηθούν από τα ανταλλάγματα που θα λάβει ο Ταγίπ Ερντογάν στα παζάρια με την Ε.Ε.

 

Φοροελαφρύνσεις

Στο Μαξίμου κάνουν λόγο για θετικό momentum στην οικονομία, λόγω της πορείας του τουρισμού που παρά την πανδημία απέδειξε για ακόμη μια φορά ότι παραμένει η βαριά βιομηχανία της χώρας.

Εάν η καλή εικόνα στην οικονομία διατηρηθεί, ο πρωθυπουργός είναι πολύ πιθανό να ανακοινώσει φοροελαφρύνσεις με έμφαση στη μεσαία τάξη από το βήμα της ΔΕΘ στις αρχές Σεπτεμβρίου.

 

Ο γρίφος

Οι αλλαγές που θα κάνει ο πρωθυπουργός στο κυβερνητικό σχήμα είναι ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.

Τα σενάρια κάνουν λόγο για αλλαγές πριν από την άφιξη του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, για να σταλεί μήνυμα επανεκκίνησης  της κυβέρνησης που θα είναι απαλλαγμένη από τις ευθύνες των καταστροφικών πυρκαγιών.

Το restart δεν αποκλείεται να γίνει και  μετά τη ΔΕΘ, εάν ελλοχεύουν ακόμη κίνδυνοι όπως των πυρκαγιών και της πανδημίας.

 

Πρόωρες κάλπες

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει τις δυσκολίες που υπάρχουν και ανάλογα με τις δημοσκοπήσεις που θα έχει στα χέρια τους στις αρχές Σεπτεμβρίου θα λάβει και τις αποφάσεις του.

Το σενάριο των πρόωρων εκλογών στην παρούσα φάση δεν είναι στο τραπέζι, καθώς ο πρωθυπουργός δεν έχει λόγο να στείλει το μήνυμα της απόδρασης με τόσα ανοικτά μέτωπα.

Στο παρασκήνιο λέγεται ότι εάν υπάρξει τέτοιο θέμα, αυτό θα φανεί στις αρχές του νέου έτους και θα είναι σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ