Connect with us

Κεντρικό Θέμα

Φυγή Τσίπρα προς τα εμπρός με περιοδείες

Published

on

Σε πλήρη εξέλιξη είναι ζυμώσεις και διεργασίες γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο τη δημιουργία ενός νέου κόμματος, που θα βάλει φρένο στην ηγεμονία του Κ. Μητσοτάκη και θα διεκδικήσει εκ νέου την εξουσία.

Oι κινήσεις αυτές είναι σε γνώση του Α. Τσίπρα, ο οποίος αν και έχει λάβει την απόφαση να προχωρήσει στη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν επιθυμεί στην παρούσα φάση σύγκρουση με τους «κομματικούς».
Η επίθεση που δέχεται με την υπόθεση Novartis, δεν του αφήνουν πολλά περιθώρια να προχωρήσει άμεσα στις αλλαγές που κρίνει αναγκαίες για να έρθει πιο κοντά ο ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία.
Η απόφαση της Ολομέλειας για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, υποχρεώνει τον κ. Τσίπρα σε αμυντική στάση για την ώρα, παρά την επιθετική ρητορική που χρησιμοποίησε περί «ρεβανσισμού» και «λιποταξίας Μητσοτάκη»
Συνομιλητές του επισημαίνουν ότι η στρατηγική που θα ακολουθήσει θα είναι φουλ επίθεση έναντι του πρωθυπουργού και της Ν.Δ. χωρίς να ξεχνά τα ανοίγματα του προς τους προοδευτικούς πολίτες.
Προς αυτή την κατεύθυνση συγκλίνουν οι επαφές που έχει καθημερινά στο γραφείο του την Κουμουνδούρου, με στελέχη που θέλουν να πάρουν μέρος στο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά χωρίς ηγεμονισμούς.
Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση είναι η ομάδα των πρώην ΑΝΕΛ, η οποία συνεργάστηκε σε κυβερνητικό επίπεδο με τον ΣΥΡΙΖΑ, άλλα έχει προσβάσεις σε κεντροδεξιούς ψηφοφόρους.
Η συγκεκριμένη κίνηση είναι σε γνώση του κ. Τσίπρα και φαίνεται να εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχεδιασμό, που αποσκοπεί στη διεύρυνση του κόμματος μέσα στους επόμενους μήνες.
Πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζουν ο Β. Κόκκαλης, η Μ. Χρυσοβελώνη και η Ε. Κουντουρά, η οποία εξελέγη ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Μάιο.
Το πιθανότερο είναι, ότι η κίνηση αυτή, θα δώσει το στίγμα της με κείμενο-μανιφέστο το οποίο αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το αργότερο έως τις αρχές του επόμενου μήνα.

Χωρίς ηγεμονισμούς
Ανάλογες πρωτοβουλίες αναλαμβάνουν ή θα αναλάβουν στελέχη από το χώρο της Κεντροαριστεράς, που αντιλαμβάνονται ότι το εγχείρημα του ΚΙΝΑΛ δεν προχωράει, αλλά δεν επιθυμούν ηγεμονισμούς.
Στελέχη ή και απλοί πολίτες αναζητούν τρόπους για να έρθουν πιο κοντά με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά ο προβληματισμός τους είναι ότι απορρίπτονται από τους κομματικούς του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο κ. Τσίπρας πρέπει να αποφασίσει εάν θα μείνει με το παλαιό 3% του ΣΥΡΙΖΑ ή εάν θα βαδίσει με το άλλο 29% που τον ψήφισε στις εκλογές της 7ης Ιουλίου», έλεγε στον «Χτύπο», στέλεχος μιας τέτοιας κίνησης.

Σύνθεση
Ζητούμενο για τον κ. Τσίπρα όπως γίνεται αντιληπτό είναι να κάνει πράξη τη σύνθεση απόψεων, προκειμένου το νέο κόμμα να μπορεί να απευθυνθεί σε μεγαλύτερο ακροατήριο.
Συνομιλητές του μιλούν για ένα κόμμα που θα απευθύνεται από τις παρυφές της Κεντροδεξιάς έως την κομμουνιστική αριστερά και θα είναι σε θέση να αντιπαρατεθεί στα ίσα με τη Ν.Δ.
Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι λίγοι όσοι μιλούν για μια μεγάλη «δημοκρατική προοδευτική παράταξη», όπως αυτή που οδήγησε το ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα Παπανδρέου στην εξουσία το 1981.

Περιοδείες
Ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει αποφασισμένος να βγει μπροστά και να αρχίσει την πορεία προς το λαό, με στόχο την εγγραφή νέων μελών που είναι και το μεγάλο στοίχημα συνολικά για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι περιοδείες θα γίνουν πιο συστηματικές, με τους συνεργάτες του να επισημαίνουν  ότι πρώτος σταθμός του Α. Τσίπρα θα είναι η Πάτρα και η Κρήτη ο δεύτερος.
Εκδηλώσεις για την εγγραφή νέων μελών θα γίνουν σε όλη την Ελλάδα και κεντρικοί ομιλητές θα είναι στελέχη τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από την Προοδευτική Συμμαχία.

Εφησυχασμός
Με δεδομένη την αδυναμία του ΚΙΝ.ΑΛ. να εκφράσει την Κεντροαριστερά, δεν είναι λίγοι αυτοί που εκφράζουν επιφυλάξεις για το εάν πραγματικά μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσει αυτό το χώρο.
Κάποιοι ήδη μιλούν για εφησυχασμό της Κουμουνδούρου, με το σκεπτικό ότι παρά την ήττα του ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ήδη ο ένας πόλος του διπολισμού, λογική όμως που τον οδηγεί μόνιμα στην αντιπολίτευση.

Εσωστρέφεια
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα δεν είναι λίγοι τα στελέχη που εκφράζουν φόβους για εσωστρέφεια και εσωκομματική ανάφλεξη, με το επιχείρημα ότι οι  «κομματικοί» δεν επιθυμούν τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ.
Άλλοι πάλι προεξοφλούν σύγκρουση με στελέχη όπως ο Π. Σκουρλέτης και ο Ευ. Τσακαλώτος στο συνέδριο, με το επιχείρημα ότι ουδείς έχει το δικαίωμα να μιλάει στο όνομα της ιδεολογικής καθαρότητας της Αριστεράς. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Κ. Ζαχαριάδης κάλεσε εμμέσως τους πάντες να βάλουν νερό στο κρασί τους, λέγοντας ότι «ο μετασχηματισμός πρέπει να γίνει με ειλικρίνεια, χωρίς προσωπικές βολές και εσωστρέφεια».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ