Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Φ. Γεννηματά: «Απαράδεκτο το σχέδιο της κυβέρνησης για το Οικογενειακό Δίκαιο»

Δημοσιεύθηκε

στις

Διαδικτυακή Εκδήλωση για το Οικογενειακό Δίκαιο οργάνωσε το Κίνημα Αλλαγής. Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή, το οποίο η Προέδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, που άνοιξε τη συζήτηση, το χαρακτήρισε απαράδεκτο και προϊόν πιέσεων ομάδων συμφερόντων.

«Εκτιμώ ότι αυτό το σχέδιο δημιουργεί πολύ περισσότερα προβλήματα από αυτά που τυχόν θα λύσει. Για μας, το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης είναι απολύτως απαράδεκτο και εκφράζουμε την αντίθεσή μας», τόνισε η κ. Γεννηματά.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής άσκησε έντονη κριτική στον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, επειδή όπως είπε, «αγνόησε προκλητικά, ακόμη και το σχέδιο που ετοίμασε η νομοπαρασκευαστική επιτροπή που είχε συστήσει ο ίδιος με έγκριτους νομικούς, καθηγητές κ.ά., υπό τον πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Τέντε». Πρόσθεσε ότι υιοθέτησε ορισμένες απαράδεκτες ρυθμίσεις που είχαν απορριφθεί με μεγάλη πλειοψηφία από την επιτροπή, από τις οποίες δημιουργούνται επικίνδυνες αντιφάσεις, που σύμφωνα με την κ. Γεννηματά «θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερες δικαστικές διενέξεις από αυτές που υποτίθεται ότι προσπαθεί να επιλύσει το σχέδιο. Οι ρυθμίσεις δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους, καθώς αφήνει εκτεθειμένους το παιδί και την μητέρα σε ενδοοικογενειακή βία».

Η κ. Γεννηματά παρατήρησε πως τα παιδιά, σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει και δεν μπορεί να εργαλειοποιηθούν, ούτε από τις μανάδες, ούτε από τους πατεράδες τους. Τα δικαιώματα του παιδιού δεν εξυπηρετούνται με αυτό το σχέδιο. Παραγνωρίζεται το συμφέρον του παιδιού, που ως σήμερα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του οικογενειακού μας δικαίου και το οποίο αξιολογείται από τον αρμόδιο φυσικό δικαστή κατά περίπτωση.

Επεσήμανε χαρακτηριστικά, πως το νομοσχέδιο «εισάγει από το παράθυρο» την «εναλλασσόμενη κατοικία», η οποία βλάπτει συναισθηματικά το παιδί, γιατί του στερεί το απαραίτητο σταθερό περιβάλλον και τις σταθερές συνθήκες ζωής. Κάνει το παιδί τουρίστα». Υπογράμμισε δε, πως είναι «παντελώς απαράδεκτη» η πρόβλεψη για την ανάγκη «τελεσίδικης δικαστικής απόφασης» ώστε να ληφθούν μέτρα-σε σχέση με την επιμέλεια του παιδιού-κατά γονέων που ασκούν ενδοοικογενειακή βία.

«Το ισχύον Οικογενειακό Δίκαιο, είναι από τα πλέον προοδευτικά στην Ευρώπη ακόμη και σήμερα. Είναι απόλυτα σύμφωνο με το Σύνταγμά μας και το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο. Κατοχυρώνει πλήρως τα δικαιώματα των γονιών σε εξ’ ίσου επιμέλεια των παιδιών, μετά από δική τους συμφωνία», ανέφερε η κ. Γεννηματά και υπογράμμισε πως απαιτείται μια απαραίτητη συμπλήρωση για τις περιπτώσεις διαφωνίας του ζευγαριού σε σχέση με το παιδί. «Γιατί εκεί χρειάζεται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση και ένας έμπειρος και αξιόπιστος κριτής. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα, προτείνουμε τη δημιουργία Οικογενειακού Δικαστηρίου και τη θέσπιση Οικογενειακού Δικαστή. Αξιοποιώντας τη σχετική εμπειρία από χώρες που ο θεσμός αυτός εφαρμόζεται. Όπως στις ΗΠΑ, Γερμανία, Αυστραλία, Ιαπωνία».

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, συμπλήρωσε λέγοντας πώς η θέση του Κινήματος Αλλαγής βασίζεται σε δυο αρχές:

-Την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων και την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών και

-Της πολιτείας που οφείλει να δημιουργεί ένα ασφαλές πλαίσιο όπου τα παιδιά και ο κάθε ένας από τους γονείς, δεν θα αποκλείονται ούτε θα κακοποιούνται.

Υπενθύμισε τέλος, ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, με τον τον Νόμο 1329/1983 για την αναμόρφωση των σχέσεων γονέων-τέκνων και την αντικατάσταση της «πατρικής εξουσίας» με την γονική μέριμνα και στη συνέχεια με τον Ν.2247/1996 που εισήγαγε σε ειδικά τμήματα των δικαστηρίων τις υποθέσεις Οικογενειακού Δικαίου, προχωρήσαν στις μεγάλες τομές, στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο Οικογενειακό Δίκαιο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ