Connect with us

Πολιτική

“Ψυχική υγεία τον καιρό της πανδημίας”, της Ζωής Ράπτη

Published

on

Η ψυχική υγεία είναι πολύτιμο αγαθό. Η ευστάθειά της, για να διατηρηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα χρειάζεται συντονισμένη προσπάθεια απ’ όλους: την κοινωνία, το κράτος, τη διεθνή κοινότητα. Σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα δεν έχουμε την επιλογή της αποχής, της αναβολής της προσπάθειας, της ολιγωρίας. Οφείλουμε να δώσουμε αγώνα και να τα καταφέρουμε.

Στην ημερήσια διάταξη σε κάθε νοικοκυριό είναι το άγχος και ο φόβος μετάδοσης του ιού, η συναισθηματική καταπίεση που προκαλεί η καραντίνα και η απομόνωση, τα οικονομικά προβλήματα που επιφέρει η απώλεια επαφής με τον εργασιακό χώρο, η ανεργία και η απομάκρυνση από τον κοινωνικό περίγυρο.

Δεν υπάρχει κοινωνική τάξη, ηλικιακή ομάδα, άτομο ή συλλογικότητα, που να έχει μείνει ανεπηρέαστη από την πανδημία. Οι ηλικιωμένοι βιώνουν έντονα αισθήματα ανασφάλειας, απομόνωσης και μοναξιάς ενώ έχουν και αυξανόμενο άγχος για το εισόδημά τους και τον τρόπο με τον οποίο θα ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους ανάγκες, τις δικές τους και των οικογενειών τους. Οι νέοι με τα κλειστά σχολεία, τον δραματικό περιορισμό (σχεδόν μηδενισμό) των κοινωνικών εκδηλώσεών τους κ.ά επίσης νιώθουν δυσάρεστα. Όλοι βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα…

Είναι προφανές ότι η χρηματοδότηση της Ψυχικής Υγείας γίνεται περισσότερο επιτακτική από ποτέ. Τα επίσημα στοιχεία του ΠΟΥ, πριν ακόμα κάνει την εμφάνισή του ο covid-19, έδειχναν ότι η κατάθλιψη πρόκειται να αποτελέσει μείζον πρόβλημα, σε παγκόσμιο επίπεδο, τα χρόνια που έρχονται. Τώρα, με την πανδημία να συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η απειλή της διαταραχής της ψυχικής υγείας των πολιτών γίνεται εντονότερη.

Η ζήτηση για χρηματοδότηση συστημάτων υγείας και προγραμμάτων μεμονωμένα στις χώρες, αλλά και σε όλο τον κόσμο αυξάνεται συνεχώς. Ιδιαίτερα σε εκείνες που είναι για πολλά έτη υποχρηματοδοτούμενες λόγω της οικονομικής κρίσης, όπως για παράδειγμα η Ελλάδα.

Ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας αντιληφθεί εγκαίρως το πρόβλημα δημιούργησε ειδικό χαρτοφυλάκιο για την Ψυχική Υγεία στο Υπουργείο Υγείας, ενώ το Ελληνικό Κοινοβούλιο έχει ήδη εγκρίνει την αύξηση του προϋπολογισμού για την Ψυχική Υγεία κατά 62%. Έχοντας ως πολύτιμο εφόδιο τη συντονισμένη δράση της κυβέρνησης και των φορέων του δημοσίου αλλά και τη θέληση των πολιτών να βοηθήσουν μπορέσαμε να παρουσιάσουμε σημαντικά προγράμματα στον τομέα του χαρτοφυλακίου αυτού.

Ήδη έχει τεθεί σε λειτουργία η πενταψήφια Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 για τις επιπτώσεις της COVID-19. Μια γραμμή που λειτουργεί όλο το 24ωρο ανώνυμα και εμπιστευτικά για τον πολίτη.

Υλοποιούμε το πρόγραμμα «Ψυχολογική Υποστήριξη ασθενών με COVID-19, των συγγενών τους και των ατόμων που βιώνουν επιπτώσεις στην καθημερινότητά τους λόγω της πανδημίας» που υλοποιείται από 25 Κέντρα Ημέρας και Κινητές Μονάδες Φορέων Ψυχικής Υγείας σε πανελλαδικό επίπεδο με χρηματοδότηση και εποπτεία του Υπουργείου Υγείας. Στόχος του προγράμματος είναι η παροχή ψυχολογικής υποστήριξης και ενδυνάμωσης των νοσούντων, των συγγενών τους, των ανθρώπων με χρόνια νοσήματα αλλά και του ιατρικο-νοσηλευτικού προσωπικού.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί και στην υποστήριξη των εργαζομένων στις μονάδες του ΕΣΥ για αυτό το λόγο υλοποιούνται διαδικτυακά σεμινάρια ψυχοεκπαίδευσης και ψυχοκοινωνικής υποστήριξής τους.

Μαζί με τα παραπάνω, δημιουργήσαμε προγράμματα για την πρώιμη παρέμβαση για νέους με ψύχωση, καθώς και προγράμματα για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη φοιτητών Πανεπιστημίου. Ήδη σχεδιάζουμε τα επόμενα βήματα της μεταρρύθμισης για ένα προοδευτικό σύστημα ψυχικής υγείας, επωφελούμενοι από την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσω του νέου προγράμματος EU4Health. Αυτή θα αυξήσει σημαντικά τις επενδύσεις μας στην υγεία, ενώ θα συμβάλει στην ανάπτυξη ενός ισχυρότερου, πιο ανθεκτικού συστήματος ψυχικής υγείας, που θα παρέχει πρόσβαση σε όλους.

Αν σε όλα τα παραπάνω συνυπολογίσουμε και το μεγάλο όπλο της παγκόσμιας κοινότητας εναντίον της COVID-19, τους εμβολιασμούς, που γίνονται στην πατρίδα μας με υποδειγματική τάξη και ταχείς ρυθμούς και στις δομές Ψυχικής Υγείας, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για την τελική έκβαση των πραγμάτων. Ζούμε σε ιδιαίτερες συνθήκες, θα περάσουμε δύσκολα, αλλά θα βγούμε νικητές!

 

*Η Ζωή Ράπτη είναι Υφυπουργός Υγείας, Βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ