Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Όλο το σχέδιο Μητσοτάκη: Οι νέοι υπουργοί & τα εμβληματικά πρώτα νομοσχέδια

Δημοσιεύθηκε

στις


Ριζικές αλλαγές στα πρόσωπα που θα αναλάβουν κυβερνητικά χαρτοφυλάκια ετοιμάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει δώσει σαφείς εντολές στους συνεργάτες του, για τα πρώτα νομοσχέδια που θα έρθουν στη Βουλή.

Η αυτοδυναμία στις αυριανές εκλογές θεωρείται δεδομένη και το γεγονός αυτό, έχει δώσει τη δυνατότητα στον πρόεδρο της Ν.Δ. να προγραμματίσει τις μεγάλες αλλαγές στη δεύτερη θητεία του ως πρωθυπουργός της χώρας.

Συνομιλητές του τονίζουν ότι θα υπάρξουν μεγάλες εκπλήξεις και υπενθυμίζουν τη δήλωσή του πώς αυτοί που σπεύδουν να ράψουν υπουργικά κουστούμια, ίσως να τα χρησιμοποιήσουν σε γάμους και βαφτίσια του καλοκαιριού, Με τον τρόπο αυτό, θέλουν να καταστήσουν σαφές ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει ως στόχο να αποτελέσει η νέα κυβέρνηση της Ν.Δ. τον κινητήριο μοχλό για τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα.

Αναφορικά με τα πρόσωπα, ουδείς γνωρίζει τις προθέσεις του, είναι όμως σαφές ότι θα υπάρξει εκτεταμένο rotation, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε νέα στελέχη να διαδραματίσουν ρόλο στις εξελίξεις. Στο πλαίσιο αυτό, η χρήση του μπασκετικού όρου rotation “φωτογραφίζει” και τις αλλαγές που θα γίνουν στο υπουργικό συμβούλιο, μόλις ο κ. Μητσοτάκης, λάβει την εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης.

Σε γενικές γραμμές, αυτό που θα επιδιώξει είναι η νέα κυβέρνηση να δίνει τον δικό του προσανατολισμό, δηλαδή το φιλελεύθερο και κεντρώο στίγμα με στόχο τον εκσυγχρονισμό της χώρας.

 

Άρωμα γυναίκας

Η νέα κυβέρνηση είναι βέβαιο ότι θα έχει περισσότερο άρωμα γυναίκας, κάτι που δεν έγινε την περίοδο της πρώτης του θητείας και ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει την αυτοκριτική του.

Με βάση αυτό ως δεδομένο, θα αξιοποιηθούν περισσότερες γυναίκες στην κυβέρνηση και οι περιπτώσεις της Νίκης Κεραμέως και της Σοφίας Ζαχαράκη που τα πήγαν εξαιρετικά σε σταυρούς δεν θα είναι οι μοναδικές.

 

Οι “κορυφαίοι”

Ζητούμενο είναι τι θα γίνει με τους λεγόμενους “κορυφαίους”, όπως για παράδειγμα ο Νίκος Δένδιας, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Όλοι τους θα έχουν ρόλο, αλλά το χαρτοφυλάκιο που θα τους προταθεί το γνωρίζει μόνον ο κ. Μητσοτάκης και κανένας άλλος, καθώς στόχος του είναι να μην υπάρχουν “φέουδα” και κατεστημένες αντιλήψεις.

 

Εξωκοινοβουλευτικοί

Το άνοιγμα που έχει κάνει ο πρόεδρος της Ν.Δ. στο Κέντρο θα συνεχιστεί και στο πλαίσιο αυτό είναι πολύ πιθανό να αξιοποιηθούν στελέχη που δεν προέρχονται από το χώρο της Ν.Δ.

Ο κ. Μητσοτάκης άλλωστε έχει μιλήσει για μια κυβέρνηση που είναι μονοκομματική αλλά όχι μονοχρωματική για να τονώσει το κεντρώο προφίλ της Ν.Δ. και το άνοιγμα προς τα μεσαία εισοδήματα.

Κυβερνητικό θώκο δεν αποκλείεται να αναλάβουν και στελέχη της νεότερης γενιάς όπως ο γραμματέας του κόμματος Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος δεν μπορούσε να είναι υποψήφιος και να διεκδικήσει σταυρό.

 

Νέα υπουργεία

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θέλει να δώσει έμφαση σε τομείς που σχετίζονται άμεσα με την καθημερινότητα και στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στη δομή των υπουργείων που θεωρούνται κομβικής σημασίας. Για παράδειγμα, το υπουργείο Εργασίας θα “σπάσει” στα δύο και θα δημιουργηθεί ένα ξεχωριστό που θα έχει ως βασικό αντικείμενο, την οικογένεια, την ισότητα, τη δημογραφική και στεγαστική πολιτική.

Ένα από τα σενάρια που έχουν πέσει στο “τραπέζι” είναι η δημιουργία ενός νέου υπερυπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών με βασικό στόχο την ψηφιοποίηση του δημοσίου.

Αλλαγές εξετάζονται και στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, προκειμένου ένα πρόσωπο να αναλάβει την διαχείριση των κοινοτικών πόρων (π.χ. ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης, ΣΔΙΤ).

Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο το χαρτοφυλάκιο του Αθλητισμού να μεταφερθεί από το υπουργείο Πολιτισμού στο υπουργείου Παιδείας με αναπληρωτή υπουργό για να συνδεθεί στενότερα με τον σχολικό αθλητισμό.

 

Νομοσχέδια

Τα πρώτα νομοσχέδια που θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή είναι βέβαιο ότι θα δίνουν το στίγμα της διακυβέρνησης και θα είναι εμβληματικά καθώς θα αφορούν στην αναδιάταξη του επιτελικού κράτους, την υγεία και την οικονομία.

Πριν από τις διακοπές του Αυγούστου αναμένεται να ψηφιστεί νομοσχέδιο το οποίο θα αφορά στις κυβερνητικές δεσμεύσεις με ορίζοντα τετραετίας, όπως η αύξηση του αφορολόγητου και η μείωση του τέλους επιτηδεύματος.

 

Αναθεώρηση Συντάγματος

Αν και είναι πολύ νωρίς ακόμη, η κυβέρνηση είναι βέβαιο ότι τo 2025 μπορεί να ανοίξει εκ νέου η συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση, με την επόμενη Βουλή να είναι η προτείνουσα.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την μεθεπόμενη Βουλή, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει δηλώσει πως θα αναζητηθούν ευρύτερες συναινέσεις μεταξύ των πολιτικών κομμάτων.

Όσα άρθρα στην νέα Βουλή συγκεντρώσουν 180 «ναι» στην μεθεπόμενη Βουλή μπουν να αναθεωρηθούν εφόσον συγκεντρωθεί πλειοψηφία τουλάχιστον 151 βουλευτών.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ