Κεντρικό Θέμα
Ώρα αποφάσεων: Ο δύσκολος δρόμος του Αλέξη Τσίπρα έως το συνέδριο
Στην πιο κρίσιμη καμπή εισέρχονται οι εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να καλείται να πάρει αποφάσεις που θα σφραγίσουν τη φυσιογνωμία του κόμματος.
Τα «στρατόπεδα» βρίσκονται με το όπλο παρά πόδα και όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι ο δρόμος του πρώην πρωθυπουργού προς το Συνέδριο του Μαΐου, δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.
Όσοι ξέρουν τις εξαιρετικά λεπτές ισορροπίες, λένε με νόημα ότι η κόντρα για το όνομα που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα δεν είναι τίποτα περισσότερο από την κορυφή του παγόβουνου.
Όπως εξηγούν πίσω από το δίλημμα για προσθήκη ή όχι στον τίτλο ΣΥΡΙΖΑ κρύβονται αυτοί που θέλουν τη διεύρυνση χωρίς όρους και προϋποθέσεις και αυτοί που επιθυμούν τη διατήρηση της αριστερής ταυτότητας.
Ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να έχει πάρει τις αποφάσεις του, τις οποίες και θα ανακοινώσει εντός των επόμενων ωρών στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής (ΚΠΕ).
Από τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν και κυρίως από το εάν κατατεθεί και αντιπρόταση, θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό εάν ο ΣΥΡΙΖΑ, μπει για τα καλά σε φάση μεγάλης εσωστρέφειας.
Συνομιλητές του τέως πρωθυπουργού τονίζουν ότι «ουδείς θα θελήσει να βρεθεί απέναντι στον αρχηγό», αλλά δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο μιας έκπληξης που θα προκαλέσει αναταράξεις.
Σε κάθε περίπτωση, το βέβαιο είναι ότι ο δρόμος του Αλέξη Τσίπρα προς το συνέδριο του Μαΐου προϋποθέτει μια σειρά από κρίσιμες αποφάσεις που δεν αποκλείεται να διαταράξουν ακόμη και την ενότητα του κόμματος.
Έως τώρα, η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έκρυβε τα προβλήματα κάτω από το χαλί, αφού ο καθένας ερμήνευε τις αποφάσεις όπως ήθελε, αλλά πλέον ο κόμπος έφτασε στο χτένι.
Είναι χαρακτηριστικό ότι:
- Έχει «παγώσει» η διαδικασία εγγραφής νέων μελών, καθώς αποτελεί κοινό μυστικό ότι η διαδικασία υπονομεύτηκε εκ των έσω.
- Η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει βρει ακόμη τα πατήματά της και δεν υπάρχει επί της ουσίας αντιπολίτευση στη Βουλή.
- Οι τάσεις προκαλούν κλίμα εσωστρέφειας, με αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ να απομακρύνεται από την κοινωνία και τον κόσμο που τον ψήφισε.
«Δεν μας θέλουν»
Ο πρώην πρωθυπουργός δείχνει αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει το τοπίο, με στόχο, όπως λένε συνεργάτες του, στο συνέδριο να δημιουργηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής και της δημοκρατικής παράταξης.
Το στοίχημα μόνο εύκολο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί με δεδομένο ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι τα προσκόμματα που μπαίνουν από κομματικά στελέχη στη διαδικασία της διεύρυνσης.
Η φράση «δεν μας θέλουν» που χρησιμοποιούν όλο και περισσότεροι από όσους γράφτηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά την ήττα του περασμένου Ιουλίου είναι η πλέον χαρακτηριστική.
«Μην το κουράζουμε»
Τα πρώτα δείγματα γραφής για τον ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής θα φανούν το Σάββατο, με τον κ. Τσίπρα να ξεκαθαρίζει ότι εάν υπάρχουν διαφωνίες για το όνομα που θα προτείνει, θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα.
«Μην το κουράζουμε. Εάν έχουμε πραγματικές πολιτικές διαφωνίες για τη διεύρυνση να τις καταθέσουμε και να τις λύσουμε με πλειοψηφίες και μειοψηφίες», φέρεται να λέει ο πρώην πρωθυπουργός.
Με τον τρόπο αυτό σηκώνει το γάντι στους διαφωνούντες και κυρίως στον βασικό εκφραστή των 53+ Ευκλείδη Τσακαλώτο που εξελίσσεται στον αυθεντικό εκφραστή της αριστερής τάσης.
Καχυποψία- «αριστερόμετρο»
Η καχυποψία από τα στελέχη των τοπικών οργανώσεων για όσους θέλουν να μπουν στο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει προηγούμενο, με αποτέλεσμα ο αρχικός ενθουσιασμός να αντικαθίσταται από την αποστασιοποίηση.
Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί που κάνουν λόγο για «αριστερόμετρο», το οποίο χρησιμοποιείται στις κομματικές οργανώσεις, προκειμένου να αποκλειστούν οι… ξένοι εισβολείς.
Το ερώτημα πλέον είναι τι πρωτοβουλίες θα λάβει ο κ. Τσίπρας, ώστε να αλλάξει το κλίμα και να κυρίως να δώσει δυναμική σε έναν ΣΥΡΙΖΑ που δίνει την εντύπωση ότι δεν πατάει γερά στα πόδια του.
Οδικός χάρτης
Το κλίμα που διαμορφώνεται κάνει πολλούς να εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι οι τόνοι θα πέσουν και για άλλη μια φορά θα περάσει προς τα έξω, ότι «όλα βαίνουν καλώς».
Τα αμέσως προσεχές διάστημα το ενδιαφέρον αναμένεται να επικεντρωθεί στο ποιες τάσεις θα αποκτήσουν δυναμική ενόψει του συνεδρίου, αν και οι «Προεδρικοί» είναι κυρίαρχοι παντού.
Όσον αφορά στον οδικό χάρτη προβλέπονται τα εξής:
- Οι προσυνεδριακές συνελεύσεις θα ξεκινήσουν στις 13 Μαρτίου.
- Η εκλογή των συνέδρων θα γίνει το τριήμερο 2 έως 4 Μαΐου.
- Η τελευταία μέρα εγγραφής και παραλαβής καρτών των μελών, είναι η 17η Απριλίου.
Συνέδριο
Στο Συνέδριο θα συμμετέχουν περίπου 5.000 με 6.000 σύνεδροι, ενώ ένα 5% θα αποτελείται από προσωπικότητες και εκπροσώπους συλλογικοτήτων από την Προοδευτική Συμμαχία.
Όσον αφορά στη νέα Κεντρική Επιτροπή, θα αποτελείται από 251 μέλη, με ειδική πρόνοια ώστε τουλάχιστον ένας στους πέντε να προέρχεται από την Προοδευτική Συμμαχία για να διασφαλιστεί η διεύρυνση.