Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Ώρα για restart: Παίζει τα ρέστα του μέσα στο Μάιο ο Μητσοτάκης

Δημοσιεύθηκε

στις

Άμυνα τον Απρίλιο και αντεπίθεση μέσα στο Μάιο, είναι το μήνυμα που εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου, αναφορικά με τα σοβαρά προβλήματα που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζουν κρίσιμες τις επόμενες δύο εβδομάδες και εξηγούν ότι εάν αρχίσει η σταδιακή υποχώρηση του κορονοϊού, τα πράγματα θα είναι καλύτερα από τον επόμενο μήνα.
Η 14η Μαΐου  άλλωστε θεωρείται ορόσημο για την κυβέρνηση, καθώς στόχος είναι η άφιξη των πρώτων ξένων τουριστών να σηματοδοτήσει και την επιστροφή σε στοιχειώδη κανονικότητα.
Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα επιτρέψουν το άνοιγμα των μετακινήσεων για το Πάσχα, θα υπάρξει βελτίωση του κλίματος για την κυβέρνηση.
Ωστόσο, άπαντες συνιστούν υπομονή και ψυχραιμία, καθώς γνωρίζουν ότι  ο ιός είναι ένας ύπουλος εχθρός που μπορεί να τινάξει από τη μια στιγμή στην άλλη τις εξαιρετικά εύθραυστες ισορροπίες.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα περισσότερα από τα κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζουν  «κλειδί» το Μάιο και υπογραμμίζουν την ανάγκη για ψυχραιμία έως το τέλος Απριλίου.
Όπως υποστηρίζουν από τα μέσα Μαΐου, θα υπάρξει σταδιακή άρση των περισσότερων περιοριστικών μέτρων, κάτι που σημαίνει και σταδιακή επανεκκίνηση για τις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες.
Εκτός από τον τουρισμό, το πιθανότερο είναι ότι θα ανοίξουν τα μεγάλα εμπορικά κέντρα και τα σχολεία και θα δοθεί η αίσθηση στην κοινωνία ότι η χώρα έχει την ευκαιρία να κάνει restart.

Τροχιά ανάκαμψης
Το ερώτημα που θέτουν οι περισσότεροι είναι εάν η κυβέρνηση είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της νέας συγκυρίας, που είναι πολύ πιο σύνθετη σε σχέση με όλες τις προηγούμενες.
Κυβερνητικά στελέχη εξηγούν ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα δοθεί έμφαση στο θεσμικό έργο με μπαράζ νομοσχεδίων που θα στέλνουν το μήνυμα ότι η χώρα μπαίνει σε τροχιά ανάκαμψης.
Επισημαίνουν μάλιστα, ότι με τον τρόπο αυτό, θα φανούν και οι μεγάλες διαφορές της κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ που ασκεί κριτική  χωρίς όμως να καταθέτει προτάσεις για το αύριο της χώρας.
Το βασικό «όπλο» της κυβέρνησης δεν είναι άλλο από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης που θα σηματοδοτήσει την αλλαγή κλίματος και τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα.

Σύμφωνα πάντα με κυβερνητικά στελέχη, το Εθνικό Σχέδιο δείχνει και τις ποιοτικές διαφορές μεταξύ της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ, εξηγώντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας:

  • Αρκέστηκε να μιλήσει για νέα σεισάχθεια και προστασία των εργαζομένων, σε ατζέντα δηλαδή του 2015.
  • Δεν έκανε κάποια σημαντική αντιπρόταση, κάτι που γίνεται σαφές από τις γενικόλογες αναφορές του για κέρδη των ολίγων.

Οι… μειοψηφίες
Η αμηχανία της Κουμουνδούρου σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη δείχνει την αμηχανία που υπάρχει στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αυτό πρακτικά σημαίνει, όπως εξηγούν, ότι μόνον η κυβέρνηση εμφανίζει σχέδιο για την ανάκαμψη της χώρας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στις πρακτικές του «όχι» σε όλα που απορρίπτει η κοινωνία.
«Η κανονικότητα δεν συμφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ», έλεγε «γαλάζιος» βουλευτής στον «ΧΤΥΠΟ» και εξηγούσε ότι θα χάσει την αντιπολιτευτική άνεση που έχει με την πανδημία.
Έφερνε μάλιστα ως παράδειγμα τις αναγκαίες αλλαγές στα εργασιακά ζητήματα και εξηγούσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που θα κάνει είναι να κρυφτεί πίσω από μειοψηφίες που θέλουν ένταση και διαδηλώσεις.
«Θα συγκρουστεί το χθες με το αύριο της χώρας και εμείς είμαστε το αύριο γιατί θέλουμε μεταρρυθμίσεις», έλεγε και σημείωνε ότι η κοινωνία ωρίμασε και θέλει να πάει μπροστά και όχι να γυρίσει πίσω.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάζει ένα συνολικό «πακέτο» αλλαγών, που θα σηματοδοτούν το μοντέλο παραγωγής και ανάπτυξης της Ελλάδας.

Το νέο μοντέλο θα περιλαμβάνει:

  • μεγάλες κρατικές επενδύσεις,
  • μεγάλα έργα με σύμπραξη ιδιωτικών κεφαλαίων,
  • αναπλάσεις μεγάλων χώρων,
  • νέες επενδύσεις με στόχο τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Εάν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς και τις αλλαγές που έρχονται στο δημόσιο με ψηφιακά έργα όπως το gov.gr γίνεται αντιληπτό ότι η κυβέρνηση θα φουλάρει τις μηχανές από τον επόμενο μήνα.

Σύγκριση
Στόχος του πρωθυπουργού είναι οι αλλαγές σηματοδοτούν την αίσθηση ότι μπαίνει τέλος στην γραφειοκρατία και οι πολίτες θα εξυπηρετηθούν  άμεσα και γρήγορα από το κράτος.
Στο πλαίσιο αυτό, θα μπορούσε να ερμηνευτεί και η απόφαση να μπει φρένο στις πρόωρες εκλογές προκειμένου όλοι να μπορούν να συγκρίνουν τη δική του τετραετία με αυτή του Αλέξη Τσίπρα.
Σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη, η τετραετία του κ. Μητσοτάκη θα έχει αναπτυξιακή ορμή και επενδύσεις και αξιοποίηση κεφαλαίων ύψους 57 δισ. ευρώ που θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας.
Σημειώνουν μάλιστα ότι από την τετραετία Τσίπρα, αυτά που θυμούνται οι Έλληνες είναι τα capital control,  το νέο μνημόνιο, η  αποεπένδυση και η πολύ υψηλή φορολογία.

Σύγκρουση
Τα κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι προτεραιότητα είναι το κλείσιμο της μεγάλης πληγής των εκκρεμών συντάξεων και σημειώνουν ότι εάν χρειαστεί θα υπάρξει σύγκρουση με τις συντεχνίες.
Το γεγονός ότι δεν απέκλεισε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού ήταν και μήνυμα σε πανεπιστημιακούς που σαμποτάρουν το νέο νόμο για τα πανεπιστήμια.
Ο πρωθυπουργός άλλωστε έχει δώσει δείγματα γραφής με την επίταξη των γιατρών εν μέσω πανδημίας και με τους φαρμακοποιούς στο ζήτημα της αμοιβής για τη χορήγηση self test.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ