Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Λιτό το πρόγραμμα των έργων στο Δήμο Μεταμόρφωσης

Δημοσιεύθηκε

στις

Τεχνικό Πρόγραμμα

στο πνεύμα των ημερών

Στα 8.072.819 ευρώ ανέρχεται το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου της Μεταμόρφωσης για το τρέχον έτος, το οποίο εγκρίθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μόνο με τις ψήφους των Συμβούλων της Συμπολίτευσης.

 

•Το Τεχνικό Πρόγραμμα σε αριθμούς  

Πραγματοποιώντας την εισήγηση του θέματος ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Μεταμόρφωσης, κ. Φώτης Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε καταρχάς στα αριθμητικά δεδομένα του Προγράμματος, λέγονταςτα εξής: “Το Τεχνικό Πρόγραμμα 2011 περιλαμβάνει 40 έργα, 16 μελέτες, 16 προμήθειες και 6 απαλλοτριώσεις συνολικού προϋπολογισμού 8.072.819,19 ευρώ εκ των οποίων τα 565.532 ευρώ αφορούν νέα έργα και τα υπόλοιπα 4.621.787 ευρώ αφορούν παλαιά έργα. 173.900 ευρώ αφορούν παλαιές μελέτες και 20.000 ευρώ αφορούν σε νέες μελέτες. Για τις προμήθειες έχουν προϋπολογιστεί 427.600 ευρώ και για τις απαλλοτριώσεις 2.264.000 ευρώ. Εάν συγκρίνουμε τον προτεινόμενο προϋπολογισμό του υπό ψήφιση Τεχνικού Προγράμματος 2011 με τον αντίστοιχο του ΤΠ του προηγούμενου έτους, όπως αυτό καταρτίστηκε αρχικά, θα διαπιστώσουμε ότι είναι μικρότερος κατά 6.142.180 ευρώ από το ΤΠ 2010 της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής.  Τα έργα του Τεχνικού Προγράμματος προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν από τις3 παρακάτω πηγές: Ανταποδοτικά: 155.000 ευρώ Δημοτικοί Πόροι: 5.807.819 ευρώ Χρηματοδοτούμενα (ΘΗΣΕΑΣ, ΠΕΠ, ΣΑΕΠ, ΣΑΤΑ) 2.110.000 ευρώ.” 

• Φ. Παπαδόπουλος: “Είναι μία ολοκληρωμένη αναπτυξιακή πρόταση” 

Στη συνέχεια ο κ. Παπαδόπουλος, εξήγησε τους λόγους που το φετινό Τεχνικό Πρόγραμμα είναι σε αυτό το ύψος υπογραμμίζοντας: “Η μεγάλη διαφορά του Τεχνικού Προγράμματος 2011 με το αντίστοιχο περσινό οφείλεται στον εξορθολογισμό του ΤΠ και τη σύνδεσή του με τις ρεαλιστικές πηγές χρηματοδότησης. Η νέα Δημοτική Αρχή με πρωτοβουλία του Δημάρχου έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση του Προγράμματος χρηματοδότησης από άλλες πηγές και βρίσκεται σε αναμονή απάντησής τους, όπως λ.χ. για τις αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων, κατασκευή Βρεφονηπιακού σταθμού, ηλεκτροφωτισμό κ.α..”  Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος “έκλεισε” την εισήγησή του αναφερόμενος γενικότερα στο Τεχνικό Πρόγραμμα: “Θεωρώ σημαντικό να τονίσω τις παράλληλες ενέργειες και τα έργα που γίνονται ή που προγραμματίζονται να γίνουν στην πόλη μας, εκτός από τα έργα που περιλαμβάνονται στο Τεχνικό μας Πρόγραμμα, τα οποία δρομολογούνται ή εκτελούνται με την συνεργία του Δήμου μας από άλλους φορείς και νομικά πρόσωπα του δημοσίου. Τα έργα αυτά αποτελούν μαζί με το ΤΠ ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων και μία ολοκληρωμένη αναπτυξιακή πρόταση για την πόλη μας. Αυτό που θέλω να γίνει κατανοητό από όλους είναι ότι διεκδικούμε χρηματοδοτήσεις σε μία προσπάθεια να αξιοποιήσουμε κάθε πηγή από την οποία μπορούμε να αντλήσουμε κονδύλια για την υλοποίηση των έργων που έχει ανάγκη η πόλη της Μεταμόρφωσης.” 

• Γιατί καταψήφισε η Αντιπολίτευση 

Μετά από την εισήγηση του κ. Παπαδόπουλου το λόγο πήρε ο πρώην Δήμαρχος και νυν αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Δημήτρης Τζίτζιφας, ο οποίος εξήγησε τους λόγους που η Παράταξή του θα καταψηφίσει το Τεχνικό Πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, ο κ. Τζίτζιφας ανέφερε: “Μας είπατε ότι θα προσπαθήσετε να εντάξετε κάποια έργα στο ΕΣΠΑ. Από την εμπειρία μου ως Διοίκηση 8 χρόνια θα πρέπει να σας ενημερώσω ότι για να ωριμάσει ένα έργο ναι να γίνει μέσω Ευρωπαϊκών κονδυλίων χρειάζεται να περάσουν περισσότερα από δύο χρόνια. Θα σας προτείναμε να επιμείνετε στα έργα που έχουν ήδη εγκριθεί για να μην χαθεί περισσότερος πολύτιμος χρόνος και να προχωρήσουν αυτά τα έργα που είναι “έτοιμα”. Ο βασικότερος λόγος που θα καταψηφίσουμε το Πρόγραμμά σας είναι ότι απουσιάζει η αναπτυξιακή διάσταση και είναι απλά ένα Τεχνικό Πρόγραμμα που αποτελεί συνέχιση των έργων μας ως προηγούμενη Δημοτική Αρχή.”   

Την καταψήφιση του ΤΠ διάλεξε και η Παράταξη της ελάσσονος μειοψηφίας δια στόματος του επικεφαλής της, κ. Βασίλη Πανουργιά, ο οποίος στην τοποθέτησή του, αφού επανέλαβε την πάγια θέση της Παράταξης του ότι Τεχνικό Πρόγραμμα και Προϋπολογισμός θα έπρεπε να συζητούνται σε ένα ενιαίο θέμα, είπε: “Η νυν Διοίκηση όταν βρισκόταν στα έδρανα της Αντιπολίτευσης είχε δηλώσει: “Καταψηφίζουμε το Τεχνικό Πρόγραμμα γιατί δεν είναι διεκδικητικό”. Νομίζω ότι αντιλαμβάνεστε όλοι τι εννοούμε. Τελικά, ερχόμαστε να δικαιωθούμε όταν όλο αυτό το χρονικό διάστημα η Παράταξή μας ζητάει γενναία χρηματοδότηση της αυτοδιοίκησης. Δεν είναι δυνατόν από τον Προϋπολογισμό του Κράτους η Αυτοδιοίκηση να παίρνει το 2,5%.  Όσον αφορά στο Τεχνικό Πρόγραμμα, είναι ξεκάθαρο πως δεν έχει καμία αναπτυξιακή πνοή αλλά είναι ένα άκρως συντηρητικό ΤΠ. Με δημοτικούς πόρους που προβλέπει σαν μεγαλύτερη πηγή χρηματοδότησης θα μπορέσουμε να πάρουμε μόνο μαντήλι για να κλάψουμε .” 

•  Πού δίνει προτεραιότητα ο Μιλτιάδης Καρπέτας 

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση του Δημάρχου, κ. Μιλτιάδη Καρπέτα, ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε στα έργα που αν γίνουν τη χρονιά που διανύουμε αυτός θα μείνει ικανοποιημένος. Έτσι, ο κ. Καρπέτας είπε: “Εμείς ως Δημοτική Αρχή θα είμαστε ικανοποιημένοι αν φέτος καταφέρουμε να επιτύχουμε τη διάνοιξη της Μπιζανίου, το άνοιγμα της οδού Παπαδιαμάντη (στο ύψος της Γενοβέφας), να ξεκινήσει, τουλάχιστον, η κατασκευή του 7ου Παιδικού Σταθμού και η συνέχιση της τοποθέτησης των ηχοπετασμάτων στην Μποφίλια και όπου άλλου απαιτείται.” Ο Δήμαρχος αφού αναφέρθηκε και σε ευέλικτες λύσεις που έχει ξεκινήσει και υλοποιεί για την αντιμετώπιση ζητημάτων καθημερινότητας, όπως προβλήματα σε σχολικές μονάδες, λακκούβες στους δρόμους κ.α. στάθηκε στην προτεραιότητα που θα δώσει η Δημοτική Αρχή στην ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ για να μπορέσει να ισοσκελίσει την αρνητική οικονομική κατάσταση που επικρατεί και στο Δήμο αλλά και στον κρατικό κορβανά. 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ