Πολιτική
Μια πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
“Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων”
στην Περιφέρεια Αττικής
“Ομπρέλα” προστασίας για το εισόδημα των αγροτών, κίνητρα στους νέους καλλιεργητές, προώθηση των παραδοσιακών προϊόντων, αύξηση της αγροτικής και γεωργικής παραγωγής, εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα στα προϊόντα και σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τη μεταποίηση θα προσφέρει το «Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων της Περιφέρειας Αττικής», η πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που παρουσίασε την Παρασκευή 15 Απριλίου, σε Ειδική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη κ. Γ. Σγουρού, ο Υπουργός κ. Κ. Σκανδαλίδης.
Ο Υπουργός ανέλυσε τις πτυχές της πρωτοβουλίας που ξεκίνησε το ΥΠΑΑΤ, διευκρινίζοντας ότι το Επιχειρησιακό Σχέδιο για τα προϊόντα που θα ενταχθούν στο «καλάθι» θα υλοποιηθεί από την Περιφέρεια Αττικής με τη χρηματοδότηση και τη θεσμική και οργανωτική στήριξη του Υπουργείου. Υπογράμμισε δε, ότι το «Καλάθι της Περιφέρειας Αττικής» αποτελεί μια δυναμική πολιτική στον τομέα της Αγροτικής Ανάπτυξης, με στόχο τη βελτίωση του ισοζυγίου στα αγροτικά προϊόντα και την ανάδειξη της ιδιαιτερότητάς τους στο τρίπτυχο ταυτότητα-ποιότητα-αειφορία. Σύμφωνα με το κείμενο εργασίας του ΥΠΑΑΤ, τα κηπευτικά υπαίθρου και θερμοκηπίου, τα άνθη, το κρασί, το φιστίκι, το μέλι, τα προϊόντα από αιγοπρόβειο γάλα και κρέας καθώς και τα παραδοσιακά προϊόντα Φέτα ΠΟΠ, Σύκα Βραυρώνας, ελαιόλαδο και μέλι Τροιζηνίας, και μέλι Κυθήρων είναι τα προϊόντα που περιλαμβάνει το “Καλάθι της Περιφέρειας Αττικής”.
Στον χαιρετισμό του ο κ. Σγουρός, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην πρώτη παρουσία Υπουργού στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αφού καλωσόρισε τον κ. Σκανδαλίδη, τόνισε πως «Στις κρίσιμες ώρες που διέρχεται η χώρα, οικονομική επιβίωση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ανταγωνιστικότητα, ποιότητα, καινοτομία. Για να αποκτήσουν πρακτική και αποτελεσματική εφαρμογή, θα πρέπει να συνδέονται με δράσεις στους τομείς που ξεχωρίζουμε για τις μοναδικές μας ικανότητες».
Στην παρουσίαση του Επιχειρησιακού Σχεδίου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεσμεύτηκε πώς το ΥΠΑΑΤ θα διαθέσει ένα μεγάλο κομμάτι ανεκμετάλλευτης γης στην Αττική, που υπολογίζεται σε 15.000 στρέμματα διαιρεμένα σε 1.700 κομμάτια, τα οποία και θα μισθώσει με συμβολικό τίμημα σε μικρομεσαίους αγρότες και ακτήμονες, έτσι ώστε η σχολάζουσα γη να μπει ξανά στην παραγωγική διαδικασία. Παράλληλα, έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα:
•Στη λειτουργία Δημοπρατηρίου Αγροτικών Προϊόντων ,που έχει ως στόχο να φέρει κοντά παραγωγούς και λιανοπωλητές, ώστε να μειωθεί το μήκος αλυσίδας εφοδιασμού προϊόντων και να βελτιωθεί η λειτουργία της με θετικές επιπτώσεις στις τιμές καταναλωτή και παραγωγού.
•Στις Αγροτοδιατροφικές Συμπράξεις, που αποτελούν τον κρίκο σύνδεσης της παραγωγής τροφίμων και των ανθρώπων με την εφοδιαστική αλυσίδα, τους χώρους εστίασης, το χώρο του εμπορίου και των καταναλωτών.
•Στο Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, που θα χρηματοδοτεί καινοτόμες ποιοτικές και παραγωγικές δραστηριότητες του πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση των προϊόντων του.
•Στη διαδικασία της πιστοποίησης ποιότητας των αγροτικών προϊόντων, με την ευθύνη να περνά στην Περιφέρεια, ώστε να έχει η Αττική αναγνωρισμένα επώνυμα προϊόντα με ενιαίο σήμα ποιότητας.
•Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση του, ο κ. Κ. Σκανδαλίδης κατέστησε σαφές πως τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίηση του “Καλαθιού της Περιφέρειας” αποτελούν υποχρέωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και είναι το πρόγραμμα “Αλέξανδρος Μπαλτατζής”, το Ταμείο Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, ο Κρατικός Προϋπολογισμός καθώς και τα επιχειρησιακά προγράμματα που συγχρηματοδοτούνται από την Ε.Ε.
Τη Συνεδρίαση παρακολούθησαν η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Μ. Αποστολάκη, η οποία παρενέβη, προκειμένου να επιστήσει την προσοχή όλων στο μείζον θέμα των “ελληνοποιήσεων” των προϊόντων, Δήμαρχοι και εμπλεκόμενοι φορείς.
Ειδική παρουσίαση των θεμάτων που αφορούν την αγροτική ανάπτυξη των νησιών του Αργοσαρωνικού, έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Δ. Κατσικάρης λέγοντας: “Στην Αττική και ιδιαίτερα στα νησιά της, έχουμε σημαντική δραστηριότητα. Έχουμε Εσπεριδοειδή, Ελιές, Ανθοκομία, Αμπελοκαλλιέργεια, Δενδρώδεις καλλιέργειες, Μελισσοκομία, Αιγοπρόβατα και Βοοειδή και παντού απαιτούνται σχέδια βελτίωσης.
• Θέλουμε να υπάρχει άμεση ενημέρωση με ίδρυση HELP DESK, όπως στον ΟΠΑΑΧ.
• Μείωση ιδίας συμμετοχής των αγροτών.
• Δεν έχουν βγει ακόμη οι προδιαγραφές για τις μελέτες άρδευσης, τα δίκτυα μετεωρολογικών προειδοποιήσεων, μελέτες σχεδιασμού κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και οι ημερομηνίες λήγουν 31 Μαΐου
• Ζητάμε να αρχίσει να εφαρμόζεται το σύστημα πιστοποίησης.
• Να γίνει άμεση εκπόνηση μελέτης από το Υπουργείο, ζωνών καλλιέργειας εσπεριδοειδών.
• Μείωση ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια.
• Έλεγχος παράνομων φυτοφαρμάκων.
• Να υπάρξει πρόγραμμα μετατροπής των συμβατικών καλλιεργειών σε βιολογικές που έχει σταματήσει από το 2006.
• Άμεση έναρξη στα προγράμματα χρηματοδότησης μικρών μονάδων μεταποίησης βιολογικών προϊόντων, που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.
• Συνεχή ενημέρωση των γεωπόνων και κτηνιάτρων.
• Προτείνουμε τη δημιουργία Βιβλιοθήκης ψηφιακών φωτογραφιών στο Υπουργείο.
• Θέλουμε επίσης να ασχοληθείτε με το Λεμονόδασος που μαραζώνει. Να ενταχθεί σε πρόγραμμα, να σωθεί και να αναπτυχθεί.
Η Αίγινα έχει το μοναδικό φιστίκι και ένα ισχυρό BRAND NAME και θέλουμε να το στηρίξουμε αποφασιστικά. Η στήριξη αυτή, ισχύει και για το μέλι Κυθήρων, το μέλι και το ελαιόλαδο Τροιζηνίας, σημαντικά προϊόντα ποιότητας. Οι Κτηνοτρόφοι χρειάζονται σωστές εκτάσεις και το κράτος οφείλει να τις δώσει.
• Στις ζωοτροφές οι τιμές έχουν απογειωθεί.
• Μέγα θέμα τα Σφαγεία.
• Μείζον είναι το ζήτημα της διακίνησης ζώων από γειτονικές χώρες και της «Ελληνοποίησής τους» με διάτρητες διαδικασίες.
• Εξετάστε την δυνατότητα να επανέλθει στο ΥΠΑΑΤ ο ΕΦΕΤ και να αποδοθούν αρμοδιότητες ελέγχου στην Περιφέρεια.»
Χαρακτηριστικό ήταν το κλίμα συναίνεσης και διαλόγου επί των προτάσεων του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που εκφράστηκε κατά πλειοψηφία μέσα από τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Κλείνοντας τη συνεδρίαση ο Περιφερειάρχης Αττικής ανακοίνωσε τη σύσταση Διαπαραταξιακής Ομάδας Εργασίας για την από κοινού σύνταξη του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού για την Αγροτική Ανάπτυξη της Αττικής λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρόθεση μας είναι να έχουμε μία ολοκληρωμένη και αποδοτική συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να αναδειχθεί το «Καλάθι των Αγροτικών Προϊόντων της Περιφέρειας Αττικής». Αν όλο αυτό είναι φλέβα χρυσού ή αν κάποιος πάει κάτι να ξεφορτωθεί, θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Εκείνοι μας πετούν το γάντι. Εμείς τολμάμε να το σηκώσουμε».
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα4 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα4 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Ειδήσεις2 εβδομάδες ago
Ποια καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου
-
Ειδήσεις2 εβδομάδες ago
Προκήρυξη για Προσλήψεις 69 Μόνιμων Υπαλλήλων στην ΕΥΑΘ Α.Ε.
-
Κεντρικό Θέμα2 εβδομάδες ago
ΣΤΑΣΥ για το συμβάν στον συρμό του ΗΣΑΠ: Στιγμιαίο άνοιγμα και κλείσιμο των θυρών – Αναζητείται το αίτιο
-
Ειδήσεις2 εβδομάδες ago
Έκθεση προβολής του ελληνικού κοσμήματος και πολιτιστικές δράσεις τον Ιανουάριο υπό την αιγίδα του ΕΟΤ