Connect with us

Πολιτική

Δήμος Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας

Published

on

Ντόμινο εξελίξεων

Πριν λίγες μέρες γράφαμε για τη σπάνια απόφαση που πήρε, για τα δεδομένα της τοπικής αυτοδιοίκησης στη χώρα μας, η Δήμαρχος Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, κα Ευτυχία Γαϊτανά – Αποστολάκη, να “παύσει” από τη θέση του Αντιδημάρχου τον κ. Ζαχαρία Χωρινό.

Από ότι φαίνεται αυτή η πρωτόγνωρη απόφαση της Δημάρχου επέφερε μία ακόμα πιο πρωτοφανή εξέλιξη από πλευράς του πρώην, πλέον, Αντιδημάρχου. Πιο συγκεκριμένα, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του ενιαίου Δήμου Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, κατά την εκτός ημερησίας διατάξεως συζήτηση, ζήτησε και πήρε τον λόγο ο κ. Χωρινός ο οποίος αφήνοντας τους πάντες στην αίθουσα με ανοικτό το στόμα, κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της Δημάρχου γιατί όπως σημείωσε, μεταξύ άλλων, “Θεωρώ ότι, ως Δήμαρχος με την μέχρι τώρα πορεία σας δεν έχετε ανταποκριθεί στο θεσμικό σας ρόλο , επηρεαζόμενη από εξωθεσμικούς παράγοντες, με αποτέλεσμα να έχετε διχάσει τις δυο πόλης δημιουργώντας ένα κλίμα αντιπαλότητας σε επίπεδο κοινωνίας και παράταξης Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τη φιλοσοφία του αείμνηστου Γιώργου Αποστολάκη”. Έτσι, ο έμπειρος πολιτικός ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του συνδυασμού “Νέα Προοπτική”, για να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις.  

• Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ
Ο κ. Χωρινός, στη συνέχεια κατέθεσε κι εγγράφως την πρόταση μομφής κατά της Δημάρχου της πόλης, στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Παντελή Γρετζελιά, η οποία αναφέρει τα παρακάτω: “Κα Δήμαρχε: 1. Μετά τα τελευταία γεγονότα σχετικά με την μη εφαρμογή της υπ‘ αριθμόν 53/2011 απόφασης του δημοτικού συμβουλίου για την εκ περιτροπή λειτουργιά της λαϊκής αγοράς 2. Έχοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθρου 59 παράγραφος 5 του νόμου 3852/2010 (νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης και αποκεντρωμένης διοίκησης – πρόγραμμα Καλλικράτης) τους λόγους που επικαλείστε στην υπ αριθμ. 139/2011 απόφασης Δημάρχου Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας περί ανάκλησης του αντιδημάρχου Ζαχαρία Χωρινού, είναι παντελώς αβάσιμοι, ατεκμηρίωτοι, και δεν ανταποκρίνονται στα γεγονότα . 3. Θεωρώ ότι, ως Δήμαρχος με την μέχρι τώρα πορεία σας δεν έχετε ανταποκριθεί στο θεσμικό σας ρόλο , επηρεαζόμενη από εξωθεσμικούς παράγοντες, με αποτέλεσμα να έχετε διχάσει τις δυο πόλης δημιουργώντας ένα κλίμα αντιπαλότητας σε επίπεδο κοινωνίας και παράταξης Φιλαδέλφειας -Χαλκηδόνας κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τη φιλοσοφία του αείμνηστου Γιώργου Αποστολάκη Ως εκ τούτου ζητώ, έκτακτη σύγκληση της παράταξης “Νέα Προοπτική” να αποφασίσει σχετικά για την παραπέρα πορεία μας”. 

• “ΕΞΙΛΑΣΤΗΡΙΟ ΘΥΜΑ” 
Μετά την πρώτη, όπως αποδείχτηκε, παρέμβαση του κ. Χωρινού, δεν υπήρξε κάποια τοποθέτηση από οποιονδήποτε Δημοτικό Σύμβουλο η ακόμα ακόμα από τη Δήμαρχο της πόλης, οπότε, προς στιγμήν, η διαδικασία προχώρησε κανονικά με τις τοποθετήσεις του Σώματος γύρω από το θέμα της Λαϊκής που “καίει” αυτήν την περίοδο τον Δήμο, και ήταν και η αφορμή (;) για την απομάκρυνση του κ. Χωρινού από τη θέση του Αντιδημάρχου. Όπως ήδη αναφέραμε, όμως, η πρόταση μομφής που κατέθεσε ο πρώην Αντιδήμαρχος κατά της Δημάρχου ήταν η πρώτη σοβαρή παρέμβασή του στη συγκεκριμένη συνεδρίαση. Στη συνέχεια κι ενώ η συζήτηση για το τι μέλλει γενέσθαι με τη Λαϊκή της Σταματιάδη “φούντωνε”, ο κ. Χωρινός πήρε για δεύτερη φορά τον λόγο από τον κ. Γρετζελιά και ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου. 
Ειδικότερα, το …πρόσωπο της συγκεκριμένης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου είπε απευθυνόμενος προς την κα Αποστολάκη: “Δήμαρχε, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι υποβάλω την παραίτησή μου από Δημοτικός Σύμβουλος. Θέλω να γνωρίζετε ότι δεν σας κρατώ κακία και στο μέλλον θα δείτε ποιοι ήταν αυτοί που σας οδήγησαν σε αυτή την απόφαση”. Αφού ο κ. Χωρινός υπέβαλε την παραίτησή του από το Σώμα σηκώθηκε από την θέση του και αποχώρησε από το Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτή η παραίτηση, όμως, από ότι φάνηκε έβγαλε στην επιφάνεια τα εσωτερικά προβλήματα που ταλανίζουν την Παράταξη που διοικεί τον Δήμο, καθώς μετά από την αποχώρηση του κ. Χωρινού, η Δημοτική Σύμβουλος της πλειοψηφίας, κα Καίτη Παπανίκα (η γνωστή ηθοποιός) πήρε το λόγο και σχολίασε τα όσα συνέβησαν λέγοντας μεταξύ άλλων ότι ο κ. Χωρινός είναι το “εξιλαστήριο θύμα” σε αυτήν την ιστορία και θα έπρεπε να έχουν γίνει πιο προσεκτικές κινήσεις από όλους. Όπως αντιλαμβάνεστε, η μία αντίδραση σε αυτές τις περιπτώσεις λειτουργεί σαν ντόμινο και φέρνει και άλλες. Έτσι, στην κα Παπανίκα απάντησε η Αντιδήμαρχος, κα Βασιλική Αγαγιώτου η οποία χαρακτήρισε απαράδεκτη αυτήν την αναφορά, ότι είχε το ρόλο του εξιλαστήριου θύματος ο κ. Χωρινός, δηλαδή.

• Ποιος παίρνει την θέση του κ. Χωρινού

Επειδή πρέπει να κοιτάμε και το τι μέλλει γενέσθαι. Να σας ενημερώσουμε ότι τη θέση του κ. Ζαχαρία Χωρινού στο Δημοτικό Συμβούλιο θα καταλάβει ο κ. Ηλίας Τάφας. Καθώς ήταν ο πρώτος αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πρόσφατων Δημοτικών εκλογών. Για το τυπικό της ιστορίας σημειώνουμε ότι για να τεθεί σε ισχύ η παραίτηση του κ. Χωρινού θα πρέπει να την καταθέσει εγγράφως τις επόμενες ημέρες.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ