Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Εκδήλωση από αριστερές οργανώσεις στη Νέα Ιωνία

Δημοσιεύθηκε

στις

“Να οχυρωθούν οι τοπικές κοινωνίες απέναντι στο Μνημόνιο”

Ανοιχτή συζήτηση με θέμα τις επιπτώσεις της κρίσης και του μνημονίου στους τομείς της υγείας και της παιδείας διοργάνωσαν την Πέμπτη 26 Μαΐου στο Συνεδριακό Κέντρο Νέας Ιωνίας πέντε σχήματα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς που δρουν στην περιοχή και συγκεκριμένα η “Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Γ. Σεφέρη”, η “Αγωνιστική Κίνηση Εργαζομένων στους ΟΤΑ Νέας Ιωνίας”, η “Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών Αγίας Όλγας”, η “Εκτός Σχεδίου – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία” και η “Πρωτοβουλία Γένοβα – Νυστέρι Αγίας Όλγας”.

Βασικοί ομιλητές ήταν ο εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και Γραμματέας του Συλλόγου “Γιώργος Σεφέρης”, κ. Οδυσσέας Μουτάφης, ο ειδικευόμενος γιατρός του νοσοκομείου “Αγία Όλγα”, κ. Γιάννης Προβατάς και ο εργαζόμενος του Δήμου Αθηναίων, κ. Παναγιώτης Ψαθάς.
Πρώτος μίλησε ο κ. Μουτάφης που τόνισε πως στόχος όλων των κυβερνήσεων    
τα τελευταία χρόνια είναι να πάμε σε ένα σχολείο της αγοράς με δεξιότητες και κατακερματισμένη μόρφωση που δημιουργεί καταρτισμένους εργαζόμενους οι οποίοι δεν θα μπορούν να σταθμού στον εργασιακό τους χώρο. Στη συνέχεια κατηγόρησε την Υπουργό Παιδείας, κα Άννα Διαμαντοπούλου, πως πιστή στο νεοφιλελεύθερο δόγμα έχει εξαπολύσει ένα νομοθετικό πλαίσιο για να περάσουν κάποια πράγματα και ανέφερε ως παραδείγματα το δόκιμο εκπαιδευτικό, την εισαγωγή του θεσμού του μέντορα, την ολοήμερη λειτουργία των σχολείων, τη δημιουργία Διευθυντών-μανατζερ. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις συγχωνεύσεις σχολείων σημειώνοντας πως δημιουργεί τάξεις με περισσότερα παιδιά και μειώνει τις οργανικές θέσεις καθηγητών ενώ προσλαμβάνονται περισσότεροι συμβασιούχοι. Για αυτό το λόγο και ζήτησε να ενταθεί το κίνημα που έχει αναπτυχθεί εναντίον αυτού του μέτρου.  “Δεν μας αρέσει το σχολείο όπως είναι σήμερα αλλά για να το αλλάξουμε πρέπει να υπάρχει δημοκρατικότητα και συλλογικότητα…θέλουμε ένα σχολείο που να μορφώνει και όχι να παραμορφώνει” τόνισε ο εκπαιδευτικός.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Προβατάς ο οποίος αναφέρθηκε στις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων και τις επιπτώσεις που θα υπάρχουν από αυτές όπως μείωση των διαθέσιμων κλινών. Ακολούθως είπε πως προωθείται  η θέσπιση συνεργασίας μεταξύ των ενοποιημένων νοσοκομείων με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες θα αναλαμβάνουν να ανακαινίζουν κλινικές και σε αντάλλαγμα θα έχουν προνομιακή μεταχείριση στη νοσηλεία ασθενών. Ο κ. Προβατάς μίλησε και για την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων με τους πολίτες να υποχρεώνονται να καταβάλλουν αυξημένο αντίτιμο στα απογευματινά ιατρεία. Σχετικά με τις προσωπικό είπε πως και στα νοσοκομεία εφαρμόζεται ο κανόνας των προσλήψεων 1 προς 5 και μειώνονται οι μισθοί με αποτέλεσμα να πέφτει η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Τέλος, στάθηκε και στις περικοπές των κονδυλίων που δίνει κάθε χρόνο το κράτος για τα νοσοκομεία κάτι που έχει επιπτώσεις στη λειτουργία τους όπως στην προμήθεια υλικών. “Το ενδιαφέρον της πολιτικής ηγεσίας δεν είναι ο εξορθολογισμός αλλά η εξυπηρέτηση συμφερόντων και η μετατροπή της υγείας σε εμπόρευμα από το οποίο μπορούμε να βγάλουμε χρήματα” τόνισε ο ομιλητής που υπογράμμισε τη σημασία της δραστηριοποίησης των εργαζομένων μέσα στα σωματεία τους αλλά και της ενημέρωσης του κόσμου για τα προβλήματα και τις επιπτώσεις που δημιουργούν οι εφαρμοζόμενες πολιτικές.
Τελευταίος μίλησε ο κ. Ψαθάς που είπε πως η εφαρμογή του “Καλλικράτη”  στην αυτοδιοίκηση έστρωσε το δρόμο για να εφαρμοστούν μια σειρά μέτρων που προβλέπονται στο Μνημόνιο με στόχο να δημιουργηθεί ένας τοπικός μηχανισμός που θα αποτελεί προέκταση του κεντρικού κράτους και θα εφαρμόζει αντιλαϊκά μέτρα. “Με τον Καλλικράτη η Τοπική Αυτοδοίκηση λειτουργεί με κριτήρια της αγοράς” κατήγγειλε ο ομιλητής που έφερε ως παράδειγμα την υποχρέωση των Δημοτικών Κοινωφελών Επιχειρήσεων να μην είναι ζημιογόνες. Σύμφωνα με τον κ. Ψαθά, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για να περάσουν στους δήμους όσο το δυνατόν περισσότερες υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα αλλά και για τη συμμετοχή ιδιωτών σε διάφορες δημοτικές δραστηριότητες. Η πρόταση του ήταν να οχυρωθούν οι τοπικές κοινωνίες απέναντι σε όλα αυτά που έχει ετοιμάσει η τρόικα και να διερευνηθεί η δυνατότητα αντίστασης ειδικά σε μια περιοχή όπως η Νέα Ιωνία. “Από τους αγανακτισμένους πρέπει να περάσουμε στους συνειδητοποιημένους σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί” ήταν το σχόλιο του κλείνοντας.
Μετά το τέλος των ομιλιών έγινε συζήτηση μεταξύ των ομιλητών και μελών του ακροατηρίου.
 

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ