Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Για το μείζον θέμα των έργων του ΕΣΠΑ

Δημοσιεύθηκε

στις

Κόντρα Χρυσοχοΐδη – Σγουρού

Το τελεσίγραφο που απηύθυνε προς τους φορείς του δημόσιου τομέα, να απελευθερώσουν άμεσα τους πόρους του ΕΣΠΑ, πόροι που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε έργα, που βρίσκονται στα χαρτιά υπουργός Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, φέροντας μάλιστα ως υπόδειγμα «λιμνάζοντων» έργων την Περιφέρεια Αττικής, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρού, ο οποίος απάντησε σε οξείς τόνους στη «σπόντα» του υπουργού.

Ενδεικτικά ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι η Περιφέρεια Αττικής, από τα 3 δισ. ευρώ που διαχειρίζεται συνολικά έχει «παρκαρισμένα» τα μισά σε νεκρές εκχωρήσεις και ανενεργά έργα.
Από την πλευρά του, ο Γιάννης Σγουρός, σε δήλωσή του επισημαίνει τα εξής: «Ως Περιφερειάρχης Αττικής ανέλαβα μόλις από 01/7/2011, δηλαδή πριν από 18 ημέρες, τη διαχείριση και την ευθύνη υλοποίησης του  ΠΕΠ Αττικής. Ευθύνη που μέχρι την 1η Ιουλίου είχε η Γενική Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Παρ’ όλα αυτά μπορώ να επισημάνω ότι στο ΠΕΠ Αττικής των 3, 05 δισ. ευρώ η Περιφέρεια Αττικής είναι υπεύθυνη μόλις για το 1,3 δισ. Το υπόλοιπο ποσό αποτελεί ευθύνη των υπουργείων και της κεντρικής κυβέρνησης.
O κιμάς κόβεται παρουσία του πελάτη! Κι αν ήθελε κανείς να εντοπίσει χαρακτηριστική αδράνεια και καθυστερήσεις, θα μπορούσε να ξεχωρίσει το ποσό που έχει δοθεί στο υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων και ανέρχεται σε 680 εκατομμύρια ευρώ και εμφανίζει έως σήμερα μηδενική απορρόφηση. Ή στο Υπουργείο Πολιτισμού όπου έχει δοθεί ποσό 108 εκατομμυρίων ευρώ και εμφανίζει επίσης μηδενική απορρόφηση.
Δεν είναι ώρα για αναζήτηση και καταμερισμό ευθυνών. Ούτε θα μπορούσε αβασάνιστα να πει κανείς ότι εξαιρετικά σημαντικά έργα, όπως τα έργα μεταφορών, οδικά και σταθερής τροχιάς στην Αττική ή τα έργα Πολιτισμού ή τα έργα και οι δράσεις ψηφιακής σύγκλισης. Ή για να μιλήσω και για το δικό μας κομμάτι ευθύνης, τα μεγάλα έργα διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων δεν πρέπει να γίνουν, διότι σήμερα δείχνουν να εμφανίζουν προβλήματα.
Σαφώς και πρέπει να τρέξουμε για την ωρίμανση και υλοποίησή τους, γιατί έχουμε μείνει πίσω. Και σαφώς υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του υπουργού Μ. Χρυσοχοΐδη για ταχύτερη, καλύτερη και αποδοτικότερη αξιοποίηση των κονδυλίων. Κάθε συμφωνία προς αυτή την κατεύθυνση με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μας βρει συμπαραστάτες. Εμείς από την πλευρά μας δεσμευόμαστε ότι το ΠΕΠ Αττικής δεν θα χάσει πόρους στο τέλος του έτους από τον κανόνα Ν+3 και ζητούμε τότε να κριθούμε για την προσπάθειά μας αυτή. Γι’ αυτούς τους λόγους ζητήσαμε την τεχνογνωσία και τη διοικητική υποστήριξη των Υπουργείων που εμπλέκονται, τα  οποία θεωρούμε επιτακτική ανάγκη και απαραίτητο εφόδιο για να πετύχουμε τους στόχους μας! ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΠΕΤΥΧΑΙΝΟΥΜΕ!»…
Σημειώνεται ότι στην ίδια συνέντευξη, ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ανήγγειλε, επίσης, αύξηση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, ενώ παρουσίασε πακέτο μέτρων μέτρα με στόχο την επιτάχυνση της απορρόφησης των κονδυλίων. Σε καθεστώς επανεξέτασης τίθενται άμεσα 4.762 έργα αξίας 5,5 δισ. ευρώ για τα οποία ως το τέλος Σεπτεμβρίου θα αποφασισθεί αν θα δημοπρατηθούν για να προχωρήσουν, ή θα απενταχθούν από το ΕΣΠΑ, προκειμένου οι πόροι να κατευθυνθούν σε δράσεις που είναι ώριμες και μπορούν άμεσα να συμβάλουν στην αύξηση της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων.

Αγωνία στα βόρεια
Σε αναμμένα κάρβουνα για το ΕΣΠΑ, θυμίζουμε, κάθονται αρκετοί δήμοι των βορείων της Αττικής, που περιμένουν έγκριση αιτήσεων έργων που έχουν καταθέσει: το Μαρούσι για την βιοκληματική ανάπλαση του κέντρου, το Ηράκλειο για αντιπλημμυρικά κ.α.

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ