Connect with us

Πολιτική

Όχι στην επιτήρηση

Published

on

Αρνητικό το Δημοτικό Συμβούλιο του Αμαρουσίου στην

ένταξη του Δήμου στο πρόγραμμα  επιτήρησης του ΥΠΕΣ,

παρά την πρωτιά στην λίστα των υπερχρεωμένων ΟΤΑ

Ομόθυμα «όχι» είπαν οι δημοτικές παρατάξεις του Αμαρουσίου στην προοπτική ένταξης του Δήμου στο πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης του Υπουργείου Εσωτερικών για τους υπερχρεωμένους δήμους, στη λίστα των οποίων το Μαρούσι φιγουράρει στις πρώτες θέσεις.

Η άρνηση διατυπώθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, κατά την γενική συζήτηση για την οικονομική κατάσταση του Δήμου και εν γένει τα δεδομένα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ήταν δε το μόνο σημείο σύγκλισης των παρατάξεων, καθώς οι προστριβές δεν έλειψαν για το ποιος φταίει που το ταμείο του Δήμου έχει φτάσει σε οριακό σημείο… Στον “Καλλικράτη”, την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και τις προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου, έριξε το βάρος της ευθύνης ο Δήμαρχος, κ. Γιώργος Πατούλης, ο οποίος υπογράμμισε τις τιτάνιες προσπάθειες που κάνει η δική του δημοτική αρχή να αντιστρέψει την κατάσταση. Στις αστοχίες και της νυν διοίκησης αναφέρθηκαν οι πλευρές της αντιπολίτευσης. 

• Πατούλης: Παρελθόν και κυβέρνηση οι υπαίτιοι
“Για τα χρέη του Δήμου ευθύνονται αυτοί που τα δημιούργησαν. Οι διοικήσεις του παρελθόντος και τα πρόσωπα που την υπηρέτησαν. Ευθύνονται αυτοί που είχαν την ευθύνη να τους ελέγχουν, αλλά δεν το έκαναν”, τόνισε ο κ. Πατούλης καταδεικνύοντας τους υπεύθυνους, σύμφωνα με τον ίδιο, για την οικονομική εικόνα του Δήμου. “Για τη σημερινή δυσχερή οικονομική κατάσταση του Δήμου Αμαρουσίου υπεύθυνοι είναι αυτοί που διαχειρίσθηκαν τον Δήμο τα προηγούμενα 16 χρόνια, φορτώνοντάς τον με χρέη και δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, η κυβέρνηση του Μνημονίου, που μειώνει διαρκώς την κρατική χρηματοδότηση προς την Αυτοδιοίκηση, για να εξυπηρετήσει τις εντολές των δανειστών μας. Αν η κεντρική εξουσία ήταν συνεπής στα όσα η ίδια νομοθέτησε με τον “Καλλικράτη” και αν δεν φόρτωναν κατά το παρελθόν τον Δήμο μας με χρέη εκατομμυρίων ευρώ, σήμερα ο Δήμος Αμαρουσίου θα ήταν οικονομικά εύρωστος”.
Ο Δήμαρχος, επιτέθηκε εν γένει στον “Καλλικράτη” και τους εμπνευστές του, σχολιάζοντας ότι κάθε άλλο παρά όργανο αρωγής στην αυτοδιοίκηση είναι:  “Δυστυχώς κάθε μέρα που περνά, αποδεικνύεται όλο και περισσότερο ότι ο Καλλικράτης δεν αποτελεί μια ουσιαστική και αναγκαία διοικητική μεταρρύθμιση, αλλά ένα εργαλείο μείωσης της χρηματοδότησης του κράτους προς την Αυτοδιοίκηση. Ένα ακόμη εργαλείο εξυπηρέτησης των στόχων του Μνημονίου για περικοπή των δημοσίων δαπανών. Μια μέθοδος που επινόησαν οι κρατούντες για να μεταβιβάσουν ευθύνες και αρμοδιότητες από την κεντρική εξουσία προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες, χωρίς ταυτόχρονα να μεταβιβάσουν και τους αντίστοιχους πόρους. Είχαμε απέναντί μας μια πολιτική ηγεσία που αρνήθηκε να κάνει διάλογο με τους αιρετούς εκπροσώπους του θεσμού μας, μια πολιτική ηγεσία που υπηρέτησε τυφλά έναν στόχο, την εξυπηρέτηση των δανειστών και της τρόικας, κι όχι την υπηρέτηση του συμφέροντος των Ελλήνων πολιτών. Αυτά που ζούμε ως Αυτοδιοίκηση τους τελευταίους μήνες είναι πρωτοφανή”.  Ο κ. Πατούλης δήλωσε την άρνησή του στην ένταξη του Δήμου Αμαρουσίου στο πρόγραμμα εξυγίανσης για τους υπερχρεωμένους ΟΤΑ, τονίζοντας ότι ο Δήμος μπορεί να παλέψει μόνος του και να βγει ο ίδιος από την δύσκολη κατάσταση: “Κάνουμε αγώνα ώστε η επόμενη χρονιά να μας βρει με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα σε κρίσιμες υπηρεσίες, όπως οι βρεφονηπιακοί μας σταθμοί, η συντήρηση των σχολείων και των κοινωνικών μας υποδομών, η δημοτική συγκοινωνία κ.λπ. Και είμαστε έτοιμοι να διεκδικήσουμε αυτά που δικαιούμαστε. Στην προσπάθειά μας αυτή επενδύουμε πολλά στη συνεργασία με την τοπική κοινωνία, με τους πολίτες. Αρνούμαστε όμως να αποδεχθούμε το σχέδιο της κυβέρνησης και την πρόταση κάποιων συναδέλφων, να μπει ο  Δήμος Αμαρουσίου σε επιτήρηση. Αρνούμαστε να μετατραπούμε από παραγωγοί πολιτικής  σε λογιστές, σε υπηρέτες των συμφερόντων των δανειστών μας κι όχι των συμπολιτών μας. Αρνούμαστε να διαθέσουμε το σύνολο των εσόδων του Δήμου μας στην εξυπηρέτηση των χρεών του παρελθόντος, βάζοντας ουσιαστικά λουκέτο σε σημαντικές υπηρεσίες. Δεν  θα αποδεχθούμε σε καμία περίπτωση τη λογική οι επόμενες γενιές να πληρώσουν στο Μαρούσι “τα σπασμένα” των παλαιότερων “αμαρτωλών” διοικήσεων, αλλά και τις υποχρεώσεις της κυβέρνησης.”

• Αντιπολίτευση
Υπέρμαχος του “Καλλικράτη” εμφανίστηκε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ηλίας Γιαννακάκος, ο οποίος σχολίασε ότι εάν αυτή η μορφή αυτοδιοίκησης υπήρχε και τα προηγούμενα χρόνια, ο Δήμος δεν θα είχε φτάσει σε τέτοιο σημείο χρέους: “η αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση ήταν αναγκαία κι αυτό το αναγνωρίζει και ο Δήμαρχος, όταν λέει ότι αν είχε γίνει από το 2002 ο “Καλλικράτης” τότε σήμερα ο Δήμος δεν θα αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα, γιατί δεν θα χρειαζόταν δανεισμό”. Ο κ. Γιαννακάκος, αναγνώρισε ότι το μεγαλύτερο μέρος του χρέους δημιουργήθηκε κατά τα παρελθόντα έτη, κάλεσε δε τους πάντες να άρουν τις κομματικές αγκυλώσεις προκειμένου, από κοινού, να βρεθεί μια λύση στο οικονομικό αδιέξοδο της πόλης: “ούτε εμείς έχουμε καμία όρεξη να μπει ο Δήμος σε πρόγραμμα επιτήρησης από το Υπουργείο Εσωτερικών, όμως πρέπει να ελέγχουμε την όποια προσπάθεια γίνει προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης. Ο Δήμος έχει χρέος 250 εκατ. ευρώ για 80.000 κατοίκους και αυτό από μόνο του είναι πολύ σοβαρό ζήτημα. Πρέπει να εξετάσουμε πώς μπορούμε να βγούμε από αυτό το οικονομικό αδιέξοδο και θα στηρίξουμε οποιαδήποτε προσπάθεια γίνει, υπερβαίνοντας τις κομματικές, παραταξιακές και προσωπικές μας φιλοδοξίες”.
“Δικαιωμένη” δήλωσε η Λαϊκή Σπυσπείρωση διά του κ. Θανάση Φωτόπουλου, αφού, όπως τονίσθηκε, όλα τα ζητήματα που μπαίνουν για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, το ΚΚΕ τα έχει θέσει εδώ και καιρό. Ο κ. Φωτόπουλος, χαρακτήρισε όμως επιλογή της διοίκησης του Δήμου να συρρικνώσει τις κοινωνικές δομές για να εξοικονομήσει πόρους:  “αποτελεί στρατηγική επιλογή της διοίκησής του να “μπει χέρι” στις κοινωνικές δομές του Δήμου, με αυξήσεις στα δημοτικά τέλη και άλλες επιβαρύνσεις στην τσέπη της εργατικής τάξης. Είμαστε σίγουροι ότι συναίνεση θα βρείτε για όλα αυτά, είτε πάνω είτε κάτω από το τραπέζι. Εμείς ζητάμε να υπάρξει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου με την οποία να καταγγέλλεται αυτή η επίθεση στα νοικοκυριά, τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους”. Σε επίθεση  προς τον “Καλλικράτη” αναλώθηκε και ο επικεφαλής της “Κόντρα στον Καιρό”, κ. Λευτέρης Μαγιάκης:  “με τις ασφυκτικές πιέσεις του “Καλλικράτη” και τον έλεγχο προς τους ΟΤΑ ουσιαστικά η Αυτοδιοίκηση καταργείται, γίνεται παράρτημα του υπουργείου Εσωτερικών για την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής. Ούτε καν εμείς, που είχαμε καταγγείλει προεκλογικά τον “Καλλικράτη”, δεν είχαμε συνειδητοποιήσει πόσο βαθιά αντιλαϊκός και αντιδημοκρατικός ήταν”.
Από την μεριά του, ο επικεφαλής της ελάσσονος, κ. Δορύλαος Κλαπάκης, έριξε την ευθύνη για την οικονομική εικόνα του Δήμου τόσο στους πρώην όσο και στους νυν διοικούντες: “δυστυχώς, σε κάθε περιοχή υπάρχουν ιδιωτικά συμφέροντα με την ανοχή ή τη συμπόρευση των Δήμων, προκειμένου να τους βοηθούν να κερδίζουν τις εκλογές. Στον Δήμο Αμαρουσίου το 1998 η τότε διοίκηση τσαλαπάτησε στην κυριολεξία τον νόμο Πεπονή στις προσλήψεις, δημιουργώντας τον Οργανισμό Εργασίας, έκανε το μεγάλο κόλπο με το δημοσιογραφικό χωριό, αγόρασε έναντι 30 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕΒΑ ένα χωράφι δίχως καμία αξία, αφού οι ιδιώτες είχαν πάρει όλο το συντελεστή δόμησης της περιοχής. Και γι’ αυτό ο πρώην Δήμαρχος Παναγιώτης Τζανίκος έδωσε μάχη για να εκλεγεί ο κ. Πατούλης Δήμαρχος, για να συνεχίσει την ίδια πολιτική. Το μεγάλο θέμα είναι να αντιταχθούν σε αυτά τα μεγάλα συμφέροντα οι δήμοι. Διαφορετικά θα καταφεύγουν συνεχώς στη λύση του δανεισμού, ώστε να υπερχρεωθεί ο Δήμος και να έρθουν οι ιδιώτες να αρπάξουν τσάμπα την υπόλοιπη δημόσια και δημοτική περιουσία, με τους δημάρχους να συνεργάζονται, είτε από αφέλεια είτε από προσωπικές φιλοδοξίες”.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ