Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής

Δημοσιεύθηκε

στις

Έγκριση έργων σε δήμους ύψους 41 εκατομμυρίων ευρώ

Η Περιφέρεια Αττικής, πιστή στη δέσμευση που ανέλαβε την 1η Ιουλίου 2011 – οπότε και πέρασε στην αρμοδιότητά της η διαχείριση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) Αττικής 2007-2013 – για την επιτάχυνση του ρυθμού απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, προωθεί την ένταξη στο ΠΕΠ με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, 10 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 41 εκατομμυρίων Ευρώ. Τα έργα αυτά μέχρι σήμερα ήταν ενταγμένα στον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιάννης Σγουρός υπογράμμισε πως «πρόκειται για ώριμα έργα υποδομών, τα οποία θα αποφέρουν άμεσες απορροφήσεις των κονδυλίων του ΠΕΠ Αττικής, θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην ανακούφιση των ασθενέστερων κοινωνικά ομάδων, ενώ παράλληλα θα ωφελήσουν τον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής, εξοικονομώντας πόρους, σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία».
Κατά τη διάρκεια λοιπόν της χθεσινής συνεδρίασης, το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε τη σκοπιμότητα για την εκτέλεση των παρακάτω έργων:
Δίκτυα αποχέτευσης ομβρίων Δήμου Μελισσίων, εγκρίθηκε ομόφωνα
Διαπλάτυνση Λ. Αγίου Δημητρίου (από οδό Θεομήτορος έως οδό Γράμμου) και εκτέλεσής του με συγχρηματοδοτούμενους πόρους από την Περιφέρεια Αττικής, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία
Διάνοιξη Λ. Θηβών, από οδό Αγίου Νικολάου έως Λ. Φυλής και εκτέλεσής του με συγχρηματοδοτούμενους πόρους από την Περιφέρεια Αττικής, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία
Βιοκλιματική ανάπλαση οδών και δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων στο Δήμο Αγίας Παρασκευής, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία
Ανακατασκευή πλατείας Ρίμινι και διαμόρφωση Α. Παναγούλη, του Δήμου Ιλίου, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία
Ανάπλαση Ιστορικού Κέντρου Δήμου Αμαρουσίου, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία
Κατασκευή του 5ου βρεφονηπιακού σταθμού Δήμου Αιγάλεω, εγκρίθηκε ομόφωνα
Βρεφονηπιακός σταθμός, επί της οδού Κομνηνών (κτίριο Α΄- παιδικός σταθμός δυναμικότητας 40 νηπίων) στο Δήμο Αργυρούπολης, εγκρίθηκε ομόφωνα
Ανάπλαση – Δημιουργία ποδηλατόδρομου και διασφάλιση προσβασιμότητας επί της οδού Θηβών (Τμήμα από Ιδομενέως έως Αγίου Νικολάου) Δήμου Ιλίου, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία
Εσωτερικές διαρρυθμίσεις και ανακαίνιση Κυριαζίδειου κτιρίου για στέγαση της μονάδας στήριξης συγγενών περιθαλ/ων στο ΓΝΝΘΑ ΣΩΤΗΡΙΑ, εγκρίθηκε ομόφωνα
Επίσης, κατά τη διάρκεια της Συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας, καθώς και εκτενής ενημερωτική συζήτηση για την επικείμενη αναθεώρηση της σύμβασης του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών.
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, κ. Γιάννης Πολύζος, ανέπτυξε τους άξονες πάνω στους οποίους κινείται η κατάρτιση του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας – Αττικής 2021 το οποίο χαρακτήρισε  «αναπτυξιακό εργαλείο για την Αθήνα και την Αττική».
Κατά την παρουσίαση του Ρυθμιστικού Σχεδίου, έγινε εκτενής αναφορά  σε θέματα, όπως η ενίσχυση του δικτύου μεταφορών και επικοινωνιών, η αύξηση των χώρων πρασίνου, η τόνωση των παραλιακών περιοχών και η αναδιανομή των πόρων ανάπτυξης.
Στην παρέμβαση του ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι δεν υπάρχουν άμοιροι ευθυνών για τη σημερινή κατάσταση, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι για την προώθηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου απαιτείται η έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Επίσης, θεωρεί αυτονόητη την ολοκλήρωση της διαβούλευσης για το Ρυθμιστικό Σχέδιο με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Στις τοποθετήσεις τους, οι εκπρόσωποι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης αναφέρθηκαν στην ανάγκη αλλαγής του υπάρχοντος Ρυθμιστικού Σχεδίου, ενώ εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους  για το  αν μπορούν να γίνουν μεγάλες αλλαγές με βάση τις σημερινές οικονομικές συνθήκες.
Σχετικά με την αναθεώρηση της σύμβασης του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών, το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής στην οποία θα συμμετάσχει και ο κ. Σγουρός, η οποία θα προχωρήσει σε ενημέρωση των αρμόδιων υπουργείων και φορέων σχετικά με τις θέσεις της Περιφέρειας Αττικής. Μεταξύ των θέσεων της Περιφέρειας περιλαμβάνεται και το αίτημα για μείωση του κόστους των πτήσεων.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ