Πολιτική
Υπέρ κατοίκων…
Με άρση απαλλοτρίωσης οικοπέδων στην οδό Νουάρου
απάντησε ο Δήμος Αμαρουσίου στο δίλλημα: κοινόχρηστοι χώροι και
χαράτσι ή απώλεια των ακινήτων και ελάφρυνση των κατοίκων
Την άρση της απαλλοτρίωσης των οικοπέδων της λεγόμενης ιδιοκτησίας Παγώνα (,Ο.Τ. 368 α, 368 β, 368 γ) πλησίον του δημοτικού νεκροταφείου, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου στην πρόσφατη συνεδρίασή του, βάζοντας έτσι τέλος σε μια περιπέτεια πολλών ετών.
Η περιπέτεια συνίσταται στο μεγάλο δίλλημα που τόσο καιρό είχε να αντιμετωπίσει ο Δήμος ανάμεσα στην απόκτηση ελεύθερων χώρων και στο χαράτσωμα των περιοίκων. Βλέπεται, η παραπάνω έκταση είχε αρχικά απαλλοτριωθεί για να μπορέσει ο Δήμος να κατασκευάσει κοινόχρηστους χώρους (πλατεία), κάτι όμως που, σύμφωνα με το Νόμο, θα σήμαινε ότι το κόστος της απαλλοτρίωσης θα έπρεπε να επωμιστούν οι γύρω κάτοικοι, κυρίως αυτοί της οδού Νουάρου, σενάριο που κανείς από αυτούς δεν ήθελε. Ο Δήμος είχε λοιπόν να διαλέξει: πλατεία και επιβάρυνση των πολιτών ή απώλεια του χώρου και χαρούμενοι περίοικοι;
• Τέλος στην αγωνία
Εντέλει το Δημοτικό Συμβούλιο διάλεξε το δεύτερο δρόμο, μετά από διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις ετών. Έτσι, κατά πλειοψηφία, αποφάσισε την άρση της απαλλοτρίωσης, με το αιτιολογικό ότι έχει παρέλθει το αναγκαίο χρονικό διάστημα μη υλοποίησής της από τη στιγμή του ορισμού τιμής μονάδος από τα αρμόδια δικαστήρια, προκαλώντας ανακούφιση στους κατοίκους, που για ακόμα μια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, είχαν συγκεντρωθεί στην αίθουσα.
• Αντιθέσεις
Κατά της άρσης της απαλλοτρίωσης στάθηκε στο σύνολό της η μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, από όπου τονίστηκε το λαθεμένο της απώλειας ενός ακόμα ελεύθερου χώρου στο Μαρούσι. Ο επικεφαλής της μείζονος Ηλίας Γιαννακάκος ζήτησε να παραμείνει η απαλλοτρίωση, αλλά ο Δήμος να καταβάλει τα χρήματα που χρειάζονται για την αποζημίωση του ιδιοκτήτη. “Θα θέλαμε μια ξεκάθαρη πολιτική απάντηση από την δημοτική αρχή για το σκεπτικό της διοίκησης να προβεί στην άρση της συγκεκριμένης απαλλοτρίωσης. Από πού πηγάζει; Από το γεγονός ότι η ίδια αδυνατεί να καταβάλει το ποσό που χρειάζεται για την υλοποίηση της απαλλοτρίωσης; Από συμπαράσταση στους κατοίκους που αντιμετωπίζουν οικονομικό αδιέξοδο; Ή επειδή υπάρχουν τόσοι πλεονάζοντες ελεύθεροι χώροι στο Μαρούσι, ώστε να μην κρίνεται απαραίτητη η απόκτηση του συγκεκριμένου χώρου;”.
• Αντιστάθμισμα η εύρεση νέων χώρων
Την αναζήτηση νέων χώρων προς απαλλοτρίωση, σαν αντιστάθμισμα στην άρση αυτών της οδού Νουάρου, εξήγγειλε ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, κ. Νίκος Πέππας, απαντώντας στο επιχείρημα της αντιπολίτευσης. Για μια καυτή πατάτα, που άλλοι δημιούργησαν, αλλά η νυν δημοτική αρχή λύνει μίλησε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος, κ. Γιώργος Πατούλης, σχολιάζοντας την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, σαν τον καλύτερο δυνατό δρόμο για όλους: “Επειδή από τις αρχές αυτής της θητείας είχε έρθει το θέμα επειδή κάποιοι είχαν τάξει στους κατοίκους και έπρεπε να διαχειριστούμε άμεσα την “καυτή πατάτα”. Όμως έπρεπε να πούμε με παρρησία τη δική μας άποψη που έχει να κάνει με πολλές οικογένειες και πολλά εκατομμύρια ευρώ, επειδή ο νόμος προβλέπει να επιβαρύνονται μόνο οι περίοικοι για ένα δημόσιο χώρο που απολαμβάνουν όλοι οι δημότες. Προχωράμε σε αυτή την απόφαση για το καλό και των κατοίκων και του Δήμου”. Και πρόσθεσε: “Πήρε το κράτος πολλά εκατομμύρια από τους ημιυπαίθριους χώρους δίχως να τα καταβάλει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για να αποκτηθούν μέσω του περίφημου “πράσινου ταμείου” κοινόχρηστοι χώροι. Ως εκ τούτου, αφήνοντάς μας στην αυτοδιαχείρισή μας, εμείς αναγκαστικά πρέπει να βάλουμε προτεραιότητες σε ορισμένα θέματα, να κάνουμε συγκεκριμένες μελέτες, νομικά στηριγμένες, όχι με ευχολόγια. Και πρέπει να πάρουμε απόφαση ότι στην περίπτωση της Νουάρου δεν μπορούμε επ’ ουδενί να αφήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να πάνε φυλακή, επειδή κανείς δεν μπορεί να τους προστατεύσει από την καταβολή αυτών των χρημάτων. Εμείς προτείνουμε ως διοίκηση την άρση της απαλλοτρίωσης που κρίνουμε ως αμεσότερη λύση, μέσα από μια πολεοδομική και νομική διαδικασία που θα έχει και συνέχεια, πάντα βάσει των νόμων. Γι’ αυτό καλούμε όλους τους δημοτικούς συμβούλους να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες, με γνώμονα της αλληλεγγύης για την επίλυση των καυτών προβλημάτων της πόλης και στη συγκεκριμένη περίπτωση να δώσουμε μια δίκαιη λύση στο τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περίοικοι των συγκεκριμένων οικοδομικών τετραγώνων”.