Πολιτική
Ευσεβής πόθος ή εφικτό;
Την αποσυμφόρηση της Λεωφόρου
Κηφισίας ζητάει χρόνια ο Δήμος Κηφισιάς
Πριν λίγα χρόνια φάνταζε εξαιρετικά δύσκολο, με τις παρούσες οικονομικές συνθήκες δε ανέφικτο. Όμως ο Δήμος Κηφισιάς συνεχίζει να το πιστεύει και να το πολεμάει. Ο λόγος για το πάγιο σχέδιο, όνειρο, πόθο περί κυκλοφοριακής ελάφρυνσης της Λεωφόρου Κηφισίας στο κομμάτι που διασχίζει την πόλη. Στο παρελθόν είχαν υποβληθεί προτάσεις και μελέτες μεγαλεπήβολων σχεδίων, με κορωνίδα την υπογειοποίηση της ίδιας της λεωφόρου, χωρίς όμως αυτές να προχωρήσουν.
Τώρα ο Δήμος επανέρχεται και καταθέτει στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, που υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής, πρόταση για την κατασκευή υπόγειας οδού που θα περνάει κάτω από το Δάσος Συγγρού και θα ενώνει τη Λ. Κηφισίας με την οδό Χαριλάου Τρικούπη, ώστε να δώσει μια ακόμη δίοδο στα οχήματα που επιθυμούν να κινηθούν προς τα βόρεια ή την Εθνική Οδό, χωρίς να διέρχονται από το κέντρο της πόλης.
• Μεγάλο σχέδιο, αλλά…
Ο δρόμος για το… δρόμο άνοιξε με την απόφαση της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, σύμφωνα με την οποία δόθηκε το πράσινο φως για να εκπονηθεί η μελέτη της κατασκευής του έργου, η οποία στην συνέχεια θα υποβληθεί για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ. Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι άνθρωποι του Δήμου, δήλωσαν ότι τα πρώτα μηνύματα είναι θετικά, αφού η “προπομπός” μελέτη σκοπιμότητας του έργου, που επίσης υπεβλήθη στο ΕΣΠΑ, έγινε δεκτή με ενδιαφέρον από τη διαχειριζόμενη το ΕΣΠΑ αρχή, την Περιφέρεια Αττικής. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο της Κηφισιάς κ. Νίκο Χιωτάκη, το όλο εγχείρημα αναμένεται να κοστίσει περί τα δέκα εκατομμύρια ευρώ, θα αποτελέσει δε μια τεράστια κυκλοφοριακή ανάσα για την πόλη, αφού θα αποφορτίσει το κέντρο της πόλης από την διέλευση της διαμπερούς κυκλοφορίας, δίνοντας ακόμα μια δίοδο σαν επιλογή στα οχήματα. Θετική η αντιμετώπιση και από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, με την επικεφαλής της παράταξης “Πόλη-Φως” κα Αγγελική Συνοδινού να δηλώνει την ικανοποίησή της για το ότι “επιτέλους σχεδιάζουμε έργα πνοής για την πόλη που βασίζονται σε ώριμες μελέτες και αντλούν χρήματα από τα κοινοτικά κονδύλια”.
• Θέλει και συζήτηση
Πέρα από χρήματα, βέβαια, το μεγάλο αυτό σχέδιο σηκώνει και αρκετές διαπραγματεύσεις. Διαπραγμάτευση κατ’ αρχάς με το ΙΓΕ, που διαχειρίζεται την τύχη του Δάσους Συγγρού, αφού, όπως είπε και η Σύμβουλος της πλειοψηφίας, κα Μαρία Κεφαλά, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου πρέπει να ενημερωθεί πρώτα από όλους, μιας και είναι πιθανό να προβάλλει περιβαλλοντικές αντιρρήσεις, θέση που πήρε και ο επικεφαλής της ελάσσονος, κ. Παναγιώτης Κανακάκης. Διαπραγμάτευση όμως πρέπει να γίνει και με τους όμορους Δήμους Αμαρουσίου και Πεντέλης, από τα μέρη των οποίων πρέπει να περάσει ο υπόγειος δρόμος για να καταλήξει στην Κηφισιά. Όλα αυτά θα γίνουν με την ολοκλήρωση της μελέτης, διαβεβαίωσε ο Δήμαρχος, καθώς, όπως τόνισε, τότε θα υπάρχει η πλήρης εικόνα για το τι και πως θα γίνει. Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Χωροταξίας, κ. Νίκος Παναγιώτου, επιχείρησε να διασκεδάσει τις περιβαλλοντικές ανησυχίες, υπογραμμίζοντας ότι ο δρόμος προγραμματίζεται να διασχίζει εγκάρσια το Δάσος Συγγρού σε “βάθος αρκετό ώστε να μη θιχτεί το ριζικό σύστημα των δένδρων”.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα8 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα8 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ειδήσεις2 μήνες ago
Νόμπελ Ειρήνης: Πάνω από 300 οι υποψηφιότητες για το φετινό βραβείο
-
Αθλητισμός4 μήνες ago
ΑΜΑΡΥΣΙΑ PRO: Το μεγάλο πυγμαχικό event έρχεται στο κλειστό του Αγίου Θωμά στις 22/12
-
Αθηναίων5 μήνες ago
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Αγίας Βαρβάρας7 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ