Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός του Δήμου Μεταμόρφωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο

Δημοσιεύθηκε

στις

«Άναψε φωτιές» το… δάνειο

Mε τον πιο ανάγλυφο τρόπο περιγράφεται στον Προϋπολογισμό (και) του Δήμου Μεταμόρφωσης η δεινή οικονομική θέση που βρίσκεται η χώρα μας και πως αυτή έχει επηρεάσει κάθε πτυχή της δημόσιας διοίκησης. Πιο συγκεκριμένα, ο Προϋπολογισμός του 2012 του Δήμου Μεταμόρφωσης θα ανέρχεται στα 33.015.000 ευρώ, όπως κατά πλειοψηφία ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης στην πρόσφατη συνεδρίαση του.

Θυμίζουμε ότι ο περσινός ανέρχονταν στα 37 εκ. ευρώ και όπως είπε ο Δήμαρχος υλοποιήθηκαν τα 25 εκ. ευρώ από αυτά. 

• Η εισήγηση του Δημάρχου 
“Η κρίση πίεσε ώστε η κατάρτιση του Προϋπολογισμού να είναι ρεαλιστική”, ανέφερε στην εισαγωγή της ομιλίας του ο Δήμαρχος Μεταμόρφωσης, κ. Μιλτιάδης Καρπέτας, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: “Συνηθίζουμε να λέμε ότι η κατάρτιση του Προϋπολογισμού είναι το σημαντικότερο θέμα που απασχολεί έναν Δήμο, ή ένα Κράτος, όμως επί της ουσίας όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, ο Προϋπολογισμός του Δήμου για το 2012 κινείται με την μεγάλη πίεση του ισοσκελισμού των εσόδων – εξόδων. Τα έσοδα που αναφέρονται πρέπει να είναι επιβεβαιωμένα, όποτε αντιλαμβάνεστε πως έχει η κατάσταση.” Στο μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του ο Δήμαρχος ασχολήθηκε με την επισύναψη του δανείου που προβλέπει ο Προϋπολογισμός για την αποπληρωμή προηγούμενων ληξιπρόθεσμων οφειλών, όπως προβλέπει η νέα τροπολογία που πέρασε το Υπουργείο Εσωτερικών.  Αναλυτικά, ο Δήμαρχος ανέφερε χαρακτηριστικά: “Το δάνειο που προβλέπεται να συνάψουμε ανέρχεται στα 5.272.000 ευρώ, όσα είναι και τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δήμου μας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2011. Διαχειριζόμαστε μία πολύ δύσκολη πραγματικότητα. Είναι ένας σφιχτός Προϋπολογισμός που δεν αφήνει περιθώρια για ανάπτυξη. Για αυτόν τον τομέα έχουμε ρίξει το βάρος στην ένταξη του Δήμου σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα.” 

• Εξηγήσεις από τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών
Σε συγκεκριμένα στοιχεία του Προϋπολογισμού στάθηκε κατά τη σύντομη τοποθέτησή του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου, κ. Αλέξανδρος Νάστος, ο οποίος είπε: “Ο Προϋπολογισμός του 2012 σε σχέση με τον περσινό είναι μειωμένος κατά 16%, ενώ ο περσινός σε σχέση με αυτόν του 2010 ήταν μειωμένος κατά 50%. Είναι γεγονός ότι όσο πιο ρεαλιστικός είναι ένας Προϋπολογισμός τόσο πιο δύσκολα συντάσσεται.  Τα βεβαιωθέντα έσοδα είναι 25 εκ. ευρώ, δηλαδή, πολύ κοντά στο ύψος που έχουμε προϋπολογίσει. Σε όλα αυτά έχουμε προβλέψει και μείωση 27% στα έσοδα από τα δημοτικά τέλη λόγω της αποβιομηχάνισης της περιοχής”.     Τέλος, ο κ. Νάστος, αναφερόμενος στο θέμα του δανείου, τόνισε ότι αυτό είναι υποχρεωτικό να το συνάψει ο Δήμος γιατί κινδυνεύει να μην μπορεί να καταβάλει την μισθοδοσία στους εργαζόμενους του Δήμου. 

• Δημήτρης Τζίτζιφας: “Δεν θα παίρναμε το δάνειο αν…”
Ο πρώην Δήμαρχος Μεταμόρφωσης και νυν επικεφαλής της Παράταξης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Δημήτρης Τζίτζιφας, έδωσε μεγαλύτερο βάρος στην ομιλία του για να εξηγήσει για ποιο λόγο η διοίκηση που τον διαδέχτηκε βρήκε αυτές τις οικονομικές οφειλές που την αναγκάζουν να προχωρήσει σε δανειοδότηση. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τζίτζιφας είπε: “Να σας θυμίσω ότι στις ληξιπρόθεσμες οφειλές των 7 εκ. ευρώ, έχετε συμπεριλάβει το έργο για τα όμβρια ύψους περίπου ενός εκ. ευρώ, το οποίο είναι από το Ταμείο Δημόσιων Επενδύσεων. Επίσης, το 2010 πήραμε από τους ΚΑΠ λιγότερα χρήματα κατά 2,6 εκ. ευρώ. Σε αυτά προσθέστε και το ποσό του 1,5 εκ. ευρώ το οποίο αντιστοιχεί σε δημοτικά τέλη που δεν μας καταβλήθηκαν γιατί δεν πληρώθηκαν οι λογαριασμοί της ΔΕΗ. Σε όλα τα παραπάνω συνυπολογίστε και τις 700.000 ευρώ ταμείο που αφήσαμε όταν αποχωρήσαμε από την διοίκηση του Δήμου και θα δείτε ότι φτάνουμε σε ένα ποσό της τάξης των 5 εκ. ευρώ. Όσα δηλαδή είναι και τα χρήματα του δανείου, το οποίο δεν θα χρειαζόταν να το πάρουμε.” Ακολούθως ο πρώην Δήμαρχος ενημέρωσε ότι η Παράταξή του θα υπερψηφίσει τους κωδικούς για τις δαπάνες του προσωπικού και τα χρήματα για επενδύσεις, αλλά για τα υπόλοιπα έχει τις επιφυλάξεις της.

 • Δίκαιη αντίδραση από τον Νίκο Καραντωνίου
Ένταση δημιουργήθηκε στη συνέχεια, όταν τον λόγο πήρε ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, κ. Νίκος Καραντωνίου, καθώς συστηματικά όταν φτάνει η στιγμή να τοποθετηθεί η ελάσσων μειοψηφία, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι των δύο άλλων Παρατάξεων (αλλά και το ακροατήριο) φαίνεται ότι βρίσκουν μία καλή ευκαιρία να ανοίξουν κουβεντούλα, πράγμα που, όπως καταλαβαίνετε, έχει σαν αποτέλεσμα η αίθουσα να θυμίζει καφενείο και όχι χώρο που συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτή τη φορά ο κ. Καραντωνίου δεν άντεξε να κάνει υπομονή και να ανέχεται την προσβλητική συμπεριφορά των συναδέλφων του και ξέσπασε λέγοντας ότι η Παράταξή του “βγάζει τον σκασμό” όσο μιλάνε οι άλλες Παρατάξεις αλλά δε συμβαίνει το ίδιο όταν τοποθετείται η “ΛΑΣ”. Άμεσα υπήρξε σιγή στην αίθουσα και παίρνοντας τον λόγο ο Δήμαρχος προασπίστηκε το παράπονο του κ. Καραντωνίου και ζήτησε από το Σώμα και το ακροατήριο να δείξει τον απαιτούμενο σεβασμό. Αφού λοιπόν η αίθουσα ησύχασε, ο κ. Καραντωνίου τοποθετήθηκε για τον Προϋπολογισμό του Δήμου, λέγοντας μεταξύ άλλων τα εξής: “Αυτήν τη στιγμή θα έπρεπε να συζητάμε πως θα μπορέσει ο Δήμος να βοηθήσει τους εργαζόμενους. Προς τα εκεί θα έπρεπε να είναι ο προσανατολισμός του Δήμου μας. Η Παράταξή μας θα καταψηφίσει τον Προϋπολογισμό, όχι γιατί δεν θέλουμε να γίνουν τα έργα αλλά θα σας πω ένα παράδειγμα, εμείς θα θέλαμε να καταργηθούν τα τροφεία και κάτι τέτοιο δεν τίθεται προς συζήτηση.” 

• Ο “Αντιμνημονιακός”  Στράτος Σαραούδας        
Έκκληση να μην συνάψει το δάνειο απεύθυνε ο ανεξαρτητοποιημένος Δημοτικός Σύμβουλος, κ. Στράτος Σαραούδας, κατά την τοποθέτησή του, γιατί, όπως είπε, αυτό θα οδηγήσει μέχρι και στην απόλυση εργαζομένων στο επόμενο χρονικό διάστημα. Πιο συγκεκριμένα, η δήλωση του κ. Σαραούδα ήταν η εξής: “Είπαν νωρίτερα ότι ο περσινός Προϋπολογισμός ήταν ρεαλιστικός, μα πως ισχύει αυτό όταν από τα 37 εκ. ευρώ που είχε προϋπολογιστεί υλοποιήθηκαν τα 25; Θεωρώ ότι ο φετινός Προϋπολογισμός θα έπρεπε να είναι ακόμα πιο μειωμένος με βάση τις μειώσεις που έχουν ανακοινωθεί από την κεντρική διοίκηση. Οι ίδιοι μας είπατε ότι όσο καιρό είστε στην διοίκηση καταφέρατε να ξεχρεώσετε οφειλές ύψους 9 εκ. ευρώ, αυτό σημαίνει ότι με προσεκτική διαχείριση δεν θα χρειαζόταν να πάρουμε το δάνειο.”  Σε εκείνο το σημείο ο κ. Σαραούδας ανέγνωσε τα πρακτικά της περσινής συνεδρίασης όπου ψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός και στην ο ποία ο Αντιδήμαρχος, κ. Νάστος έλεγε πόσο κακό είναι να πάρει δάνειο ο Δήμος και συμπλήρωσε: “Θέση μου είναι ότι αν είναι να πάρεις ένα δάνειο για να αναπτυχθείς τότε έχει καλώς, αν το παίρνεις για να ξεχρεώσεις τότε κακώς. Αν πάρουμε το δάνειο ο Δήμος θα μπει στο μνημόνιο.  Κάντε όση οικονομία χρειάζεται για να μην πάρουμε το δάνειο και μπούμε στο μνημόνιο.” Τέλος, ο κ. Σαραούδας, απόρησε για το γεγονός ότι στον Δήμο οφείλει η ΕΥΔΑΠ 4,7 εκ. ευρώ και ο Δήμος δεν έχει κάνει κάποια ενέργεια για να διεκδικήσει αυτά τα χρήματα και χαρακτηριστικά είπε: “Μας χρωστάει 4,7 εκ. ευρώ η ΕΥΔΑΠ, θα έπρεπε να κλείσει ο Δήμος μέχρι να πάρουμε αυτά τα χρήματα. Να πάμε και να τους πούμε ότι επειδή δεν μας δίνουν αυτά που μας χρωστάνε εμείς αναγκαζόμαστε να πάρουμε δάνειο, το οποίο σας εξήγησα τις καταστροφικές συνέπειες που θα φέρει στον Δήμο και τους εργαζόμενους του”.        

• Αναμενόμενο το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας 
Τελικά, ο Προϋπολογισμός εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, καθώς καταψήφισε η ΛΑΣ και ο κ. Σαραούδας, ενώ η Παράταξη του κ. Τζίτζιφα, υπερψήφισε τους περισσότερους από τους κωδικούς. 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ