Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς ζητά να μην καταργηθεί η δημοσίευση ισολογισμών στις εφημερίδες

Δημοσιεύθηκε

στις

«Σώστε τον Τοπικό Τύπο»

Ομόφωνα υπέρ της επιβίωσης των τοπικών εφημερίδων τάχθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο της Κηφισιάς, το πρώτο που υιοθέτησε ψήφισμα κατά του μνημονιακού νόμου, που καταργεί την υποχρεωτική δημοσίευση στον Τύπο των ισολογισμών των επιχειρήσεων, ένας νόμος ο οποίος, εάν περάσει, θα στραγγαλίσει και θα οδηγήσει σε λουκέτο το σύνολο του Τοπικού-Περιφερειακού Τύπου αλλά και αρκετές από τις κεντρικές εφημερίδες.

Ειδικότερα, το Δημοτικό Συμβούλιο της Κηφισιάς στην τελευταία του συνεδρίαση και μετά από πρόταση αρκετών Δημοτικών Συμβούλων, την οποία άμεσα υιοθέτησε και ο Δήμαρχος, κ. Νίκος Χιωτάκης, αποφάσισε να ζητήσει να μην προχωρήσει η κατάργηση του νόμου περί ισολογισμών, ο οποίος ισχύει από το 1920 και αποτελεί το κύριο οικονομικό στήριγμα των τοπικών εφημερίδων.
Όπως ακούστηκε, εάν προχωρήσει ο τυποκτόνος νόμος, αφενός θα φιμωθεί η φωνή των δήμων και των τοπικών κοινωνιών, η οποία αποτυπώνεται μόνο μέσα από τον Τοπικό Τύπο, αφετέρου, εν καιρώ κρίσης, θα οδηγηθούν στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενοι του Τύπου, από τα Μέσα που θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο.

Το ψήφισμα
Αναλυτικά η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς είναι η εξής:
«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κηφισιάς διαφωνεί κάθετα καταδικάζει και καταγγέλλει την αλόγιστη απόφαση του μνημονίου 2 περί κατάργησης του νομοθετικού κανόνα (1920) για τη δημοσίευση ισολογισμών στον κεντρικό ου μην αλλά και τοπικό τύπο Δημοσίευση, η οποία όπως είναι αυτονόητο εξυπηρετεί τη διαφάνεια και το θεσμικό έλεγχο των οικονομικών στοιχείων των ΑΕ και ΕΠΕ.
Επισημαίνεται ότι η εν λόγω απόφαση αποτελεί βρόχο για τον τοπικό τύπο του διευρυμένου Δήμου της Κηφισιάς, δεδομένου μάλιστα ότι διάγουμε περίοδο βαθιάς ύφεσης και κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς μοιραία ο τύπος οδηγείται σε αφανισμό. Εκτός δε όλων των παραπάνω επισημαίνεται για μία ακόμη φορά ότι η κατάφορα αντιδημοκρατική απόφαση αποτελεί βαρύτατο πλήγμα στο χώρο της ενημέρωσης, η οποία ως γνωστό αποτελεί την ψυχή της Δημοκρατίας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ