Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Και πάλι στα όπλα

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι νέες περικοπές προκαλούν

την αντίδραση των Δήμων

Σε νέο γύρο κινητοποιήσεων φαίνεται ότι μπαίνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση μετά και τις τελευταίες αποφάσεις, μέσω του εφαρμοστικού νόμου του μνημονίου 2, για περαιτέρω περικοπές στους πόρους των δήμων και την αδυναμία διαβεβαίωσης για το αντίθετο από το πρόσφατο ραντεβού των δημάρχων τόσο με την ηγεσία του ΥΠΕΣ όσο και με τον Υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ συνεδρίασε πριν από λίγες ημέρες , εν μέσω έντονου προβληματισμού για το τι μέλλει γενέσθαι και με την προσδοκία να καταφέρουν παρόλα αυτά οι δήμοι να αποτελέσουν τον “κυματοθραύστη” στην ελληνική κοινωνία που βιώνει καθημερινά όλο και σοβαρότερα προβλήματα. Είχε προηγηθεί συνάντηση, λίγα λεπτά πριν, με τον κ. Ε. Βενιζέλο, από όπου, σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου της ΚΕΔΕ, κ. Κώστα Ασκούνη, ο Υπουργός τους παρέπεμψε πίσω στον κ. Γιαννίτση του ΥΠΕΣ, προκειμένου με εκείνον να βρουν από πού θα προκύψουν οι περικοπές στην Αυτοδιοίκηση. Είπε δε, ότι αναζητούνται ακόμα και τα 450 εκατ. ευρώ που ο ίδιος αλλά και ο πρωθυπουργός έταξαν στους δήμους ότι θα δώσουν επιπλέον από τα αναγραφόμενα για την Αυτοδιοίκηση στον κρατικό προϋπολογισμό του 2012! Κατόπιν τούτου, και στη συνεδρίαση που ακολούθησε στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, οι φωνές που ζητούσαν άμεσες κινητοποιήσεις πλήθυναν, με το σκεπτικό ότι εάν εφαρμοστούν οι περικοπές, οι δήμοι, ούτως ή άλλως θα κλείσουν. Αποφασίσθηκε δε, αντιπροσωπεία της Ένωσης, με το πέρας της συνεδρίασης να μεταβεί στη Βουλή προκειμένου να συναντηθεί με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων. 

• Οι νέες περικοπές
Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, οι μειώσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα ανέλθουν σε 200 περίπου επιπλέον εκατ. ευρώ:  140 εκατ. ευρώ αφορούν μειώσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΣΑΤΑ), τα όποια όμως, ύστερα από τις διαβουλεύσεις με τους υπουργούς, υπήρξε δέσμευση οι μειώσεις αυτές να επιμερισθούν κατά 90 εκατ. ευρώ από τον α’ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κατά 60 εκατ. ευρώ από το β’ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Άλλα 59 εκατ. ευρώ αφορούν μείωση σε ήδη διασφαλισμένες πιστώσεις. Οι περικοπές αυτές έχει σχεδιασθεί να γίνουν κατά 9 εκατ. ευρώ από μειώσεις στις αντιμισθίες και κατά 50 εκατ. ευρώ από συμβάσεις ορισμένου χρόνου, έργου κ.λπ. Ωστόσο, εάν δεν εξευρεθούν τα 450 εκατ. ευρώ, που έχει υποσχεθεί επιπλέον η Κυβέρνηση στην Αυτοδιοίκηση, οι περικοπές αναμένεται να εκτοξευθούν στα 650 εκατ., όπερ σημαίνει ταφόπλακα για τους δήμους.  Σε ό,τι αφορά τις μειώσεις στις αντιμισθίες των δημάρχων κατά 10%, δεν υπήρξε οριστική απόφαση αποδοχής της ή μη. Αλλά διατυπώθηκε ευρέως η άποψη ότι ως ένδειξη καλής θέλησης του θεσμού, που βρίσκεται πιο κοντά από κάθε άλλον στον πολίτη, θα μπορούσε να προταθεί μια μορφή επιμερισμού της μείωσης και σε ειδικούς συμβούλους. 

• Τι μέλλει γενέσθαι
Προβληματισμένος ο κ. Ασκούνης, δήλωσε πως, ναι μεν η Αυτοδιοίκηση πρέπει να αντιδράσει, όχι όμως με ακραίο τρόπο που θα τιμωρεί εντέλει τους πολίτες, όπως π.χ. υιοθετώντας την πρόταση για κλείσιμο των δήμων εις ένδειξη διαμαρτυρίας. “Να έχουμε συνείδηση τι γίνεται έξω στην κοινωνία. Να έχουμε συνείδηση τι δεν κάναμε όταν είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε” δήλωσε κατά τη λήξη της συνεδρίασης ο κ. Ασκούνης. “Διότι με τις παραλείψεις μας κατά το παρελθόν, δώσαμε πάτημα σε αυτούς που θέλουν να συκοφαντήσουν έναν κατεξοχήν λαϊκό θεσμό. Γι αυτό, καταρχήν συμφωνούμε ότι πρέπει να επανατοποθετήσουμε την επικοινωνιακή μας πολιτική” πρόσθεσε. Στο πλαίσιο αυτό, την ερχόμενη εβδομάδα η ΚΕΔΕ θα διοργανώσει ευρεία συνέντευξη Τύπου όπου, όπως είπε ο κ. Ασκούνης: “θα απαντήσουμε με στοιχεία για το τι έχουμε κάνει, τι μπορούμε να κάνουμε και πώς μπορούμε να γίνουμε μέρος της λύσης, μέσα στην κρίση. Είμαστε το κομμάτι που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση. Θα παρουσιαστούν στοιχεία για τις περικοπές, που έχουν γίνει μέχρι στιγμής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και για τις αρμοδιότητες, που έχουν μεταφερθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς τους αντίστοιχους πόρους”. “Δεν είναι ότι δεν θέλουμε να κλείσουμε τους δήμους. Είναι η πιο εύκολη αντίδραση. Αλλά ποιους θα τιμωρήσουμε έτσι; Ποιος θα ακούσει το μήνυμα;” αναρωτήθηκε ο κ. Ασκούνης. Κατά τη συνεδρίαση, προτάθηκε, εν όψει των εκλογών, να υπάρξει συνάντηση με τους αρχηγούς των κομμάτων, ώστε να διαμορφωθεί “ένας ξεκάθαρος ορίζοντας λειτουργίας του κράτους και των τοπικών αρχών για το 2012” ενώ σχεδιάζεται να δημιουργηθεί και ένα κοινό μέτωπο τοπικών αρχών της Νοτίου Ευρώπης, προκειμένου να “διεκδικηθεί ένα επενδυτικό πρόγραμμα αποκλειστικά για τις τοπικές αρχές”.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ