Connect with us

Πολιτική

Στρατηγικές αναπλάσεις και άνοιγμα των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων σε όλους ζητά ο Δήμος Αμαρουσίου

Published

on

Στο Δημοτικό Συμβούλιο το νέο Ρυθμιστικό

Το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας απασχόλησε και  πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Αμαρουσίου, παίρνοντας την σκυτάλη από την διευρυμένη σχετική ημερίδα που έλαβε χώρα νωρίτερα στην πόλη.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ουσιαστικά πιστοποίησε τα πορίσματα της ημερίδας, τα οποία και θα αποσταλούν στον Οργανισμού Ρυθμιστικού Αθήνας προκειμένου να ληφθούν υπ’ όψιν στον τελικό σχεδιασμό. Κύρια αιτήματα, όπως αποφασίστηκαν να μεταφερθούν, η επιδίωξη στρατηγικών αναπλάσεων στον Δήμο, που θα τονώσουν την επιχειρηματικότητα και θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής αλλά και το άνοιγμα των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων για χρήση από όλους τους πολίτες. 

• Οι προτάσεις
Σύμφωνα με νέο Ρυθμιστικό, το Μαρούσι προσδιορίζεται ως Διαδημοτικό Κέντρο Ευρείας Ακτινοβολίας και πόλος διαπεριφερειακής εμβέλειας. Σύμφωνα με τη διοίκηση και τον Δήμαρχο, κ. Γιώργο Πατούλη, όσο σημαντικά είναι αυτά που προβλέπονται για την πόλη στο νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο, τόσο σημαντικά, και ακόμη περισσότερο, είναι αυτά που δεν έχουν προβλεφθεί και που άμεσα ή έμμεσα θα καθορίσουν την εξέλιξη της πόλης για την επόμενη δεκαετία. “Χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο αστικής ανάπτυξης που δεν θα δίνει προτεραιότητα στην επέκταση των πόλεων, μέσα από την κατασκευή και προσθήκη νέων όγκων τσιμέντου, αλλά στην αξιοποίηση της υπάρχουσας γης και των υπαρχόντων κτιρίων. Σε αυτό συμφωνούμε με το νέο Ρυθμιστικό” υπογράμμισε ο κ. Πατούλης.  Σημεία αιχμής και παράλληλα προτάσεις της διοίκησης για ένταξη στο Σχέδιο, είναι η σπουδαιότητα των στρατηγικών αναπλάσεων και η ολοκληρωμένη αξιοποίηση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, όχι μόνο για μεγάλες αθλητικές οργανώσεις. “Το όραμα της δημοτικής αρχής για την πόλη του Αμαρουσίου βασίζεται στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών, στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, στην προστασία με συγκεκριμένα μέτρα και στην ανάπτυξη του περιβάλλοντος, καθώς στον ενεργειακό προγραμματισμό”, πρόσθεσε ο Δήμαρχος και συνέχισε: “Επίσης βασίζεται στην οικονομική ανάπτυξη και στην ενθάρρυνση για την ανάπτυξη του Αμαρουσίου ως κομβικού προορισμού για επιχειρηματική δραστηριότητα, για τουρισμό, για συμμετοχή στις πολιτιστικές του εκδηλώσεις, για δραστηριοποίηση στις αθλητικές του διοργανώσεις, αλλά και αναψυχής”. 

• Και οι αντιπροτάσεις
Ως κορεσμένο πολεοδομικά για υπερτοπικές χρήσεις προτείνει να χαρακτηριστεί το Μαρούσι ο επικεφαλής της ελάσσονος κ. Λευτέρης Μαγιάκης: “Η πρόταση της πόλης με την εκτίμηση που έχουμε ότι το Μαρούσι προσφέρεται σαν περιοχή για την ανάπτυξη καλής ποιότητας κατοικίας, θα πρέπει να είναι να κηρυχθεί η πόλη του Αμαρουσίου σαν πολεοδομικά κορεσμένη περιοχή για υπερτοπικές χρήσεις και οι εντάξεις στο σχέδιο των νέων περιοχών να γίνουν ως περιοχές κατοικίας και υποδομών μόνο για την εξυπηρέτηση των κατοίκων”, αντιπρότεινε. Τον φόβο ότι το Μαρούσι θα συνεχίσει να γίνεται υποδοχέας βαρέων υπερτοπικών χρήσεων εκδήλωσε ο επικεφαλής της “Εκτός των Τειχών”  κ. Δημήτρης Πολυχρονιάδης. “Το Μαρούσι εντάσσεται στο δίκτυο των αναπτυξιακών πόλων, ως κομμάτι του πόλου διαπεριφερειακής εμβέλειας του Βόρειου Λεκανοπεδίου και ταυτόχρονα διαδημοτικό κέντρο ευρείας ακτινοβολίας. Ο προσανατολισμός του είναι “λειτουργίες γραφείων και εδρών επιχειρήσεων, διοίκησης, αθλητισμού και εμπορίου”. Είναι σαφές ότι αυτή η κατεύθυνση ενισχύει την περεταίρω εξάπλωση του υπερτοπικού κέντρου, με την αποσπασματικότητα του παραγόμενου χώρου και τον ανταγωνισμό μεγέθους και φαντασμαγορικής διάθεσης των μεμονωμένων “αρχιτεκτονημάτων”. Το κέντρο αυτό απέχει παρασάγγας από την ιστορική έννοια του κέντρου ως εξ ορισμού ενός εν δυνάμει τόπου της άτυπης συνάντησης και της πολλαπλής, έμμεσης επικοινωνίας τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών της πόλης”.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ