Πολιτική
Συζήτηση και ένταση στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο
Το Μνημόνιο άναψε φωτιές
στο Ηράκλειο Αττικής
Αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους είχαμε στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Ηρακλείου Αττικής στη συζήτηση που διοργάνωσε ο Όμιλος Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού “Αράκλι” για την κρίση που βιώνουμε σήμερα στη χώρα στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Ηρακλείου Αττικής την Τετάρτη 28 Μαρτίου.
Η τοποθέτηση του πανεπιστημιακού Θεόδωρου Λιανού υπέρ της αναγκαιότητας του Μνημονίου εξαγρίωσε κάποιους από τους πολίτες που παρακολουθούσαν την εκδήλωση με κάποιους απ αυτούς να επιτίθενται λεκτικά στον ομιλητή. Την ίδια στιγμή η παρουσία στο πάνελ του γνωστού εργατολόγου και πολέμιου του μνημονίου Αλέξη Μητρόπουλου με τον γνωστό πληθωρικό του λόγο κράτησε ψηλά το ενδιαφέρον του κοινό μέχρι και το τέλος της εκδήλωσης. Στο πάνελ επρόκειτο να βρίσκεται και ο οικονομολόγος κ. Δημήτρης Καζάκης, ο οποίος όμως λόγω εκτάκτου προσωπικού προβλήματος αναγκάστηκε να αποχωρήσει λίγο πριν την έναρξη της συζήτησης.
Την συζήτηση άνοιξε η Πρόεδρος του “Αράκλι” , κα Μαίρη Σπυροπούλου, που καλωσόρισε τον κόσμο, ενώ έναν σύντομο πρόλογο έκανε ο Γραμματέας του Ομίλου, κ. Ηλίας Ηλιόπουλος.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο ανεξάρτητος Βουλευτής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής (που έγινε δεκτός με θερμά χειροκροτήματα), ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο – Ανθρώπινη Πόλη”, κ. Νίκος Μπάμπαλος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης κ.κ. Μαριάννα Ζούρου και Δημήτρης Τσεκούρας, ο Δημοτικός Σύμβουλος της συμπολίτευσης, κ. Κώστας Μήνας και οι πρώην Σύμβουλοι κ.κ. Δέσποινα Αϊβατζίδου, Μαρία Παντερή και Χρήστος Τσουλουχάς.
• “Το μνημόνιο μπορεί να σταθεροποιήσει την οικονομία”
O κ. Λιανός εξήγησε στο ακροατήριο για ποιο λόγο έφτασε η χώρα στην οικονομική επιτήρηση το 2009. Όπως είπε τα προηγούμενα χρόνια ζήσαμε μια περίοδο “φαινομενικής ευημερίας” πίσω από την οποία όμως κρυβόταν μια δυσάρεστη αλήθεια. Έτσι λοιπόν είχαμε τις τράπεζες να μοιράζουν αφειδώς δάνεια στους πολίτες για κάθε δυνατό λόγο (διακοπές, γάμο κλπ), κάτι που βέβαια δεν μπορούσε να συνεχιστεί επ’ απείρον. Την ίδια στιγμή, συνέχισε ο καθηγητής, αναπτύχθηκε ένα τεράστιο διεφθαρμένο και αναποτελεσματικό κράτος και είναι χαρακτηριστικό πως φτάσαμε ένας στους πέντε εργαζόμενους της χώρας να ζει από το δημόσιο! Επίσης, το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο αυξανόταν συνεχώς οι εισαγωγές μας είχαν φτάσει να είναι διπλάσιες. Ο κ. Λιανός πρόσθεσε ακόμα πως η ευημερία οδήγησε το νεοεισερχόμενο εργατικό δυναμικό σε παρασιτικά επαγγέλματα αφήνοντας απ’ έξω επαγγέλματα παραγωγικά και παρατήρησε πως η χώρας δεν γίνεται να εισάγει τα πάντα. “Όταν λοιπόν οι δανειστές μας κατάλαβαν ότι αυτή η χώρα δεν θα μπορέσει να εξοφλήσει τα χρέη της φτάσαμε στην χρεωκοπία” τόνισε ο κ. Λιανός. Σχετικά με τις ευθύνες για αυτήν την κατάσταση ο καθηγητής υποστήριξε πως όλοι φάγαμε άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο αλλά δεν είμαστε όλοι υπεύθυνοι”. Για τον ίδιο οι δύο ομάδες που φέρουν το μεγαλύτερο μέρος τη ευθύνης για την κατάντια της χώρας είναι οι πολιτικοί και οι συνδικαλιστές.
Περνώντας στη λύση του προβλήματος ο κ. Λιανός είπε πως το κράτος πρέπει να μικρύνει και οι επιχειρήσεις να εκσυγχρονιστούν, να γίνει μια “κοινωνική συμφωνία”, όπως είπε χαρακτηριστικά. Και το Μνημόνια, όπως πρόσθεσε, αναγκάζουν τη χώρα να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση και γι αυτό άλλωστε ο ίδιος διευκρίνισε πως υποστηρίζει την εφαρμογή τους. “Είναι μια ευκαιρία κάτω από την πίεση της Ε.Ε. Να αλλάξουν κάποια πράγματα…η ανάπτυξη θα έρθει με σταθεροποίηση της οικονομίας και το Μνημόνιο δίνει αυτή τη δυνατότητα” είπε και άνοιξε τον ασκό του Αιόλου καθώς μέλη του ακροατηρίου διαμαρτυρήθηκαν έντονα για τα λεγόμενα του, αναγκάζοντας τον κ, Ηλιόπουλο να παρέμβει για να κατευνάσει τα πνεύματα.
• “Να μας φέρουν άλλη ανάπτυξη με αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις”
Σε διαφορετικό μήκος κύματος σε σχέση με τον κ. Λιανό ήταν η τοποθέτηση του κ. Μητρόπουλου ο οποίος χαρακτήρισε το Μνημόνιο “ως ένα καταστροφικό σχέδιο για το οποίο κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσσουν”. “Πάνω στη σύνθλιψη μισθών και συντάξεων έχουν βαλθεί να κάνουν την επανεκκίνηση της οικονομίας…θα φτάσουν μετά από 2-3 χρόνια να εμφανίζουν πλεονάσματα πάνω στην εξαθλίωση του λαού” κατήγγειλε ο εργατολόγος και κάλεσε κυβερνώντες και τρόικα να φέρουν μια άλλη ανάπτυξη που να διατηρεί σε ανθρώπινο επίπεδο τους μισθούς. Η ευθύνη σύμφωνα με τον ίδιο ανήκει αποκλειστικά σε όσους κυβέρνησαν αυτόν τον τόπο και οι οποίοι όπως παρατήρησε ζητούν και πάλι τη ψήφο του λαού στις εκλογές. “Δεν έχει συμβεί ποτέ στην ιστορία αυτοί που χρεοκόπησαν έναν λαό να θέλουν να τον σώσουν” ήταν το σχόλιο του.
Ο κ. Μητρόπουλος κάλεσε τους πολίτες να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα κατά του μνημονίου με την ψήφο τους προκειμένου να αναδειχτεί ένας διαφορετικός πολιτικό συσχετισμός “με ανθρώπους που πατριωτικά μπορούν να επιβάλλουν άλλη λύση”.
• Ερωτήσεις και απαντήσεις σε φορτισμένο κλίμα
Μετά τις τοποθετήσεις των ομιλητών έγιναν ερωτήσεις από μέλη του ακροατηρίου με το κλίμα να συνεχίσει να είναι φορτισμένο και χωρίς να λείπουν οι αντεγκλήσεις. Ο κ. Λιανός βρέθηκε στο στόχαστρο κάποιων για τις τοποθετήσεις του. “Ήρθα να σας πως την αλήθεια για την οικονομία. Ο κ. Μητρόπουλος ήρθε για να βγάλει προεκλογικό λόγο” ήταν η απάντησή του ενώ στη συνέχεια τόνισε πως το πρόβλημα με τους μισθούς και τις συντάξεις θα υπήρχε και χωρίς το μνημόνιο λόγω της κατάστασης της οικονομίας. Λίγο αργότερα είπε πως εχθρό δεν πρέπει να θεωρούμε το μνημόνιο αλλά τον κακό μας εαυτό, κερδίζοντας χειροκροτήματα.
Ο κ. Μητρόπουλος, κλήθηκε από κάποιους πολίτες να ονομάσει κόμματα ή πολιτικούς που μπορούν να βγάλουν την χώρα από την κρίση. Ο ίδιος δεν έδωσε ονόματα αλλά από την πλευρά του απηύθυνε και πάλι κάλεσμα για να αλλαγή στα πολιτικά πράγματα ώστε να δοθεί η ευκαιρία να γίνει μια άλλη διαπραγμάτευση. Παράλληλα, προειδοποίησε τον κόσμο να είναι έτοιμος να δει να βγαίνουν σκάνδαλα πριν τις εκλογές προκειμένου να παραπλανηθεί ο κόσμος.