Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Με ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς ζητά από το κράτος τα χρήματα που αναλογούν στην Αυτοδιοίκηση από το Πράσινο Ταμείο

Δημοσιεύθηκε

στις

Εδώ και τώρα  οι “Πράσινοι Πόροι”

Τους πόρους που αντιστοιχούν στην Αυτοδιοίκηση και κατ’ επέκταση στο Δήμο Κηφισιάς από το λεγόμενο Πράσινο Ταμείο διεκδικεί το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, το οποίο, σε πρόσφατη συνεδρίασή του, εξέδωσε ομόφωνο πόρισμα προκειμένου να ζητήσει την άμεση απόδοση όλων ανεξαιρέτως των νομοθετικά θεσμοθετημένων και κατοχυρωμένων “Πράσινων Πόρων” υπέρ των ΟΤΑ για δημιουργία κοινόχρηστων χώρων από τους πόρους του Ταμείου που προκύπτουν από τις υπάρχουσες ρυθμίσεις περί τακτοποίησης αυθαιρέτων, ημιυπαιθρίων και αλλαγής χρήσεων.

Όπως εξήγησε ο Αντιδήμαρχος, κ. Νίκος Παναγιώτου, ο οποίος εισηγήθηκε και το ψήφισμα έχοντας κάνει την ανάλογη έρευνα, η νομοθεσία είναι πλέον σαφέστατη, και απαιτεί την απόδοση των χρημάτων του Πράσινου Ταμείου στους δήμους. Αναλυτικά, και σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις:
α) το ειδικό πρόστιμο για τη ρύθμιση των ημιυπαίθριων χώρων και αλλαγής χρήσεων αποδίδεται υπέρ του ΕΤΕΡΠΣ, κατατίθεται σε ειδικό κωδικό που ονομάζεται “Ταμείο Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου” και διατίθεται αποκλειστικά για την εξισορρόπηση του ελλείμματος γης και την αύξηση των κοινοχρήστων χώρων, καθώς και για προγράμματα και δράσεις περιβαλλοντικής και πολεοδομικής αποκατάστασης (Ν.3843 ΦΕΚ Α’ 62 της 28.4.2010, αρθ.  7 παραγρ.1)
β) το ενιαίο ειδικό πρόστιμο που εισπράττεται για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων κατασκευών αποδίδεται υπέρ του Πράσινου Ταμείου, κατατίθεται σε ειδικό κωδικό που ονομάζεται “Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο” και διατίθεται στο πλαίσιο των στόχων και των αρχών του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής ιδίως για την αντιστάθμιση των δυσμενών συνεπειών για το χρόνο αναστολής του άρθρου 24 παρ. 1, την εξισορρόπηση του ελλείμματος γης, την αύξηση των κοινόχρηστων και ελεύθερων χώρων, για την κατεδάφιση αυθαιρέτων και τον καθορισμό ζωνών πολεοδομικής εξισορρόπησης (Ν.4014 ΦΕΚ Α’ 209 της 21.9.2011, αρθ.  25 παραγρ. 1,2),
γ) στον όρο “Πράσινοι Πόροι” περιλαμβάνονται το σύνολο των εσόδων και πόρων από την επιβολή προστίμων για την ανέγερση και διατήρηση αυθαιρέτων ή την αυθαίρετη αλλαγή χρήσης κτιρίων, την επιβολή διοικητικών ποινών προστίμων και κυρώσεων για περιβαλλοντικές παραβάσεις, την επιβολή προστίμων για λοιπές περιβαλλοντικές παραβάσεις (Ν.3889 ΦΕΚ Α’ 182 της 14.10.2010, αρθ. 3),
δ) οι ειδικότεροι σκοποί για τους οποίους διατίθενται οι “Πράσινοι Πόροι” ορίζονται στις οικείες σχετικές διατάξεις με τις οποίες οι πόροι αυτοί έχουν κατά περίπτωση επιβληθεί ή θεσμοθετηθεί. Δεν επιτρέπεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η μεταβολή των σκοπών διάθεσης των πόρων, η ανακατανομή των πόρων αυτών ή η μεταφορά, ανακατανομή, διακίνηση ή άλλη μεταβολή των χρηματικών ποσών μεταξύ των λογαριασμών που τηρούνται στο Ταμείο, με σκοπό ο κάθε λογαριασμός να διατηρεί επάρκεια και αυτοτέλεια για την εξυπηρέτηση αποκλειστικά και μόνο των ειδικών σκοπών για τους οποίους και έχει συσταθεί αντιστοίχως (Ν.3889 ΦΕΚ Α’ 182 της 14.10.2010, αρθ.3).
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος της πόλης, κ. Νίκος Χιωτάκης, με την ιδιότητα και του Γενικού Γραμματέα της ΠΕΔΑ, σχολίασε πως το θέμα πρέπει να απασχολήσει συνολικά την Αυτοδιοίκηση, καθώς, σε μια εποχή που η κεντρική διοίκηση αφαιμάσσει οικονομικά τους δήμους, οι ΟΤΑ πρέπει να διεκδικήσουν το παραμικρό που δικαιωματικά τους ανήκει, εάν θέλουν να επιβιώσουν, στην προκειμένη δε περίπτωση να προσφέρουν στον δοκιμαζόμενο πολίτη έργα που θα αναβαθμίσουν τουλάχιστον το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής του.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ