Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου Αττικής ενέκρινε την ίδρυση Κέντρου χωρίς να διευκρινιστούν βασικές παράμετροι

Δημοσιεύθηκε

στις

Δια βίου Μάθηση με ερωτηματικά

Την ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Δια Βίου Μάθησης στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής κλήθηκε να συζητήσει και να εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης έπειτα από πρόταση της διοίκησης του Δήμου.
Σύμφωνα με το σχέδιο της διοίκησης το Κέντρο θα λειτουργήσει στο χώρο του 1ου Λυκείου (οδός Πεύκων) και ειδικότερα σε τρεις αίθουσες του σχολικού συγκροτήματος.

Όπως αναφέρθηκε από τον Αντιδήμαρχο Παιδείας, κ. Δημήτρη Μπούκη τα μαθήματα θα παρέχονται δωρεάν στους πολίτες και ο Δήμος δεν θα επιβαρυνθεί καθώς οι καθηγητές θα μισθοδοτούνται από τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης. Επίσης, η υλικοτεχνική υποδομή θα καλυφθεί μέσα από πόρους του ΕΣΠΑ και η οποία θα μείνει μετά το τέλος λειτουργίας του Κέντρου που θα έχει διάρκεια 5 ετών.  Οι θεματικές ενότητες των μαθημάτων θα αποφασιστούν από κοινού με τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης  μεταξύ των δέκα υπαρχόντων. Το πρόγραμμα, σύμφωνα με την εισήγηση του Αντιδημάρχου, αγγίζει διάφορες ομάδες του πληθυσμού όπως άνεργους, γυναίκες, νέους αλλά και άτομα άνω των 55 ετών.  

• Θολό τοπίο 
Από την πλευρά του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Νώντα Σπυρόπουλου για άλλη μια φορά ακούστηκαν επικρίσεις για ελλιπή εισήγηση θέματος στο Δημοτικό  Συμβούλιο. “Θα ήθελα να έχω και άλλα στοιχεία για το πρόγραμμα. Δεν υπάρχει ακόμα σαφές προσδιορισμένο περιεχόμενο” τόνισε ο κ. Σπυρόπουλος στον οποίο οι εκπρόσωποι της διοίκησης εξήγησαν πως με την παρούσα απόφαση εκφράζεται η βούληση του Σώματος για την ίδρυση του Κέντρου και οι λεπτομέρειες θα ξεκαθαρίσουν αργότερα. Αυτό πάντως που φάνηκε ήταν πως βασικές παράμετροι του προγράμματος όπως οι ώρες, το αντικείμενο των μαθημάτων και οι δικαιούχοι δεν έχουν διευκρινιστεί. Μάλιστα για μια στιγμή υπήρξε και μια σύγχυση σχετικά με την διατύπωση του θέματος που θα ψήφιζε το Σώμα.  Πάντως, ο κ. Σπυρόπουλος στη βασική του τοποθέτηση φάνηκε να είναι υπέρ της αξιοποίησης του προγράμματος και τόνισε μάλιστα πως το ζητούμενο είναι να έχει ο Δήμος τα μέγιστα δυνατά οφέλη.

• “Το πρόγραμμα αφορά το νέο μοντέλο εργασίας που προωθείται”
Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, κ. Βασίλης Λυκούρας, αφού ενημέρωσε πως η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης υπάγεται πλέον στο Υπουργείο Εργασίας και όχι στο Παιδείας, τόνισε πως πρόκειται για πρόγραμμα επανακατάρτισης και όχι Δια Βίου Μάθησης που έχει σαν βασικό στόχο να μειώσει το κόστος για την κατάρτιση των εργαζομένων: “Πρόκειται για μια Δια Βίου Περιπλάνηση των εργαζομένων μεταξύ απασχόλησης – απόλυσης-επανακατάρτισης-επανένταξης και ούτως καθ’ εξής με ελαστικές σχέσεις εργασίας…. ουσιαστικά αφορά την εργασία και όχι την παιδεία και το νέο μοντέλο εργασίας που προωθείται”. O κ. Λυκούρας παρατήρησε πως αυτού του είδους τα προγράμματα χρησιμοποιούνται για χρόνια στην Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή ένωση. “Τα πιο άσχημα πράγματα λέγονται με τις πιο ωραίες λέξεις” κατέληξε.
Την αντίθεση της παράταξης της στη συμμετοχή του Δήμου σε ένα πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας που συνδέεται με την μετατροπή της εργασίας πλέον σε απασχόληση εξέφρασε και η Δημοτική Σύμβουλος του “Δικτύου Πολιτών”, κα Ειρήνη Κατσινοπούλου. Πάντως ο κ. Μπούκης, απαντώντας, μίλησε για πολλαπλά οφέλη που θα υπάρχουν για το Δήμο και ομάδες κατοίκων από τη λειτουργία του Κέντρου, ενώ δεν δίστασε να χαρακτηρίσει το Δια Βίου Μάθηση ως ένα από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα στην Ελλάδα. Στην ψηφοφορία την έγκρισή της στη δημιουργία του Κέντρου Δια βίου Μάθησης, εφόσον βέβαια δώσει το πράσινο φως και η ομώνυμη Γραμματεία, έδωσε η πλειοψηφία του Σώματος. Καταψήφισαν οι κ.κ. Λυκούρας και Κατσινοπούλου.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ