Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Παρ’ όλο που οι Δήμαρχοι δεν πήραν απαντήσεις για τα οικονομικά και ενώ έρχονται νέες περικοπές…

Δημοσιεύθηκε

στις

Προς εκτόνωση οι κινητοποιήσεις

Σε νέα του συνεδρίαση θα αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ τις περαιτέρω ενέργειες της Αυτοδιοίκησης ενόψει των νέων περικοπών και αφού πρώτα συνεδριάσουν οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων της χώρας. Αυτό αποφάσισε στην τελευταία του συνεδρίαση, το Δ.Σ. της Ένωσης και μετά τις διήμερες κινητοποιήσεις των δήμων αλλά και τις συναντήσεις με τους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου.

Το πρόβλημα, ωστόσο, για στάση πληρωμών στους δήμους της χώρας παραμένει. Ήδη 14 δήμοι δεν κατόρθωσαν να καταβάλλουν στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών τη μισθοδοσία, αρκετοί «δανείστηκαν» χρήματα από άλλους κωδικούς των προϋπολογισμών τους για να καλύψουν την «μαύρη τρύπα» των μισθών, ενώ τον επόμενο μήνα ο αριθμός των δήμων που δε θα μπορέσουν να καλύψουν τις δαπάνες μισθοδοσίας αναμένεται να φτάσει τους 100.
Οι διήμερες κινητοποιήσεις των δήμων της χώρας, όπως εκτιμήθηκε και στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, ανέδειξαν τις πραγματικές διαστάσεις των συνεπειών των περικοπών στους πόρους της Αυτοδιοίκησης. Ωστόσο, όπως σημειώθηκε από όλες τις πλευρές, επί της ουσίας η κατάσταση παραμένει ίδια.  Οι αιρετοί κάνουν αγώνα δρόμου και υπολογισμούς ακριβείας προκειμένου να παραμείνουν σε λειτουργία οι, όσο ποτέ άλλοτε, αναγκαίες κοινωνικές δομές και υπηρεσίες τους, αλλά οι δήμοι παραμένουν ένα βήμα πριν την κατάρρευση. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της συνάντησης της ΚΕΔΕ με τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Γιάννη Στουρνάρα, επιβεβαιώθηκαν κατηγορηματικά εκ μέρους του κ. Στουρνάρα τα μέχρι τώρα σενάρια ότι στο νέο πακέτο μέτρων περιλαμβάνονται και νέες περικοπές ύψους 820 κ. ευρώ, ή 30%, στους πόρους της Αυτοδιοίκησης. Η όποια δε αντιμετώπιση των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων παραπέμφθηκε από τον ίδιο τον Υπουργό για μετά την καταβολή της επόμενης δόσης των 31,5 δις ευρώ από το μηχανισμό στήριξης. 

• Τέσσερις υποσχέσεις
Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για να αποφύγει η Αυτοδιοίκηση την κατάρρευση και την χρεωκοπία διατυπώθηκαν για τρίτη συνεχή φορά, δια στόματος του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος κατά τη διάρκεια συζήτησης του οικονομικού αδιεξόδου των δήμων σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης και Οικονομικών με τη συμμετοχή της ΚΕΔΕ,  επαναβεβαίωσε τα εξής:
•Πρώτον, θα αποδοθούν στους δήμους 35 εκ. ευρώ έναντι της τέταρτης δόσης των παρακρατηθέντων ύψους 213 εκ. ευρώ, ενώ  θα καταβληθεί  προσπάθεια ώστε να αποδίδονται εμπρόθεσμα, κάθε μήνα και μέχρι τέλος του έτους και οι επόμενες δόσεις.
•Δεύτερον, θα προωθηθεί άμεσα σχετική νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα επιμηκυνθεί κατά 10 έτη η αποπληρωμή των δανείων των δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, θα δοθεί περίοδος χάριτος δύο ετών και θα μειωθεί κατά 0,5% το επιτόκιο αποπληρωμής.

•Τρίτον, η ΣΑΤΑ – επιχορήγηση για μικρά αναπτυξιακά έργα και επενδύσεις – συνολικού ποσού 349 εκ. ευρώ θα αποδοθεί εντός του 2012. Δεδομένου ότι, πρώτον,  μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ και δεύτερον οι όποιες αποδόσεις θα γίνουν μετά τη λήψη της δόσης των 31,5 δις ευρώ τον Νοέμβριο, οι δήμοι, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα λεχθέντα, θα πρέπει να εισπράξουν όλο το ποσό αυτό τους δύο τελευταίους μήνες του χρόνου.
•Τέταρτον, επίσης μετά την καταβολή της δόσης θα αποδοθούν στους δήμους τα χρήματα για την κάλυψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών το ποσό αυτό ανέρχεται στα 800 εκ. ευρώ και αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι 31/9/11. Για τις νεότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν έχει υπάρξει καμία απάντηση. 

• Αναπάντητο το αίτημα για θέρμανση των σχολείων
Όπως καμία απάντηση δεν έχει δοθεί όλο αυτό το διάστημα και για το θέμα της θέρμανσης στα σχολεία. Η ΚΕΔΕ στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό είχε ζητήσει να μειωθεί ο φόρος κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης στα σχολεία, αλλά το αίτημα παραμένει αναπάντητο. Και άρα το πρόβλημα της θέρμανσης των σχολείων θα είναι εντονότατο φέτος σε σχέση με πέρυσι, δεδομένου ότι οι δήμοι δε θα μπορέσουν να το καλύψουν από δικές τους δαπάνες. Σημειωτέον ότι ήδη σε πολλούς δήμους της χώρας, δημοτικές αρχές, η κοινότητα των εκπαιδευτικών, οι σύλλογοι γονέων και οι σχολικές επιτροπές αναζητούν τρόπους να αντιμετωπίσουν το αδιέξοδο.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ