Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Ολοκληρώνεται η απαλλοτρίωση της πλατείας Παπαφλέσσα στο Δήμο Νέας Ιωνίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Τίτλοι τέλους σε μια

πολύχρονη εκκρεμότητα

Αίσιο τέλος αναμένεται να έχει  η προσπάθεια απαλλοτρίωσης της πλατείας Παπαφλέσσα (Κ.Χ. 429) από το Δήμο Νέας Ιωνίας μέσω του Πράσινου Ταμείου του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Oπως  έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα ρεπορτάζ του Χ-τύπου, ο συγκεκριμένος χώρος, πάνω από το σταθμό ΗΣΑΠ στα Πευκάκια, παρ’ ότι είναι διαμορφωμένος ως πλατεία επί δεκαετίες, ουδέποτε απαλλοτριώθηκε και έτσι ήταν ορατό το ενδεχόμενο μετατροπής της πλατείας σε κανονικό οικοδομικό τετράγωνο, καθώς από την πλευρά των ιδιοκτητών είχαν ξεκινήσει οι σχετικές διαδικασίες.  Τον Δεκέμβριο του 2011, όμως, με απόφαση του Πράσινου Ταμείου η απαλλοτρίωση του Κ.Χ. 429 εντάχθηκε στο πιλοτικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα με αντικείμενο “Απόκτηση και διαμόρφωση ελεύθερων χώρων στις πόλεις” και έτσι ξεκίνησε η διαδικασία, ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να συντελεστεί η απαλλοτρίωση.   

• Πως ξεπεράστηκε το πρόβλημα με τις αποζημιώσεις των παρόδιων
Το αγκάθι στην υπόθεση μέχρι πρότινος ήταν οι αποζημιώσεις που πρέπει να καταβληθούν από τους παρόδιους ιδιοκτήτες (τους ιδιώτες δηλαδή που κατέχουν ακίνητα με πρόσωπο προς την πλατεία) για έκταση 541,79 τ.μ., καθώς οι υπόχρεοι αρνούνται να καταβάλλουν τα σχετικά ποσά που ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ  προβάλλοντας δικαιολογημένα το επιχείρημα πως οι περισσότεροι εξ αυτών όταν αγόρασαν τις ιδιοκτησίες τους η πλατεία ήδη υπήρχε άρα έχουν ήδη πληρώσει την υπεραξία.   Ωστόσο, ο σκόπελος αυτός ξεπεράστηκε, καθώς ο ιδιοκτήτης, κ. Σταύρος Μπουρδόπουλος έχει συμφωνήσει να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση της αποζημίωσης για τους παρόδιους ύψους περίπου 500.000 ευρώ υπό τον όρο της άμεσης αποζημίωσης από το Πράσινο Ταμείο για το υπόλοιπο κομμάτι (1610,50 τ.μ.) με το ποσό του 1.449.450 ευρώ, ένα ποσό που προκύπτει με τιμή μονάδος 900 ευρώ το τ.μ.
Η συγκεκριμένη τιμή μονάδος είχε καθοριστεί με Απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου το 2007 και ο Δήμος έχει συμφωνήσει με τον κ. Μπουρδόπουλο σε αυτό το τίμημα με τον ιδιοκτήτη να παραιτείται από όλες τις διαδικασίες που είχε ξεκινήσει για άρση της απαλλοτρίωσης και τροποποίηση του Σχεδίου Πόλης. 
Ωστόσο, για να προχωρήσει η χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο έπρεπε να γίνει και πρακτικό δικαστικού συμβιβασμού μεταξύ Δήμου και ιδιοκτήτη και για αυτό το λόγο το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης συνήλθε εκτάκτως την Τρίτη 6 Νοεμβρίου και ενέκρινε ομόφωνα τον δικαστικό συμβιβασμό (σ.σ. ήταν και το μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης) με τις προϋποθέσεις που αναφέραμε πιο πάνω και εξουσιοδότησε την Νομική Σύμβουλο, κα Καλλιόπη Κοντογιάννη και τον Δήμαρχο, κ. Ηρακλή Γκότση να υπογράψει κάθε σχετικό έγγραφο. Και ακολούθησε το δικαστήριο της 9ης Νοεμβρίου (σ.σ. με τη δικηγόρο του Δήμου να παίρνει ειδική άδεια από το Δικηγορικό Σύλλογο λόγω της απεργίας του κλάδου) όπου επήλθε ο συμβιβασμός μεταξύ των δύο πλευρών και  καθορίστηκε ως τιμή μονάδος τα 900 ευρώ το τετραγωνικό. Το πρακτικό του δικαστικού συμβαβισμού θα σταλεί στο Πράσινο Ταμείο για να προχωρήσει στην καταβολή του ποσού στον ιδιώτη. 

• Όλοι κερδίζουν
Θυμίζουμε εδώ πως αυτή είναι η δεύτερη απαλλοτρίωση ακινήτου που συντελείται στο  Δήμο Νέας Ιωνίας με χρήματα από το Πράσινο Ταμείο (προηγήθηκε οικόπεδο 2,5 στρεμμάτων στην Αλσούπολη) όταν άλλοι δήμοι δεν έχουν πάρει τίποτα. Και από αυτήν την θετική εξέλιξη στην πλατεία Παπαφλέσσα όλοι οι εμπλεκόμενοι ωφελούνται σε αυτή τη πολύ δύσκολη συγκυρία: ο Δήμος γλυτώνει (τουλάχιστον) 1,5 εκ. ευρώ, οι γείτονες γλυτώνουν το “χαράτσι” και δεν χάνουν έναν σημαντικό πνεύμονα πρασίνου, ενώ τέλος ο ιδιοκτήτης θα πάρει ένα σημαντικό χρηματικό ποσό.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ