Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Αντιπαράθεση στο Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Ιωνίας για το Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ασφαλές καταφύγιο

για τους ανασφάλιστους;

Σε λειτουργία βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες το Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο (ΚΙΦΑ) του Δήμου Νέας Ιωνίας, μια νέα κοινωνική δομή που έχει σαν στόχο την παροχή υπηρεσιών περίθαλψης σε ανασφάλιστους  πολίτες, οι οποίοι στερούνται Πρωτοβάθμιας Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης και αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

H Δημοτική Αρχή έφερε πριν λίγες ημέρες στο Δημοτικό Συμβούλιο προς συζήτηση και ψήφιση τον Κανονισμό Λειτουργίας του ΚΙΦΑ με την εισήγηση να γίνεται από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Κολμανιώτη, ο οποίος εξήγησε πως θα λειτουργεί η δομή. Ειδικότερα, οι δικαιούχοι πολίτες οφείλουν  μετά από αίτηση τους στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου έχουν εφοδιασθεί με την ειδική κάρτα υγείας. Οι Ιατρικές υπηρεσίες θα παρέχονται δωρεάν στο χώρο του Κ.Ι.Φ.Α. από τον Εθελοντή Ιατρό, όταν αυτός υπάρχει και φυσικά εάν καλύπτει την αντίστοιχη ειδικότητα, διαφορετικά οι ασθενείς θα παραπέμπονται σε εθελοντές Ιατρούς ανάλογης Ειδικότητας, που θα τους δέχονται  και θα τους εξετάζουν δωρεάν στα Ιατρεία τους. Η Φαρμακευτική κάλυψη θα παρέχεται δωρεάν αποκλειστικά από το Φαρμακείο του Κ.Ι.Φ.Α. μόνο από τους Εθελοντές Φαρμακοποιούς και εφόσον τα σκευάσματα υπάρχουν. Οι Συνταγές θα εκτελούνται με βάση τη δραστική ουσία, από τον Εθελοντή Φαρμακοποιό, εφόσον αυτή είναι διαθέσιμη και θα καταγράφονται στο Βιβλίο Εισερχομένων και Εξερχομένων Φαρμάκων που θα υπογράφεται και θα ενημερώνεται από τον ίδιο και τον αρμόδιο υπάλληλο του Δήμου.  Τα Φαρμακευτικά σκευάσματα, που θα παρέχει το Κ.Ι.Φ.Α. θα προέρχονται από προσφορές των Δημοτών (Οικιακά υπόλοιπα) και από άλλους Φορείς εντός και εκτός του Δήμου. Αξίζει να αναφερθεί πως το  Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο στεγάζεται στο ΚΑΠΗ της Ελευθερούπολης.  

• Προβληματισμοί και επικρίσεις από την Αξιωματική Αντιπολίτευση 
Από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης κατατέθηκαν κάποιοι προβληματισμοί για τη λειτουργία της δομής. Πρώτος ο κ. Παναγιώτης Βλασσάς, επί σειρά ετών υπεύθυνος της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου, εξέφρασε την άποψη πως το εγχείρημα δεν θα περπατήσει θυμίζοντας πως κάποτε ο Δήμος προσπάθησε να αναλάβει μια ανάλογη πρωτοβουλία με τη δημιουργία των Δημοτικών Ιατρείων, τα οποία, όμως, χρησιμοποιήθηκαν από κάποιους γιατρούς για να βρουν πελατεία και ο εθελοντισμός έμεινε στα λόγια.
Ο επικεφαλής της παράταξης, κ. Παναγιώτης Μανούρης, ξεκίνησε την τοποθέτησή του με τη σημείωση πως η παράταξη έχει στηρίξει το Κοινωνικό Παντοπωλείο και ανάλογους κοινωνικούς θεσμούς. Ωστόσο, προχώρησε σε μια σειρά παρατηρήσεων όπως τη δυνατότητα διενέργειας εξετάσεων σε ανασφάλιστους στα δημόσια νοσοκομεία με πρωτοβουλία των νοσοκομειακών γιατρών σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες αλλά και την ένταξη Κοινωνικών  Ιατρείων και Φαρμακείων υπό την αιγίδα Ιατρικών και Φαρμακευτικών Συλλόγων.  Επίσης, έκανε μια σειρά ερωτημάτων όπως για την πιστοποίηση των γιατρών, την καταγραφή των εθελοντών γιατρών και την παροχή γραμματειακής υποστήριξης. 
Ο αρχηγός της μείζονος υποστήριξε πως υπάρχει προχειρότητα από την πλευρά της διοίκησης στην προετοιμασία της δομής, για την οποία είπε πως φτιάχνεται κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση του Κοινωνικού Παντοπωλείου όταν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές. “Φαίνεται πως το ιδρύουμε απλά επειδή το κάνουν και άλλοι. Αυτό το μόρφωνα δεν μπορεί να λειτουργήσει. Αλλάξτε του μορφή και το βλέπουμε” κατέληξε. Αρκετά επικριτικός σχετικά με τη σκοπιμότητα της δομής παρουσιάστηκε ο κ. Γιάννης Λαζαρίδης, που είναι εργαζόμενος στο “Αγία Όλγα” και Οργανωτικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία. Ο ίδιος ανέφερε ότι το 95% των δημοτών είναι καλυμμένοι με τα βιβλιάρια απορίας που χορηγεί ο Δήμος και η άποψη του ήταν πως το ΚΙΦΑ δημιουργείται περισσότερο για διαφήμιση και πελατειακές σχέσεις. “Η δημόσια υγεία πρέπει να παρέχεται από το κράτος” σημείωσε. 

• Σύγκρουση με τις κυβερνητικές πολιτικές ζήτησε η “Λαϊκή Συσπείρωση”  
Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, κ. Παναγιώτης Τσουκαλάς, υπογράμμισε πως ενώ υπάρχει μια οργανωμένη πολιτική αποδόμησης του δημόσιου συστήματος υγείας ο Δήμος προσπαθεί να καλύψει μια ανάγκη που δεν μπορεί εκ των πραγμάτων. “Έχουμε Κοινωνικό Παντοπωλείο, Ιατρείο, Φαρμακείο, Κοινωνική Εργασία, ΜΚΟ, μια σειρά δομών που δεν δίνουν ουσιαστική διέξοδο” δήλωσε για να προσθέσει πως αυτές οι δομές υιοθετούνται από τα κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) και τις δημοτικές παρατάξεις τους αντί να υπάρχει μια σύγκρουση με τις πολιτικές που ακολουθούνται για τη δημόσια υγεία. Ο κ. Τσουκαλάς διευκρίνισε πως η παράταξη δεν παραγνωρίζει τις ανάγκες που υπάρχουν αλλά ξεκαθάρισε πως δεν θα ψηφίσει την εισήγηση γιατί θεωρεί ότι “ο κόσμος πρέπει να παλέψει για δημόσια δωρεάν υγεία για όλους”, κάτι που στην προκειμένη περίπτωση δεν επιτυγχάνεται.
Από την ΠΑΚ ο επικεφαλής της κ. Άρης Χατζησαββίδης, αρχικά, πρότεινε να υπάρξει εκπροσώπηση στην Επιτροπή Ελέγχου του ΚΙΦΑ όλων των παρατάξεων, κάτι που έγινε δεκτό από τη διοίκηση. “Εμείς ήμασταν από την αρχή συμπαραστάτες απλά θέλουμε να διασφαλίζονται αυτές οι δομές με μεγαλύτερη συμμετοχή και διαφάνεια” δήλωσε, ενώ κλείνοντας άφησε αιχμές για  “παραγοντισμούς” μελών της διοίκησης χωρίς να δώσει περισσότερες εξηγήσεις.
Η ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος, κα Λίτσα Αμανατίδου, χαρακτήρισε ως “θεάρεστη” την πρωτοβουλία της διοίκησης, αλλά ζήτησε να προηγούνται οι δημότες της πόλης στην παροχή των υπηρεσιών. 

• Στήριξη της δομής ζήτησε η διοίκηση
Ο Δήμαρχος, κ. Ηρακλής Γκότσης, ξεκαθάρισε αρχικά πως ένας από τους στόχους της νέας δομής θα είναι να καλυφθούν και οι αλλοδαποί που κατοικούν στην πόλη. Στη συνέχεια παρατήρησε ότι τα  Κοινωνικά Ιατρεία και Φαρμακεία, όπου έχουν δημιουργηθεί, έχουν προσφέρει έργο και ανέφερε ως παράδειγμα το Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης, στο Κοινωνικό Ιατρείο του οποίου συμμετέχουν 112 γιατροί. Στη Νέα Ιωνία, όπως ενημέρωσε ο Δήμαρχος, ήδη έχουν προσφερθεί 30 γιατροί να δέχονται ανασφάλιστους στα ιατρεία τους, ενώ άλλοι γιατροί θα βλέπουν τους πολίτες στον χώρο του ΚΑΠΗ Ελευθερούπολης.
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο η αναγκαιότητα της δομής είναι προφανής όταν οι ανασφάλιστοι, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που κλείνουν τα καταστήματα τους, αυξάνονται. “Έχουμε φτάσει σε ένα πολύ δύσκολο σημείο. Οι πολίτες έχουν ανάγκη από στοιχειώδη περίθαλψη. Ελπίζω με την εμπειρία που υπάρχει από άλλους δήμους να μπορέσουμε να ασκήσουμε αυτή τη δομή όσο γίνεται καλύτερα. Είναι ανέξοδο για το Δήμο και πρέπει να το στηρίξουμε όλοι” τόνισε ο Δήμαρχος που είπε πως η πράξη θα δείξει πως θα λειτουργήσει το ΚΙΦΑ.     
Ο κ. Κολμανιώτης στη δευτερολογία του ανέφερε πως υπάρχει μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων που δεν μπορούν να πάρουν βιβλιάρια απορίας, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι νέοι, ενώ κάποιοι κόβονται λόγω κριτηρίων που βάζει ο νόμος για περιουσιακά στοιχεία έστω και αν τα εισοδήματα τους είναι πενιχρά.  “Είναι κάτι που το κάνουμε πρώτη φορά, αλλά υπάρχει καλή διάθεση πως αυτό που προσφέρουμε θα είναι καλύτερο από το να μην κάνουμε τίποτα” τόνισε μην αποκλείοντας μια συνεργασία με το “Αγία Όλγα” για περαιτέρω εξετάσεις   Στην ψηφοφορία επί του θέματος η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου ενέκρινε τον Κανονισμό Λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου. 

• Βιασύνη με το φυλλάδιο; 
Ο κ. Μανούρης στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε σε φυλλάδιο της Κοινωνικής Υπηρεσίας που βγήκε τον Οκτώβριο και στο οποίο αναφέρεται πως το ΚΙΦΑ ξεκίνησε να λειτουργεί τον Νοέμβριο! “Αυτό δεν είναι Λαϊκισμός;” αναρωτήθηκε. Η απάντηση του κ. Κολμανιώτη εδώ ήταν πως επιλέχθηκε αυτή η διατύπωση επειδή το φυλλάδιο θα μοιραζόταν στην πόλη τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, οπότε και η δομή θα είχε ήδη ξεκινήσει. 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ