Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός του 2012 στο Δήμο Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας

Δημοσιεύθηκε

στις

Μέσα από  σαράντα κύματα

Xρειάστηκε να περάσουν μήνες αλλά τελικά το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας “κατάφερε” να εγκρίνει τον Προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους. Πιο συγκεκριμένα, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Σώματος “πέρασε” ο Προϋπολογισμός με 19 ψήφους υπέρ και 15 κατά, καθώς την θετική τους ψήφο έδωσαν σε σχέση με την προηγούμενη ψηφοφορία οι κ.κ. Παπακώστας και Παπανικολάου, ενώ κόντρα στην Παράταξή της ψήφισε η κα Ρούλα Κοσμά.

Να σημειώσουμε ότι το άθροισμα των 19 ψήφων προκύπτει με τις ψήφους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, καθώς εκτός από τις Παρατάξεις των κ.κ. Κόντου (με εξαίρεση την κα Κοσμά), Βαλασσά και Μάλλιου  που καταψήφισαν το ίδιο έκαναν και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας, οι οποίοι βρίσκονται υπό την σκέπη του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και πρώην Δημάρχου Νέας Φιλαδέλφειας, κ. Παντελή Γρετζελιά.   

• Σύντομες οι εισηγήσεις – Μεγάλη η ένταση
Πολύ διαφορετική ήταν αυτή η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σε σχέση με την ακριβώς προηγούμενη, όπου πάλι μοναδικό θέμα ήταν η έγκριση του Προϋπολογισμού. Στην πρόσφατη συνεδρίαση υπήρχε μεγάλη ένταση τόσο εντός όσο και εκτός αίθουσας, καθώς εκεί βρέθηκαν πολλοί εργαζόμενοι του Δήμου αλλά και απλοί πολίτες. Η παρουσία των εργαζομένων  ήρθε σε συνέχεια της πρόσφατης ανακοίνωσης (την δημοσιεύουμε παρακάτω) που εξέδωσαν και με την οποία καλούσαν το Σώμα να εγκρίνει τον Προϋπολογισμό για να μην κινδυνεύσουν οι μισθοί τους. Επίσης, αντίθετα με την προηγούμενη φορά, δεν υπήρξαν μεγάλες τοποθετήσεις από τους ομιλητές και θα λέγαμε ότι περισσότερο επιδόθηκαν σε χαρακτηρισμούς της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με την κάθε πλευρά να παρουσιάζει τα επιχειρήματά της. Η Δήμαρχος, κα Έφη Γαϊτανά  – Αποστολάκη αφού επανέλαβε την αδήριτη ανάγκη της έγκρισης του Προϋπολογισμού και του δανείου προκειμένου να ισοσκελιστεί αυτός, έδωσε τον λόγο στον επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Χάρη Τομπούλογλου ο οποίος αποτέλεσε την εξαίρεση στην κανόνα και τοποθετήθηκε επί μακρώ με αποτέλεσμα κάποια στιγμή ο Πρόεδρος να διακόψει τη συνεδρίαση. Προτού ο κ. Γρετζελιάς διακόψει για λίγα λεπτά το Συμβούλιο ο κ. Τομπούλογλου είχε πει μεταξύ άλλων: “Επιβάλλεται η ισοσκέλιση του προϋπολογισμού με το δάνειο, για να προχωρήσει και η διεκδίκηση της έκτακτης χρηματοδότησης. Εμείς ασκούμε υπεύθυνη αντιπολίτευση και θα αναλάβουμε το κόστος. Αντίθετα, ο Πρόεδρος επενδύει στη διάλυση του δήμου. ”Πιστός στις θέσεις που είχε εκφράσει στην προηγούμενη συνεδρίαση παρέμεινε ο κ. Σταύρος Κόντος, πρώην Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας και νυν επικεφαλής της μειοψηφίας, οπού ανέφερε: “(…). Με αυτά που βλέπω δεν κερδίσατε την υποστήριξή μου ούτε δέχομαι εκβιασμούς μέσω των εργαζομένων, είστε ενιαία παράταξη και δεν σας εμπιστεύομαι, τα δύο μπλοκ της συμπολίτευσης μπορούν να ξαναγίνουν ένα, η απόφαση είναι πολιτική και δεν θα δώσω τη ψήφο μου, αλλά κάθε μέλος της παράταξής μου μπορεί να κάνει ότι νομίζει καλύτερο, όσοι ψηφίζουν σήμερα, θα πρέπει να το κάνουν συνέχεια, θα καταψηφίσω”. Οι κ.κ. κ. Βεργής Βαλασσάς και Θανάσης Μάλλιος τοποθετήθηκαν στη συνέχεια για λογαριασμό της “Λαϊκής Συσπείρωσης” και της “Δύναμης Πολιτών” μένοντας πιστοί στις θέσεις που είχε εκφράσει όλο το προηγούμενο διάστημα. Όταν τοποθετήθηκαν οι επικεφαλής των Παρατάξεων μίλησε ο Πρόεδρος του Σώματος, κ. Παντελής Γρετζελιάς, όπου τόνισε ανάμεσα στα άλλα: “Ως δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας δεν έμεινε κανείς απλήρωτος, αλλά κανείς δεν θα εκβιάσει τη συνείδησή μου. Δεν κινδυνεύουν οι μισθοί των εργαζομένων. Ούτε οι οφειλέτες του δήμου δεν πρέπει να ανησυχούν. Ο προϋπολογισμός πρέπει να μειωθεί κατά 4 εκατομμύρια για να ισοσκελιστεί”. Στη συνέχεια υπήρξε νέα διακοπή της συνεδρίασης και όταν τα πνεύματα κάλμαραν το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία και όπως ήδη αναφέραμε εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο Προϋπολογισμός του 2012. 

• Ανακοίνωση Σωματείου Εργαζομένων
Τις συνέπειες από την μη έγκριση του Προϋπολογισμού από το Δημοτικό Συμβούλιο σχολιάζει με δελτίο τύπου που εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, στο οποίο σημειώνει: “Οι εργαζόμενοι του Δήμου Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας αναγκάζονται μετά από πολλά χρόνια να εκδώσουν ∆ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για τα τεκταινόμενα στο Δήμο Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας. Τα συνεχιζόμενα προβλήματα της Δημοτικής Αρχής, που πηγάζουν από προσωπικές πολιτικές ή άλλες αιτίες, έχουν οδηγήσει το Δήμο μας σε απραξία απέναντι στους δημότες –  κατοίκους, οι οποίοι την έχουν εκλέξει για την παροχή υπηρεσιών προς αυτούς. Αποκορύφωμα της απραξίας τους είναι, η ΜΗ ΨΗΦΙΣΗ του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2012, μέχρι και ΣΗΜΕΡΑ με αλλεπάλληλα δυσμενή αποτελέσματα: ΑΠΑΞΙΩΣΗ όλων των υπηρεσιών του Δήμου (απλήρωτοι προμηθευτές, έλλειψη προϋπολογισμού στα Νομικά Πρόσωπα, Ενιαίος Φορέας, Κοινωφελής Επιχείρηση, Π.Π.Ι.Ε.∆.). – Πλημμελής Καθαριότητα (χαλασμένα και ακινητοποιημένα οχήματα, έλλειψη ειδών πρώτης ανάγκης για καθαριότητα κ.λ.π.) – Πλημμελής συντήρηση του Πρασίνου. – Έλλειψη κονδυλίων για κοινωνικές παροχές (Παιδικοί Σταθμοί, Πολιτισμός , Αθλητισμός, Κ.Α.Π.Η. Κοινωφελής Επιχείρηση). -Απλήρωτοι εργαζόμενοι επί τέσσερις (4) μήνες στην Κοινωφελή Επιχείρηση (Βοήθεια στο σπίτι, Α.Μ.Ε.Α, Κ.Φ.Η.). – Από την 1ης Απριλίου, απαγορεύεται να επιχορηγηθούν από τον Δήμο τα Νομικά Πρόσωπα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν. Μήπως, έτσι θα μπορέσουν πιο εύκολα να βάλουν αντίτιμο για όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες, σήμερα που όλοι οι εργαζόμενοι έχουν νιώσει στο πετσί τους την Τρόικα και τα Μνημόνια (ανεργία 25%, συνεχείς μειώσεις μισθών και εισοδημάτων, κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων, κ.λ.π.). Θα μπορούσαμε να απαριθμήσουμε και άλλα πολλά, άλλα για εμάς όπου εργαζόμαστε στο δήμο και τον λειτουργούμε με ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΠΙΛΟΤΟ, το βασικό ερώτημα είναι: ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕ∆ΙΟ ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ των υπηρεσιών του Δήμου με σκοπό να καταλήξουν όλες στους Ιδιώτες, όπως προβλέπουν, ο νόμος 3852/10 “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ” και τα αλλεπάλληλα ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ; ΜΗΠΩΣ, ΟΛΕΣ ΟΙ ∆ΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ (ΜΕ ΠΡΩΤΗ ΑΥΤΗ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ), θα πρέπει να βρουν έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας, ούτως ώστε να βρεθούν λύσεις στα συσσωρευμένα προβλήματα; Οι εργαζόμενοι πάντως, δεν θα επιτρέψουν σε καμία περίπτωση την απαξίωση της εργασίας τους, την υποβάθμιση και κατάργηση του Δημοσίου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών. Καλούμε όλους/ες τους εργαζόμενους/ες δημότες/σες, σε κοινό αγώνα και δράση για να μην περάσουν, τα όποια σχέδια της Δημοτικής Αρχής που επιβάλλουν η Κυβέρνηση, η Τρόικα και ο”ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ”, σε βάρος των εργαζομένων δημοτών. ΑΠΟ ΤΟ ∆.Σ.”

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ