Πολιτική
“Το έργο υπηρετεί το όραμά μας για ένα ανθρώπινο προάστιο”
Δημόσιος Διάλογος για το
έργο Ανάπλασης του κέντρου
του Δήμου Αμαρουσίου
Με σύσσωμη εκπροσώπηση από τη Διοίκηση και την αντιπολίτευση του Δήμου, από όλους τους συλλόγους και φορείς της πόλης, εμπόρους, κατοίκους και ιδιοκτήτες πραγματοποιήθηκε ο Δημόσιος Διάλογος για τη Βιοκλιματική Ανάπλαση του Ιστορικού και Εμπορικού Κέντρου του Αμαρουσίου.
O Δήμαρχος της πόλης, κ. Γιώργος Πατούλης, μέσα από αναφορές στα στάδια του έργου, παρείχε τις απαραίτητες εγγυήσεις για τη διαφύλαξη του φυσικού τοπίου, και διαβεβαίωσε για τη βούληση της Διοίκησης τόσο η Βιοκλιματική Ανάπλαση όσο και τα υπόλοιπα έργα που έχουν δρομολογηθεί “να προχωρήσουν κόντρα σε όποιες κακόβουλες αντιδράσεις με συνέπεια και ευθύνη στις δεσμεύσεις της Διοίκησης προς το Μαρουσιώτικο λαό”.
Στο δημόσιο διάλογο, παρόντες ήταν, επίσης, ο Καθηγητής Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ματθαίος Σανταμούρης, υπεύθυνος για την κατοχύρωση της βιοκλιματικότητας του έργου, η αρμόδια μελετητής, κα Φωτεινή Ξυράφη, η επιβλέπουσα του έργου από μέρους των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Αμαρουσίου, κα Έλενα Μπαϊρακτάρη, καθώς και ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρίας, κ. Γιάννης Χρυσοσπάθης, οι οποίοι έδωσαν λεπτομέρειες σχετικά με τις διαδικασίες σχεδιασμού, έγκρισης και εκτέλεσης του έργου αλλά και απάντησαν στα ερωτήματα του ακροατηρίου.
Ο Δήμαρχος καλωσορίζοντας τους παρευρισκομένους, επεσήμανε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται ενημέρωση σχετικά με το έργο αλλά έχουν προηγηθεί πολλές ακόμα συναντήσεις στο παρελθόν προκειμένου όλοι να έχουν ενημερωθεί για το έργο.
Κάνοντας σύντομη αναφορά στα διάφορα στάδια του έργου από την κατάρτιση των τελικών μελετών, την εκπόνηση των σχεδίων, την εξεύρεση των απαιτούμενων χρηματοδοτικών πόρων, τις εγκρίσεις από τις διαχειριστικές και ανεξάρτητες Αρχές μέχρι την τελική έγκριση από την Περιφέρεια, ο κ. Πατούλης, εστίασε στις πολυετείς και επίπονες προσπάθειες που απαιτήθηκαν μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ώστε να βρισκόμαστε σήμερα σε φάση εκτέλεσης του έργου.
«Συνεχίζουμε σήμερα εδώ έναν διάλογο που έχει ξεκινήσει από καιρό, έναν διάλογο που θα συνεχιστεί και καθ’ όλη τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου γιατί το δικό μας μοντέλο διοίκησης θέλει οι πολίτες να έχουν άποψη για τα έργα που γίνονται στη γειτονιά τους, γιατί θέλουμε όποια μικρή ή μεγάλη παρέμβαση να φέρει τη δημοκρατική νομιμοποίηση του λαού αυτής της πόλης. Στόχος των έργων και παρεμβάσεων που ξεκινούν στο Κέντρο είναι η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του, η ενίσχυση της τοπικής αγοράς και απασχόλησης, η βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας της ζωής των μονίμων κατοίκων, η αύξησης της αξίας των ιδιοκτησιών. Σε μια ιδιαίτερη δύσκολη για τη χώρα μας και την οικονομία συγκυρία, πετύχαμε ως Δήμος να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση και να βρούμε επενδυτές για να υλοποιήσουμε τα μεγαλύτερα έργα που έγιναν ποτέ στο Μαρούσι. Αντιλαμβανόμενοι τις δυσκολίες που περνούν οι πολίτες, επιλέξαμε έργα και παρεμβάσεις που δεν θα τους κοστίσουν ούτε ένα ευρώ. Δεν έχουμε το δικαίωμα να αφήνουμε να πάνε χαμένες οι ευκαιρίες που μας παρουσιάζονται σήμερα στο όνομα μιας δήθεν μελλοντικής άλλης, και αμφίβολο εάν θα έλθει, λύσης» ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Πατούλης.
Αποκλειστική και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μέσω Ε.Σ.Π.Α
Ο κ. Πατούλης, μίλησε για ένα έργο 7 εκατ. ευρώ αποκλειστικής χρηματοδότησης από ευρωπαϊκούς πόρους, ένα έργο ουσιαστικό και όχι βιτρίνας.
«Δεν πρόκειται για ένα έργο όχι βιτρίνας όπως ισχυρίζεται μερίδα της αντιπολίτευσης αλλά για ένα έργο για το οποίο, έναν χρόνο μετά, θα καμαρώνουμε όλοι. Πρόκειται για ένα έργο πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά, που μαζί με μία σειρά από άλλες συμπληρωματικές παρεμβάσεις θα αναβαθμίσει συνολικά την εικόνα του προαστίου μας και είναι βέβαιο ότι θα τονώσει και την εμπορική αγορά της πόλης. Το έργο της Βιοκλιματικής Ανάπλασης βασίζεται σε ώριμες τελικές μελέτες και όχι σε προμελέτες όπως το έργο των κυβόλιθων της προηγούμενης διοίκησης, ύψους 12 εκατ. ευρώ, με χρήματα των δημοτών. Δεν πέσαμε στην παγίδα του δανεισμού για να φορτώσουμε βάρη στις επόμενες γενιές. Δεν επιβαρύναμε στο ελάχιστο τον κάτοικο αυτής της πόλης, καθώς διεκδικήσαμε και πετύχαμε να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση για το έργο συνολικού κόστους 7 εκατ. ευρώ, από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο ευρώ μέσω Ε.Σ.Π.Α. Τηρώντας όλες τις διαδικασίες νομιμότητας και διαφάνειας μέσα από 10 υποψήφιους αναδόχους, η επιλογή έγινε από την Περιφέρεια και το όνομά του γνωστοποιήθηκε στη Διοίκηση του Δήμου».
Τμηματική εκτέλεση των εργασιών
Αναφορικά με τη διαδικασία εκτέλεσης του έργου ανακοινώθηκε ότι οι εργασίες ανάπλασης βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος αναμένεται να ολοκληρωθούν σε έναν χρόνο. Το έργο θα εκτελεστεί τμηματικά, ανά δρόμο, ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα τόσο στη λειτουργία των καταστημάτων, όσο και στην καθημερινότητα των κατοίκων.
Συγκεκριμένα, το έργο που ξεκινά από την πλατεία Αγίας Λαύρας, χωρίζεται σε έξι φάσεις:
Φάση Α: Ανάπλαση της πλατείας Αγίας Λαύρας (μεταξύ των οδών Σαλαμίνας, οδό Μητροπόλεως, οδό Γαρδέλη και Λεωφόρο Κηφισίας) με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τους 6 μήνες.
Φάση Β: «Διαδρομή της Γης». Ανάπλαση της οδού Δήμητρος με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τους 2 μήνες.
Φάση Γ: «Διαδρομή Ηλίου». Ανάπλαση της οδού Ερμού με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τους 2 μήνες.
Φάση Δ: «Διαδρομή Νερού». Ανάπλαση της οδού Διονύσου με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τους 3 μήνες.
Φάση Ε: «Διαδρομή Αέρα». Ανάπλαση της οδού Πλαστήρα με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τους 2 μήνες.
Φάση Στ: «Διαδρομή Αέρα». Ανάπλαση της οδού Μητροπόλεως με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τους 3 μήνες.
Καμία μεταβολή στο πράσινο της πλατείας Αγίας Λαύρας
Αναφορικά με τους φόβους που έχουν εκφραστεί κατά καιρούς από μερίδα εκπροσώπων συλλόγων σχετικά με το πράσινο στην πλατεία Αγίας Λαύρας, η Διοίκηση για ακόμη μία φορά διαβεβαίωσε ότι δεν προβλέπεται να υπάρξει καμία μεταβολή στο πράσινο και στο φυσικό τοπίο της πλατείας αλλά αντίθετα προβλέπεται να αναδειχθούν.
Υπόγειος χώρος στάθμευσης και ελεγχόμενη στάθμευση
Στις συμπληρωματικές παρεμβάσεις για ένα καθαρό, όμορφο και λειτουργικό Κέντρο προς όφελος κατοίκων, εμπόρων και επισκεπτών που βρίσκονται σε στάδιο εξέλιξης, είναι η λειτουργία ενός καλύτερου συστήματος κυκλοφορίας και στάθμευσης.
Στο νέο σύστημα οργάνωσης της κυκλοφορίας και στάθμευσης που δημιουργείται για το Κέντρο της πόλης μας, προβλέπονται:
•η κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης στην πλατεία Ευτέρπης με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης χωρίς να επιβαρυνθεί με ούτε ένα ευρώ ο πολίτης του Αμαρουσίου.
•η λειτουργία συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης δωρεάν για τους μόνιμους κατοίκους και με αντίτιμο για τους επισκέπτες.
•η λειτουργία ενός εναλλακτικού και φιλικότερου προς το περιβάλλον συστήματος μετακίνησης στα όρια της πόλης με τη χρήση ενοικιαζόμενων ποδηλάτων που εξασφαλίσαμε μέσα από το Πράσινο Ταμείο.
«Δημιουργούμε ένα σύστημα με ξεκάθαρους κανόνες, με τις απαραίτητες υποδομές, με σεβασμό στις ανάγκες των κατοίκων να κυκλοφορούν και να σταθμεύσουν ελεύθερα στη γειτονιά τους, με τους επισκέπτες να καταβάλουν ένα λογικό τίμημα για να βρίσκουν ευκολότερα μια θέση στάθμευσης για να κάνουν τις αγορές του, αλλά και με αντικίνητρα σε όσους επισκέπτες επιθυμούν να πιάνουν μια θέση στάθμευσης για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς το ανάλογο ανταποδοτικό όφελος για την πόλη» σημείωσε ο κ. Πατούλης.
Στη διάρκεια της δημόσιας συζήτησης για το έργο ακούστηκαν όλες οι απόψεις, απαντήθηκαν όλα τα ερωτήματα που ετέθησαν από τους αρμόδιους εκπροσώπους, παρασχέθηκαν όλες οι δέουσες διευκρινίσεις σχετικά με τη διαδικασία και την πορεία εκτέλεσης του έργου. Από την πλευρά του εμπορικού κόσμου εκφράστηκε η άποψη ότι η Βιοκλιματική Ανάπλαση αποτελεί για τους εμπόρους την τελευταία τους ελπίδα για αναζωογόνηση της αγοράς της πόλης που έχει ήδη υποστεί βαρύ πλήγμα από την κρίση και τα περιφερειακά εμπορικά κέντρα τύπου μωλ.
Στοιχεία Βιοκλιματικής Ανάπλασης Ιστορικού και Εμπορικού Κέντρου Αμαρουσίου
Κύρια στάδια του έργου
Φθινόπωρο του 2008 – αρχική διεκδίκηση του έργου
Φεβρουάριος 2009 – έγκριση χρηματοδότησης από Νομαρχία Αθηνών
Νοέμβριος του 2009 – σε ισχύ η δημόσια διαβούλευση
Ιούλιος 2009 – παρουσίαση μελέτης
Ιούνιος 2010 – υπογραφή πρώτης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Αμαρουσίου και της Νομαρχίας Αθηνών
Ιανουάριος 2012 – ένταξη χρηματοδότησης έργου, προϋπολογισμού 7.600.000 ευρώ, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής του Ε.Σ.Π.Α
Απρίλιος 2012 – ολοκλήρωση δημοπράτησης και ανακήρυξη προσωρινού μειοδότη
Νοέμβριος 2012 – τελική υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με Περιφέρεια Αττικής και έναρξη κατασκευής έργου.
Χαρακτηριστικά του έργου
Η βιοκλιματική ανάπλαση στηρίζεται σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό και μελέτη που σέβεται τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της εμπορικής αγοράς, προβλέπει τη χωροθέτηση βασικών δραστηριοτήτων και την ορθή επιλογή υλικών και δίνει έμφαση στην ασφαλή μετακίνηση κατοίκων και επισκεπτών.
Οι παρεμβάσεις που προβλέπει η ανάπλαση αφορούν στη διαμόρφωση των οδικών αξόνων, την ανάδειξη των εισόδων στη πόλη, την αναβάθμιση των χώρων πρασίνου.
Οι βασικοί άξονες της παρέμβασης θα αναπτυχθούν στο δίκτυο πεζοδρόμων και δρόμων, και συγκεκριμένα των οδών Ερμού, Δήμητρος, Πλαστήρα, Διονύσου, Μητροπόλεως, Παναθηναίων, Διάμεση και Βασιλίσσης Σοφίας. Επίσης, και στα βασικά οδικά σημεία πρόσβασης προς το Κέντρο, στην Πύλη του Η.Σ.Α.Π και στην Πλατεία Αγίας Λαύρας.
Επίσης, προβλέπει την εγκατάσταση ομοιογενή και ποιοτικού αστικού εξοπλισμού, την εγκατάσταση φωτισμού χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, τη σωστή χρήση υδάτινων στοιχείων, την ενίσχυση της φύτευσης, καθώς και κατάλληλες μεθόδους σκιασμού και ηλιοπροστασίας, τη διαμόρφωση πεζοδρομίων, τη λειτουργικότητα του δικτύου κυκλοφορίας, με αποτροπή της διαμπερούς κυκλοφορίας, τη βελτίωση του συστήματος στάθμευσης, την ορθολογική διαχείριση των χώρων και τη μετρήσιμη βιοκλιματική παρέμβαση.
Υπηρετώντας τις αρχές της βιοκλιματικής ανάπλασης επιτυγχάνεται η βελτίωση του δείκτη θερμικής άνεσης, η επέμβαση στην τοπική ρύπανση, καθώς και η δημιουργία ευνοϊκού μικροπεριβάλλοντος.
Η κεντρική ιδέα των μελετητών είναι η δημιουργία τεσσάρων σημείων κόμβων που θα συνδεθούν με τα τέσσερα στοιχεία της φύσης: Τη γη, το νερό, τον αέρα και τον ήλιο.
Η μορφή που θα έχει το κέντρο όταν θα έχει ολοκληρωθεί η ανάπλαση θα περιλαμβάνει μια σειρά από στοιχεία όπως:
•Η οριοθέτηση – ανάδειξη των εισόδων του εμπορικού κέντρου, με κατασκευή Πυλών
•Η Ενιαία επίστρωση δαπέδου
•Η παρουσία φωτοβολταϊκών στοιχείων, πίδακες νερού, εναλλάκτες αέρα
•Η δημιουργία τοποσήμων
•Η εγκατάσταση μοντέρνου αστικού εξοπλισμού
•Η ανακατασκευή και επέκταση των δικτύων κοινής ωφέλειας
Κύριοι στόχοι ανάπλασης:
•Η αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος μέσα από την εφαρμογή στοιχείων βιοκλιματικού σχεδιασμού.
•Η ενίσχυση του αστικού πρασίνου καθώς και η προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος.
•Η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του ιστορικού εμπορικού κέντρου.
•Η αναβάθμιση και ανάδειξη της τοπικής αγοράς, με την προσθήκη στοιχείων που θα αναδεικνύουν την ταυτότητα και το χαρακτήρα της, στοιχείο που σήμερα λείπει και αποτελεί μεγάλο ανταγωνιστικό μειονέκτημα.
•Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μόνιμων κατοίκων του Κέντρου, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι παλιοί κάτοικοι της πόλης, συναισθηματικά δεμένοι με την περιοχή.
•Η διαφύλαξη και γιατί όχι, και η αύξηση την αξία της γης.
-
Ιλίου3 years ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα4 months ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα4 months ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ελλάδα3 years ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Ειδήσεις1 week ago
Ποια καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου
-
Ειδήσεις5 days ago
Προκήρυξη για Προσλήψεις 69 Μόνιμων Υπαλλήλων στην ΕΥΑΘ Α.Ε.
-
Κεντρικό Θέμα5 days ago
ΣΤΑΣΥ για το συμβάν στον συρμό του ΗΣΑΠ: Στιγμιαίο άνοιγμα και κλείσιμο των θυρών – Αναζητείται το αίτιο
-
Αφιερώματα2 years ago
Σεισμός 1999: 23 χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία στην Αθήνα- Το χτύπημα του Εγκέλαδου που κόστισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους