Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Συζήτηση για την αντιπλημμυρική προστασία στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής

Δημοσιεύθηκε

στις

“Κάνουμε το καθήκον μας,

αλλά αυτό δεν είναι αρκετό”

Συζήτηση για τη λήψη μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας στην Περιφέρεια Αττικής πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες κατά τη διάρκεια της Συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, κατόπιν αιτήματος κατεπείγουσας συζήτησης που υπέβαλε η παράταξη “Λαϊκή Συσπείρωση”.

Ο Αντιπεριφερειάρχης, κ. Αθανάσιος Σπονδυλίδης, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Αττικής, αφού έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή για το θέμα, αποσαφήνισε ποιος φορέας έχει βάσει Νόμου την αρμοδιότητα της διαχείρισης των πλημμυρικών φαινομένων, τονίζοντας ότι «δεν σκοπεύουμε να προβούμε σε αποποίηση ευθυνών, όμως μερικά πράγματα πρέπει να μπουν στη θέση τους».
Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της εισήγησής του ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Σήμερα αποτεινόμαστε προς τους πολίτες της Αττικής, θέλοντας με απλά λόγια να τους ξεκαθαρίσουμε και να αποσαφηνίσουμε ποιόν έχει ορίσει αρμόδιο η συντεταγμένη Πολιτεία και η έννομη τάξη, για να διαχειρίζεται τα πλημμυρικά φαινόμενα.
Με Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2010, η αρχή η οποία διαμορφώνει, σε συνεργασία και με άλλα κατά περίπτωση συναρμόδια Υπουργεία, το εθνικό πρόγραμμα διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας είναι η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του πρώην ΥΠΕΚΑ. Συναρμόδιες είναι οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, οι οποίες διενεργούν, μεταξύ άλλων,  προκαταρτική εκτίμηση των κινδύνων πλημμύρας, καταρτίζουν τους χάρτες επικινδυνότητας και κινδύνων και τα  σχέδια διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας.
Επιπρόσθετα, ενώ ο Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) μετέφερε από τον Οκτώβριο του 2011 στην αιρετή Περιφέρεια τη δυνατότητα διαχείρισης αντιπλημμυρικών θεμάτων για πάσης φύσεως κατασκευές, κράτησε όμως στα χέρια του Υπουργού και της Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΥΠΟΜΕΔΙ τον ουσιαστικό επιτελικό ρόλο. Για τη μελέτη – κατασκευή οποιουδήποτε αντιπλημμυρικού έργου στην Περιφέρεια Αττικής είναι αναγκαία η θετική γνωμοδότηση της Κ.Σ.Ε και η έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης.
Τα βασικά έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στα μεγαλύτερα ρέματα της Αττικής έχουν παραμείνει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου ΠΟΜΕΔΙ.
Κατά παράβαση του άρθρου 102 του Συντάγματος, οι αρμοδιότητες και οι Υπηρεσίες που μας μεταφέρθηκαν με τον Καλλικράτη (οι οποίες δεν αφορούν μόνο αντιπλημμυρικά έργα αλλά και θέματα οδικής ασφάλειας, συντήρησης οδών και φωτεινής σηματοδότησης) δεν συνοδεύτηκαν από τη μεταφορά αντίστοιχων πόρων.
Παρ’ όλα αυτά και παρά τις αλλεπάλληλες οχλήσεις  μας προς τα συναρμόδια Υπουργεία, μόλις 74 εκ. ευρώ εγκρίθηκαν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το 2012, από τα οποία τα 60 εκ. ευρώ αφορούσαν την Περιφέρεια και τις μεταφερόμενες σε αυτή αρμοδιότητες και τα 14 εκ. ευρώ αφορούσαν έργα Δήμων. Για το 2013 εκτιμάται ότι τα εν λόγω ποσά θα είναι μειωμένα για το σύνολο των δράσεων.
Για το λόγο αυτό ασκούμε τις μεταφερόμενες αρμοδιότητες αλλά δεν τις έχουμε επίσημα παραλάβει.
Η Περιφέρεια Αττικής, όμως, δεν συνηθίζει να κάθεται με σταυρωμένα χέρια. Εμείς ποτέ δεν αγνοήσαμε τα αντιπλημμυρικά έργα, επειδή δεν είναι έργα βιτρίνας και άρα ελάχιστα εκμεταλλεύσιμα πολιτικά. Εμείς ως πρώην Νομαρχία Αθηνών διαθέσαμε 150 εκ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα από το 2003 μέχρι και το 2008. Τα τελευταία 4 χρόνια διαθέσαμε πλέον των 400 εκ. ευρώ από πόρους του Ε.Σ.Π.Α. και ιδίους πόρους. Όμως, για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής απαιτούνται πάνω από 2 δις ευρώ. Δεν σκοπεύουμε, όμως, να ευλογήσουμε τα γένια μας. Θέλουμε απλώς να καταδείξουμε πού αρχίζουν και πού τελειώνουν οι ευθύνες και οι αρμοδιότητές μας. Θέλουμε να καταστήσουμε σε όλους σαφές ότι εμείς επιτελούμε με αίσθημα ευθύνης το έργο μας, όμως αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό”.

Οι τοποθετήσεις των παρατάξεων

Ο Ευάγγελος Βακάλης, από την παράταξη «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ», τόνισε ότι «υπάρχει ανάγκη για αντιμετώπιση σε επιστημονική βάση και να εξεταστεί το πρόβλημα στο σύνολό του», αναφέρθηκε στην αλληλοεπικάλυψη των αρμοδιοτήτων αλλά και στο ζήτημα των περιορισμένων πόρων και πρότεινε να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών, προκειμένου να αποζημιωθούν οι πληγέντες από την κακοκαιρία, και να πραγματοποιηθούν με κεντρικό σχεδιασμό έργα υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας.
Ο Χάρης Δαμάσκος, από την παράταξη «ΑΤΤΙΚΗ ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ», ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι «με τις φυσικές καταστροφές δεν παίζεις αλλά ούτε και με το Κράτος που έχει μπλέξει τις αρμοδιότητες», ανέφερε ότι «τα αντιπλημμυρικά έργα δεν είναι έργα του ‘φαίνεσθαι’ αλλά έργα υποδομών, που είναι βασικά για τη ζωή των πολιτών», και τέλος, επεσήμανε ότι «πρέπει να υπάρχει συνολικός στρατηγικός σχεδιασμός».
Ο Κώστας Διάκος, επικεφαλής της παράταξης «ΑΤΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ», πρότεινε επαναφορά σε όλα τα ρέματα, άμεση κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών, ολοκληρωμένο σχεδιασμό και εκπόνηση προτάσεων για τη διαχείριση του νερού στην Αττική.
Ο Δημήτρης Βαρελάς, εκπροσωπώντας την παράταξη «ΑΤΤΙΚΗ ΓΗ», επεσήμανε ότι είναι λίγα τα έργα σε σχέση με τις ανάγκες που υπάρχουν και ότι θα πρέπει να γίνει ιεράρχηση των προτεραιοτήτων στον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό και να εκπονηθεί αναλυτική μελέτη οριοθέτησης ρεμάτων.
Ο περιφερειακός σύμβουλος Χρήστος Καπάταης έκανε ορισμένες επισημάνσεις σχετικά με την καταδίκη της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διαχείριση των λεκανών απορροής ομβρίων, για το καθεστώς της αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων και για την ιδιαιτερότητα του θέματος στην Ανατολική και Βορειοανατολική Αττική, καθώς εκεί δεν υπάρχουν υποδομές.

Η τοποθέτηση του Γιάννη Σγουρού
Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, επεσήμανε ότι:
«Τα προβλήματα για να λυθούν απαιτούν αποφασιστικότητα από τους εμπλεκόμενους αλλά και αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες. Ως Νομάρχης Αθηνών αλλά και ως Περιφερειάρχης Αττικής έχω θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής και την προστασία των 5 εκ. πολιτών της. Η πρόσφατη θεομηνία κατέδειξε για μία ακόμη φορά την ανεπάρκεια της Κεντρικής Διοίκησης να σχεδιάσει ολοκληρωμένα και να υλοποιήσει αποτελεσματικά ένα συνολικό πλάνο αντιμετώπισης του πλημμυρικού κινδύνου. Εμείς, αν και δεν σκοπεύουμε να χρεωθούμε την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού, ούτε μπορούμε να δράσουμε ανασταλτικά στις αγκυλώσεις του, παραμένουμε πιστοί στις αρχές που πρεσβεύουμε: πίστη, συνέπεια, ευθύνη και συνεργασία. Όμως πάνω από τι πράττει και τι πρεσβεύει ο καθένας μας  και όπως έχω κατ’ επανάληψη τονίσει, απαιτείται ένας συνολικός στρατηγικός σχεδιασμός, που θα συμπεριλάβει το σύνολο των αντιπλημμυρικών έργων, όχι µόνο αυτών που εκτελούνται ή είναι στο πρόγραμμα να εκτελεσθούν, αλλά και των υπαρχόντων, σύγχρονων και µη. Αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ, προκειμένου να σταματήσει η κατασπατάληση και να γίνει ορθολογική χρήση των – ούτως ή άλλως – περιορισμένων πόρων. Ο αγώνας είναι μακρύς και επίπονος. Εμείς, όμως, είμαστε αγωνιστές. Ήμασταν, είμαστε και θα παραμείνουμε στην πρώτη γραμμή. Ας ακολουθήσουν το παράδειγμά μας και οι υπόλοιποι».

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ