Πολιτική
Πραγματοποιήθηκε η Συνδιάσκεψη Β’ Αθήνας της ΔΗΜΑΡ
“Να βρούμε διέξοδο από το νέο διπολισμό”
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το διήμερο 15 και 16 Ιουνίου η Συνδιάσκεψη της Β’ Αθήνας της Δημοκρατικής Αριστεράς. Οι 192 σύνεδροι συζήτησαν για όλα τα θέματα και αναπτύχθηκε πλούσιος προβληματισμός.
Εκλέχτηκε νέα Νομαρχιακή Επιτροπή που αποτελείται από τους:
1.Αναγνώστου Ελένη
2.Ανδριοπούλου Σοφία
3.Γιαλλός Νικόλαος
4.Διαμαντόπουλος Χρόνης
5.Ευαγγελάκου Κλειώ
6.Ευστρατίου Σπύρος
7.Ζαράνης Ηλίας
8.Ζόμπολας Νέστορας
9.Θωμόπουλος Γιώργος
10.Καλαντζής Παναγιώτης
11.Καλαρά Ρούλα
12.Καλλιώδης Γιώργος
13.Κανελοπούλου Γωγώ
14.Κατσάνης Πολύβιος
15.Κελαϊδίτης Ξένος
16.Κλάδη Βαρβάρα
17.Κουτσούνη Σούλα
18.Λιτσαρδάκης Μανώλης
19.Μαντίκος Θάνος
20.Μαστρογιάννης Βασίλης
21.Μοναστηριώτης Βαγγέλης
22.Μπάκας Γιάννης
23.Νικηφοριάδης Άγης
24.Νικολάου Γιάννης
25.Ντέλκος Θανάσης
26.Πεπόνης Χάρης
27.Πολλάτος Άρης
28.Πούλου Σοφία
29.Ρολόγης Βαγγέλης
30.Σέμπος Τάκης
31.Στάικος Ηλίας
32.Σταμάτης Παναγιώτης
33.Τόλιος Διομήδης
34.Τραυλός Βασίλης
35.Τσουκνίδας Άρης
Οι θέσεις της προηγούμενης Νομαρχιακής Επιτροπής εγκρίθηκαν ομόφωνα και εκδόθηκε το ακόλουθο ψήφισμα:
ΨΗΦΙΣΜΑ
“Η χώρα μας βρίσκεται ακόμα σε εξαιρετικά κρίσιμο σημείο πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά. Ως το Δεκέμβρη του 2012 η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη και η πτώχευση ήταν προ των πυλών. Με την απόφασή μας για συμμετοχή και στήριξη της κυβέρνησης συνεργασίας αποτρέψαμε την άτακτη χρεοκοπία και συμβάλαμε στην εμπέδωση πολιτικής σταθερότητας και κλίματος αξιοπιστίας της Ελλάδας στο εξωτερικό.
Σήμερα, ένα χρόνο μετά τα οφέλη αυτής της απόφασης είναι εμφανή. Οι κασάνδρες της grexitδιαψεύστηκαν. Αλλά οι κίνδυνοι δεν ακυρώθηκαν τελεσίδικα, η ανάπτυξη δεν δρομολογήθηκε ανεπιστρεπτί, ενώ ο εκσυγχρονισμός της πολιτικής ζωής και η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος δεν προχωράει. Το ίδιο το εγχείρημα της κυβερνητικής συνεργασίας δοκιμάστηκε αρκετές φορές είτε εξαιτίας ανελαστικών απαιτήσεων των δανειστών, είτε λόγο απουσίας θεσμών και κουλτούρας συνεργασίας των εταίρων. Ο τελευταίος κλυδωνισμός της κυβερνητικής συνοχής είναι ενδεικτικός των παραπάνω και αποδεικνύει το κομματικο-κεντρικό τρόπο άσκησης πολιτικής από την πλευρά της ΝΔ.
Η Δημοκρατική Αριστερά επιμένει στην ανάκληση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και στην άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ με κανονικό πρόγραμμα. Η αναγκαία αναδιοργάνωση και ο αναγκαίος εξορθολογισμός πρέπει να γίνουν με την ΕΡΤ ανοιχτή. Η Κυβέρνηση είναι τρικομματική και πρέπει να επαναβεβαιώσει τον τρικομματικό της χαρακτήρα και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του τρόπου λειτουργίας της. Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές. Όποιος επιχειρήσει να την οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, θα έχει και την απόλυτη ευθύνη αυτής της επιλογής.
Η ΔΗΜΑΡ ουδέποτε εξέθρεψε αυταπάτες ή ψεύτικες ελπίδες. Τονίζαμε συστηματικά και επίμονα ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και ότι παρά την πίεση χρόνου και τρόικας οφείλαμε να εξαντλήσουμε τα περιθώρια ώστε οι απαιτούμενες αλλαγές να γίνουν σταδιακά, σύννομα και δημοκρατικά.
Η αντιπολίτευση, κυρίως ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, παγιδευμένη στις εσωκομματικές τους αντιθέσεις διαδραμάτισαν αρνητικό ρόλο ακόμα και σε μείζονα θέματα δημοκρατίας και θεσμών, όπως το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Ειδικά για το ΣΥΡΙΖΑ η απόλυτη έλλειψη κατανόησης των κρίσιμων στιγμών της χώρας και η υποστήριξη μιας στρατηγικής πόλωσης τον καθιστά πλέον μια πολιτική παράταξη διχασμού που επιχειρεί εκλογικά κέρδη πάνω στα ερείπια της χώρας. Παρά ταύτα παραμένει σταθερή μας εκτίμηση ότι η περίοδος των μονοκομματικών κυβερνήσεων παρήλθε και επίσης σταθερή επιδίωξή μας να συμβάλλουμε ως πολιτική δύναμη ευθύνης και ρεαλισμού στο σχεδιασμό εθνικού σχεδίου εξόδου από την κρίση.
Η εμπέδωση ενός νέου ελληνικού μοντέλου ανάπτυξης, η δυναμική επανεκκίνηση της οικονομικής ζωής, η αποκατάσταση των αδικιών και των τραυμάτων της κρίσης απαιτούν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, συγκεκριμένους στόχους και αταλάντευτη πολιτική βούληση. Απαιτούν ευρεία πολιτική και κοινωνική συναίνεση. Η ΔΗΜΑΡ επαναλαμβάνει την βούλησή της να αναλάβει πρωτοβουλία ανασύνταξης του χώρου του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού και να διαμορφώσει τις συνθήκες διεξόδου από το νέο διπολισμό που επιχειρούν συντεταγμένα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με εμπόριο προσδοκιών, φόβων και ελπίδων.
Θα χρειαστεί να επιμείνουμε στη σύγκρουση με μικρά και μεγάλα κατεστημένα συμφέροντα που εξασφαλίζουν οφέλη από τη νομή της εξουσίας και το δημόσιο χρήμα τοποθετημένα προνομιακά στο οικονομικό, πολιτικό πλέγμα εξουσίας που οδήγησε την χώρα στο χείλος του γκρεμού. Αυτό δεν αναφέρεται μόνο στις παθογένειες και στη γάγγραινα της φοροδιαφυγής- εισφοροδιαφυγής, αλλά και στο πεδίο των ΜΜΕ, της διαφθοράς και του συντεχνιασμού που διχάζει την κοινωνία, όπως και στο πεδίο των θεσμικών αλλαγών του πολιτικού συστήματος”.