Connect with us

Πολιτική

3+1 σενάρια  θρίλερ με οδηγό το Eurogroup

Published

on

Στην κόψη του ξυραφιού ακροβατεί ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ετοιμάζεται να παίξει τα ρέστα του στο κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας, που θα κρίνει και τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας.

Ασφαλείς προβλέψεις δύσκολα μπορούν να γίνουν, από τη στιγμή που δεν επιβεβαιώθηκε η πρόβλεψη του πρωθυπουργού για διπλή Ανάσταση, κάτι που σημαίνει ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει σημάνει συναγερμός, καθώς η οποία λάθος κίνηση είναι ικανή να τινάξει στον αέρα τη διαπραγμάτευση και να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στην ελληνική οικονομία.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους, αφήνουν όμως να εννοηθεί ότι οι δανειστές δε θα τραβήξουν το σχοινί στα άκρα και θα επιτευχθεί ο επώδυνος συμβιβασμός.

Κυβερνητικές πηγές μάλιστα διαβεβαιώνουν ότι τα «όπλα» που διαθέτει ο κ. Τσίπρας είναι ισχυρά και η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να κάνει δεκτές παράλογες απαιτήσεις ιδίως από το ΔΝΤ.

Τα όπλα αυτά είναι τα εξής:
1. Προβλέψεις Eurostat: Το δεύτερο κύμα ανακοινώσεων από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, έφερε χαμόγελα στο Μαξίμου, καθώς επιβεβαιώνει την εκτίμηση της κυβέρνησης για επιστροφή στην ανάκαμψη το β’ εξάμηνο τους 2016. Η εξέλιξη αυτή κάνει συνεργάτες του πρωθυπουργού να μιλούν για ταχύτερη από το αναμενόμενο ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και ένα ισχυρό χαρτί για το κλείσιμο της αξιολόγησης.
2. Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη: Το Μαξίμου χαρακτηρίζει εξαιρετικά θετικές τις δηλώσεις των κ.κ. Μοσκοβισί και Τουσκ και κάνει λόγο για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Επισημαίνει δε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν κατανοήσει πώς δεν είναι δυνατόν να νομοθετηθούν πρόσθετα προληπτικά μέτρα και έχουν θέσει ως βάση συζήτησης τον αυτόματο μηχανισμό που προτείνει η ελληνική πλευρά.
3. Δημοψήφισμα στη Βρετανία: Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι οι ευρωπαίοι εταίροι δεν επιθυμούν ενίσχυση των αντιευρωπαϊκών τάσεων, σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη συγκυρία. Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι άπαντες στην Ευρώπη στρέφουν το βλέμμα τους στο βρετανικό δημοψήφισμα που θα κρίνει την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Τυχόν έξοδος της Βρετανίας θα ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου και θα προκαλέσει τριγμούς στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Επί ξύλου κρεμάμενη
Ωστόσο, κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις και δεν είναι λίγοι όσοι αφήνουν να εννοηθεί ότι στο Eurogroup της Δευτέρας τίποτα δεν είναι δεδομένο κάνοντας λόγο για απρόβλεπτες εξελίξεις.
Το γεγονός μάλιστα ότι εδώ και τόσους μήνες δεν έχει βρεθεί λύση με αποτέλεσμα η Ελλάδα να συνεχίσει να βρίσκεται επί ξύλου κρεμάμενη, προκαλεί εύλογα ερωτήματα και ανησυχία.
Εάν συνυπολογίσει κανείς ότι τα αποθεματικά οργανισμών και ταμείων μαζεύονται στην Τράπεζα της Ελλάδας εύκολα αντιλαμβάνεται ότι τα πάντα κρέμονται από μια κλωστή.
Με βάση τα τελευταία δεδομένα, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αποδέχονται ως βάση συζήτησης τον αυτόματο μηχανισμό που προτείνει η Αθήνα με το ΔΝΤ όμως να μην να έχει πει ακόμα την τελευταία του λέξη.
Οι επαφές τόσο του πρωθυπουργού όσο και των συναρμόδιων υπουργών θα συνεχιστούν τις επόμενες ώρες, αλλά είναι σαφές ότι όλα θα κριθούν στο νήμα και τις λεπτομέρειες.

Εκλογικός συναγερμός
Στα κομματικά επιτελεία έχει σημάνει εκλογικός συναγερμός και ουδείς αποκλείει έναν αιφνιδιασμό εκ μέρους του πρωθυπουργού, προκειμένου να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων.
Το Μαξίμου επισήμως ξορκίσει τις κάλπες, είναι όμως προφανές ότι οι εξελίξεις είναι τέτοιες που ουδείς αποκλείει επανάληψη του περσινού εφιαλτικού καλοκαιριού που οδήγησε στο δημοψήφισμα.
Το σενάριο των εκλογών μπορεί να ακούγεται όλο και πιο έντονα, αλλά έχει ως βασική προϋπόθεση το κλείσιμο της αξιολόγησης, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η οικονομία θα τιναχθεί στον αέρα

Δραματοποίηση
Η Ν.Δ. αλλά και συνολικά η αντιπολίτευση κάνει λόγο για ανικανότητα και παιχνίδια σκοπιμοτήτων του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης στο κλείσιμο της αξιολόγησης
Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι η κυβέρνηση επιδιώκει δραματοποίηση της διαπραγμάτευσης προκειμένου να δημιουργήσει οριακές συνθήκες στους βουλευτές που πιέζονται με την ψήφιση των μέτρων.

Κρυφτούλι μέτρων
Η τακτική του κ. Τσίπρα, όπως πιστεύουν στη ΝΔ, έχει ως στόχο να «κρυφτούν» τα μέτρα που έρχονται, με ή χωρίς μηχανισμό διόρθωσης, το νέο ασφαλιστικό και η φορολογική λαίλαπα που θα σαρώσει την αγορά.
Ωστόσο, ουδείς στη ΝΔ μπορεί να προβλέψει εάν τελικά ο κ. Τσίπρας θα προχωρήσει με την αξιολόγηση ή θα τα τινάξει όλα στον αέρα δείχνοντας ως υπεύθυνους το ΔΝΤ, τον Σόιμπλε και τη διαπλοκή.

Τριπλό σενάριο
Με αυτά τα δεδομένα, τρία είναι τα βασικά σενάρια που κυριαρχούν με ορίζοντα την 9η Μαΐου που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και τις πολιτικές εξελίξεις και την πορεία της οικονομίας στη χώρα μας.
Το πρώτο σενάριο, αναφέρει ότι οι δανειστές θα συνεχίσουν τη γνωστή τακτική του κατενάτσιο και θα αρνηθούν να κλείσει η αξιολόγηση από τη στιγμή που υπάρχει άρνηση στη λήψη των πρόσθετων μέτρων.
Μια τέτοια εξέλιξη είναι πιθανό να προκαλέσει σενάρια εκλογών, καθώς εάν ο Αλέξης Τσίπρας βρεθεί σε απομόνωση θα επιχειρήσει διέξοδο με προσφυγή στο λαό, φορτώνοντας την ευθύνη στους δανειστές.
Το δεύτερο σενάριο έχει σχέση με έναν επώδυνο συμβιβασμό, ο οποίος ναι μεν είναι λίγο πολύ γνωστός σε όλους, αλλά δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να ισχυριστεί ότι έκανε σκληρή διαπραγμάτευση.
Με τον τρόπο αυτό και οι δανειστές θα πάρουν αυτά που ζητούν και δεν είναι λίγα -5,4 +3,6 δισ. ευρώ- και η κυβέρνηση μπορεί να ισχυριστεί ότι η χώρα δεν οδηγήθηκε στα βράχια του Grexit.
Το τρίτο σενάριο, που θεωρείται και το πλέον ευνοϊκό είναι οι εταίροι να αποφασίσουν να μπει ένα τέλος στην αβεβαιότητα με κλείσιμο της αξιολόγησης και ενέσεις ρευστότητας στην οικονομία.
Το σενάριο αυτό επιθυμεί σφόδρα η κυβέρνηση και δεν αποκλείεται από τα στελέχη του Μαξίμου μετά τις δηλώσεις Σόιμπλε, ότι δεν αναμένεται φέτος μεγάλη κρίση στην Ελλάδα.

Προπέτασμα καπνού;
Ζητούμενο σ’ αυτή την περίπτωση είναι εάν οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας συνιστούν προπέτασμα καπνού και έχουν ως στόχο να κοιμίσουν την ελληνική πλευρά.
Ουδείς άλλωστε ξεχνά ότι ο Β. Σόιμπλε και η σιδηρά κυρία του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ αποτελούν αστάθμητους παράγοντες που μπορούν να τινάξουν στον αέρα τη διαπραγμάτευση οποιαδήποτε στιγμή.
Ποιος άλλωστε ξεχνάει ότι πριν από αυτή τη δήλωση, είχε προηγηθεί η επαναφορά της πρότασης από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Κοινό μυστικό πάντως είναι ότι εάν οι ευρωπαίοι υποκύψουν στις σκληρές απαιτήσεις του ΔΝΤ αλλά και του Σόιμπλε, οι εξελίξεις θα είναι τουλάχιστον απρόβλεπτες.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού μάλιστα τονίζουν ότι η εμμονή στην ψήφιση συγκεκριμένων προληπτικών μέτρων για το 2018 από τη Βουλή είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Χρεοκοπία
Στην κυβέρνηση θεωρούν αστειότητα κάθε τέτοια σκέψη και εξηγούν ότι τέτοιου είδους σενάρια προέρχονται από όσους έχουν «επενδύσει» στην αποσταθεροποίηση για να προστατεύσουν τα συμφέροντα τους.
«Η προοπτική ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης προκαλεί σοβαρή ανησυχία. Όσοι παίζουν τα ρέστα τους στο σενάριο του αδιέξοδου, θα αντιληφθούν γρήγορα ότι έχουν ήδη χάσει», τονίζουν.
Ωστόσο, η παράταση της αβεβαιότητας και ιδίως στην περίπτωση που τη Δευτέρα δεν υπάρξει συμβιβασμός, είναι σαφές ότι θα προκαλέσει νέους μεγάλους τριγμούς στη χώρα.
Σε ένα τέτοιο ακραίο σενάριο είναι σαφές, ότι θα επανέλθουν στο προσκήνιο αναφορές για χρεοστάσιο, καθώς θα σταματήσει η πληρωμή μισθών και συντάξεων και υποχρεώσεων της χώρας προς τρίτους.

Σύγχυση
Ενδεικτική της σύγχυσης και του πόσο εύκολες είναι οι παρερμηνείες αποτέλεσαν οι δηλώσεις που έκανε ο Προκόπης Παυλόπουλος περί νομίσματος που «αποκτά νόημα μόνον όταν εξυπηρετεί τον άνθρωπο».
Κάποιοι έσπευσαν να υποστηρίξουν ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας προαναγγέλλει την αρνητική κατάληψη της διαπραγμάτευσης κάνοντας λόγο ακόμη και για το τέλος του ευρώ στη χώρα μας.
Συνεργάτες του διέψευσαν τη φημολογία λέγοντας ότι έχει πολλάκις στηρίξει την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, καθώς τάχθηκε υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα, αλλά η ζημιά έγινε.

Βουτιά καταθέσεων
Το έλλειμμα εμπιστοσύνης και ο φόβος για grexit λόγω των εξελίξεων ως προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αντικατοπτρίζεται στη νέα μεγάλη βουτιά των τραπεζικών καταθέσεων.
Από την αρχή της χρονιάς, οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 1,14 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, κατά 544 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο και  κατά 214 εκατ. ευρώ το Μάρτιο, ενώ πτωτική είναι η εικόνα και για τον Απρίλιο.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ