Connect with us

Ελεύθερο Βήμα

“300 χρόνια… και η ισότητα μένει στα χαρτιά”, του Φώτη Καρύδα

Published

on

Άρθρο του Φώτη Καρύδα, Δημοσιογράφου και Πολιτευτή Βορείου Τομέα Ν.Δ. στο Χ-τύπο

Λίγα πράγματα έχουν αλλάξει στην πράξη, όσον αφορά στα δικαιώματα και την θέση των γυναικών στις σύγχρονες κοινωνίες, παρά τον αγώνα που δίνεται καθημερινά σε όλα τα επίπεδα.

Η ισότητα, μπορεί να υπάρχει ως κεκτημένο και να προβλέπεται από τον νόμο, να διασφαλίζεται θεσμικά από αποφάσεις διεθνώς, όμως, ακόμη και στις πιο ευνομούμενες κοινωνίες οι ανισότητες είναι εμφανείς.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η 8η Μαρτίου ορίστηκε το 1977 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη.

Όμως, παρά το ότι έχουν γίνει πολλά βήματα προόδου, οι γυναίκες σήμερα εξακολουθούν, δυστυχώς, να πλήττονται εντονότερα από την ανεργία και τη φτώχεια, να αμείβονται λιγότερο από τους άντρες για εργασία ίσης αξίας, να υποεκπροσωπούνται στα κέντρα λήψης πολιτικών και οικονομικών αποφάσεων, καθώς και να αποτελούν τον εύκολο στόχο της έμφυλης βίας και των διακρίσεων.

Eίναι ημέρα μνήμης των διαχρονικών αγώνων και διεκδικήσεων των γυναικών για τα αυτονόητα: την ίση πρόσβαση και την ισότιμη αντιμετώπισή τους σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής ζωής. Είναι μέρα τιμής προς όλες τις γυναίκες, οι οποίες είναι επιφορτισμένες με πολλαπλούς και συχνά ετερόκλητους ρόλους και υποχρεώσεις στη σφαίρα της οικογένειας, της εργασίας, αλλά και της κοινωνίας ευρύτερα.

«Η ισότητα των φύλων απομακρύνεται όλο και περισσότερο. Με την τρέχουσα κατάσταση, το UN Women εκτιμά ότι βρίσκεται 300 χρόνια μακριά», είπε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Τα έμφυλα στερεότυπα και οι κοινωνικές προκαταλήψεις πρέπει να καταπολεμηθούν με κάθε τρόπο.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι ημέρα δράσης, ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης αφιερωμένη στον αγώνα για τα δικαιώματά της. Πρέπει να αλλάξουμε πρακτικές και να εγκαταλείψουμε στερεότυπα και προκαταλήψεις ώστε η φωνή των γυναικών να ακούγεται δυνατά στην κοινωνία μας.

Ήρθε η ώρα να τοποθετηθούμε όλοι ανοιχτά πάνω στα μεγάλα ζητήματα της συμπερίληψης και της ισότητας, του εργασιακού bullying, των σεξουαλικών παρενοχλήσεων, της ανισότητας και της πατριαρχίας. Το κίνημα #MeToo άλλωστε –πρώτα στον χώρο του αθλητισμού και στη συνέχεια σε αυτόν του θεάτρου– έφερε στο φως άσχημες και άβολες για πολλούς αλήθειες, που κρύβονταν επιμελώς κάτω από το χαλί για πάρα πολλά χρόνια.
Αυτή η επανάσταση του φωτός δεν έχει φτάσει ακόμα στο τέλος της. Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες!

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ