Connect with us

Νέας Ιωνίας

Αντιδράσεις για τη παρουσία του Μητροπολίτη στα σχολεία

Published

on

Στη πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στη Νέα Ιωνία, ο σύλλογος εκπαιδευτικών Α/θμιας εκπαίδευσης «Γεώργιος Σεφέρης»…

έφερε ως θέμα προς συζήτηση τις επισκέψεις του Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ στα σχολεία της Μητρόπολής του.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Δημιουργία Αλληλεγγύη”, Παναγιώτης Μανούρης, τόνισε:
«ΑΝΟΙΚΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» λοιπόν, πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για επίσκεψη του εκπροσώπου της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο οποίος σημειωτέον διακρίνεται, μεταξύ άλλων, για την προσφορά και το έργο του σε κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν τον Δήμο μας αλλά και ολόκληρη τη χώρα .
Η οργάνωση της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ» της εκκλησίας και το έργο της, που είναι και έργο του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη κ. Γαβριήλ, αποτελούν σύγχρονο και σημαντικό παράδειγμα οργάνωσης της κοινωνίας σε εθελοντική βάση, με στόχο την έμπρακτη αλληλεγγύη προς τους αδύνατους και τους έχοντες πραγματική ανάγκη. Άρα ενισχυτικά θα έλεγα ότι μεταξύ των άλλον, μάλλον περιποιεί τιμή το γεγονός ότι ο ίδιος ο Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας επισκέπτεται τούς νέους μας, πάντα στο πλαίσιο που ορίζει ο νόμος.
Θεωρούμε απαράδεκτο το έγγραφο του Γραφείου Εκπ/κών θεμάτων Β’ Αθήνας, που ζητάει πληροφορίες για το που και πότε παραβρέθηκε ο Μητροπολίτης, με την άδεια του Δ/ντη και του συλλόγου διδασκόντων σε παράδοση του μαθήματος των Θρησκευτικών, και την αναφορά ότι η παρουσία του σκοπό έχει τον εκφοβισμό των διδασκόντων. Αυτό εκτός του ότι συνιστά προσβολή για τους διδάσκοντες, γνωρίζοντας τον αποστολέα θεωρείται βέβαιο ότι η αποστολή του συγκεκριμένου εγγράφου είναι προϊόν πίεσης.
Επίσης σε ότι αφορά στον Μητροπολίτη, πρόκειται για έναν ιερωμένο που εκπροσωπεί το πιό προοδευτικό κομμάτι της Ιεραρχίας, το οποίο συνδράμει το Κράτος σε ώρες πλήρους απραξίας του και με δεδομένη την ανικανότητά του να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τόσο κρίσιμα ζήτημα, όπως η οικονομική κρίση και το προσφυγικό.
Ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, λόγου χάριν, συμμετείχε στη σημερινή σύσκεψη του Υπουργείου Εσωτερικών για το προσφυγικό ζήτημα εκπροσωπώντας την Εκκλησία και εδώ δαιμονοποιείται η επίσκεψή του στα σχολεία, διότι δήθεν θα κάνει αξιολόγηση του έργου των εκπαιδευτικών. Εξέφρασε ποτέ η εκκλησία τέτοιες προθέσεις; Είναι δυνατόν να ισχυρίζεστε αυτές τις ανοησίες;

Επιπροσθέτως, επίσημη ανακοίνωση επί του θέματος εξέδωσε και ο Ανεξάρτητος Δημοτικός Συνδυασμός Νέας Ιωνίας «Δύναμη Προοπτικής» που αναφέρει:
Ως Παράταξη με παρρησία και αποφεύγοντας ρητορικά τεχνάσματα παρουσιάσαμε τις απόψεις μας.
Συγκεκριμένα η επικεφαλής της Παράταξής μας κ. Δέσποινα Θωμαϊδου τόνισε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλει μεν να συζητά όλα τα θέματα, πλην όμως χρειάζεται να προσδιορίζεται κατά πόσο είναι αρμόδιο για ζητήματα όπως αυτά που θέτει ο Σύλλογος των Δασκάλων. Ως Παράταξη θεωρούμε ότι η εκπαιδευτική κοινότητα της πόλης μας οφείλει να είναι «ανοικτή» στην κοινωνία και στους θεσμούς που την συγκροτούν, πόσω μάλλον αυτούς που στηρίζουν την κοινωνική συνοχή και την πνευματική προκοπή. Δεν συναινούμε σε ιδεοληπτικές εμμονές όσων, ενώ διακηρύττουν στα λόγια την ελευθερία του πνεύματος, θέλουν στην πράξη ένα σχολείο περιορισμένο. Δεν μπορούμε να λησμονούμε ότι στο άρθρο 16 του Συντάγματος της πατρίδας μας προβλέπεται ρητά ότι «η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και μεταξύ άλλων έχει σκοπό την ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης των Ελλήνων».
Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι για εμάς ύψιστος πνευματικός θεσμός, διαχρονικής προσφοράς και χρειάζεται, αν μη τι άλλο, να οικοδομείται ένας ολοκληρωμένος διάλογος μεταξύ όλων στην πόλη μας, πόσω μάλλον που τώρα έχουμε έναν Επίσκοπο δυναμικό, αποτελεσματικό και ικανό να συνδράμει τον αγώνα που δίνουν οι πολίτες μας για μια αξιοπρεπή διαβίωση και πνευματική ζωή. Η Νέα Ιωνία έχει άρρηκτους δεσμούς με την Εκκλησία από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της και τούτο μαρτυρείται από τις μνήμες, τα κειμήλια, τις μνήμες και τη σύγχρονη ζωή.
Επομένως δεν μας εκφράζουν οι, υπό το κράτος πάσης φύσεως πιέσεων, κρατικές παρεμβάσεις, τα έγγραφα με τίτλο «Ζητούνται Πληροφορίες» και εν γένει απαγορεύσεις, ούτε οι φοβίες όσων έχουν ιδιοκτησιακή λογική  για την εκπαίδευση. Η οίηση δεν είναι ο καλύτερος σύμβουλος για κανέναν, όπως άλλωστε τόνισε και ο Επίκτητος
Η πρώτη δουλειά αυτού που θέλει να αποκτήσει σοφία; να αποβάλει την οίηση· γιατί δεν γίνεται να αρχίσεις να μαθαίνεις αυτά που νομίζεις ότι ξέρεις, Επίκτητος, 50 μ.Χ.-120 μ.Χ, Στωικός φιλόσοφος.
Θεωρούμε ότι η εκπαιδευτική κοινότητα της πόλης μας έχει δώσει, δίνει και προσβλέπουμε να δώσει ακόμη περισσότερα σε όλες και όλους μας.

Μην ξεχνάτε την εφημερίδα “ΧΤΥΠΟΣ”. Κυκλοφορεί από το Σάββατο στα περίπτερα της Αθήνας και του Πειραιά. Με αποκλειστικές ειδήσεις ρεπορτάζ και άρθρα. Επίσης, με μεγάλες χρήσιμες προσφορές και δώρα.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ