Πολιτική
«Εκλογές τον Ιούνιο εάν…»
Στην κόψη του ξυραφιού ακροβατεί η κυβέρνηση και όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι σύντομα ο πρωθυπουργός θα λάβει αποφάσεις που θα σφραγίσουν τις πολιτικές εξελίξεις.
Η επιστροφή του κουαρτέτου μπορεί να επανέφερε μετά από πολύ καιρό δειλά χαμόγελα στο Μέγαρο Μαξίμου, άπαντες όμως συνειδητοποιούν ότι όλα κρέμονται από μια κλωστή.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε, ότι τα μέτωπα είναι πολλά και ανοικτά, καθώς σε όλα τα κεφάλαια της διαπραγματευτικής ατζέντας, υπάρχει διαφορά φιλοσοφίας μεταξύ των δύο πλευρών.
Με δεδομένο ότι μένουν δύο εβδομάδες για το Πάσχα των Καθολικών, θεωρείται φιλόδοξο το να κλείσει η διαπραγμάτευση μέσα στον Μάρτιο, κάτι που σημαίνει ότι μήνας κλειδί είναι ο Απρίλιος.
Μέσα στον επόμενο μήνα θα πρέπει να κλείσουν τέσσερα μέτωπα, που θεωρούνται βαρύνουσας σημασίας για τις κοινοβουλευτικές ισορροπίες και τις αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα.
Όσοι μάλιστα γνωρίζουν το παρασκήνιο, αφήνουν να εννοηθεί ότι εάν υπάρξουν προσκόμματα, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο ακόμη και των πρόωρων εκλογών.
Μια πρώτη γεύση των κυβερνητικών προθέσεων έχει δώσει ο «τσάρος» της οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος με τη φράση «καήκαμε εάν πάει Μάιο η αξιολόγηση».
Στο Μέγαρο Μαξίμου, ξέρουν ότι στην περίπτωση που δεν θα υπάρξει επιτυχής αξιολόγηση:
-η χώρα δεν θα μπορεί να δανειστεί φθηνό «ζεστό» χρήμα με τη βοήθεια του προγράμματος χαλάρωσης του Μάριου Ντράγκι
-δεν θα ανοίξει η συζήτηση για «κούρεμα» δημοσίου χρέους, που είναι η αναγκαία προϋπόθεση για την επιστροφή στην ανάπτυξη.
Όπως γίνεται αντιληπτό όλα είναι στον αέρα και στην περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας βρεθεί σε αδιέξοδο, είναι πιθανό να ρισκάρει ακόμη και με νέα προσφυγή στις κάλπες τον Ιούνιο.
Στα πηγαδάκια της Βουλής ψιθυρίζεται έντονα ότι «ο χρόνος τελειώνει» και εξηγούν ότι ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να κάνει το ίδιο λάθος με τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος πήγε σε οικουμενική κυβέρνηση.
Όπως υποστηρίζουν ο πρωθυπουργός θα θέσει τα διλήμματα στους Έλληνες πολίτες και ακόμη και εάν ηττηθεί στις εκλογές, θα καταφέρει να διατηρήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστά της τάξης του 25%.
Σε μια τέτοια περίπτωση, θα μπορεί να ισχυριστεί ότι η Αριστερά μπορεί να έχασε μια μάχη, είναι όμως παρούσα και μπορεί να διεκδικήσει εκ νέου την εξουσία χωρίς να έχει απαξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών.
Τα τέσσερα μέτωπα που θα κρίνουν τις αποφάσεις του πρωθυπουργού είναι τα εξής:
1. Ασφαλιστικό: Οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ πιέζει για μεγάλες περικοπές στην συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 1% του ΑΕΠ μέσα στο 2016. Ζητούμενο είναι πλέον από ποιο ύψος και πάνω θα υπάρξουν περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων. Μεγάλα ερωτήματα, υπάρχουν και για το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων που θα δοθούν μετά την 1/1/2016. Εάν για παράδειγμα το κουαρτέτο επιμείνει σε περαιτέρω μείωση της βασικής σύνταξης από τα επίπεδα των 384 ευρώ, η κυβέρνηση θα βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο και ο κ. Τσίπρας θα απωλέσει σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό του κεφάλαιο.
2. Φορολογικό: Οι δανειστές επιμένουν σε μείωση του αφορολογήτου, ενώ η κυβέρνηση επιμένει να πληρώσουν τη νύφη τα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ. Σε μια τέτοια περίπτωση όμως, είναι πολύ πιθανό να εγκαταλείψει τον ΣΥΡΙΖΑ η μεσαία τάξη που του χάρισε δύο νίκες στις εκλογές του 2015. Τρόμος υπάρχει και για το πώς θα εξελιχθεί η διαπραγμάτευση στο φορολογικό των αγροτών, οι οποίοι βρίσκονται σε σύγκρουση με την κυβέρνηση και απειλούν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
3. Μεσοπρόθεσμό: Εντός του έτους πρέπει να ψηφιστούν μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ, που θα εφαρμοστούν το 2017 και το 2018 για να κλείσει ο προϋπολογισμός του 2018 με πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Το εγχείρημα θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, παρά το γεγονός ότι τα μέτρα του ασφαλιστικού και του φορολογικού θα καλύψουν ένα μέρος του απαιτούμενου ποσού.
4. Κόκκινα δάνεια: Το πλήρες άνοιγμα της αγοράς των «κόκκινων» δανείων όπως ζητούν οι δανειστές από την κυβέρνηση εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους. Στο Μαξίμου, αναγνωρίζουν το πρόβλημα, καθώς οι δανειολήπτες αποτελούν κρίσιμο μέγεθος στην ελληνική κοινωνία. Η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει εξαίρεση συγκεκριμένων δανείων από τη διαδικασία πώλησης σε funds για τουλάχιστον τρία χρόνια και ευελπιστεί ότι θα κερδίσει τη μάχη.
Απρόβλεπτος παράγοντας
Κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι το προσφυγικό αποτελεί έναν από τους πλέον καθοριστικούς παράγοντες, καθώς εξελίσσεται σε βόμβα που ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκραγεί.
Η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία κάνει εξωτερική πολιτική μέσω των προσφύγων και αποκομίζει οικονομικά οφέλη, μετατρέποντας την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών.
Το προσφυγικό θεωρείται ο πλέον απρόβλεπτος παράγοντας και ουδείς είναι σε θέση να προσδιορίσει το πότε θα σκάσει αυτή η βόμβα και κυρίως τι επιπτώσεις θα έχει στην πολιτική ζωή της χώρας.
Μη ξεχνάτε την εφημερίδα “ΧΤΥΠΟΣ”. Κυκλοφορεί από το Σάββατο στα περίπτερα της Αθήνας και του Πειραιά. Με αποκλειστικές ειδήσεις ρεπορτάζ και άρθρα. Επίσης, με μεγάλες χρήσιμες προσφορές και δώρα.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα4 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα4 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Ειδήσεις2 εβδομάδες ago
Ποια καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου
-
Ειδήσεις2 εβδομάδες ago
Προκήρυξη για Προσλήψεις 69 Μόνιμων Υπαλλήλων στην ΕΥΑΘ Α.Ε.
-
Αφιερώματα2 έτη ago
Σεισμός 1999: 23 χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία στην Αθήνα- Το χτύπημα του Εγκέλαδου που κόστισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους
-
Ειδήσεις2 εβδομάδες ago
Έκθεση προβολής του ελληνικού κοσμήματος και πολιτιστικές δράσεις τον Ιανουάριο υπό την αιγίδα του ΕΟΤ