Αγίας Παρασκευής
Φυλλορροεί παράταξη της Αγίας Παρασκευής
Την αποχώρησή τους από τη δημοτική παράταξη «Φυσάει Κόντρα στην Αγία Παρασκευή», ανακοίνωσαν οι κ.κ. Μ. Ζεάκης, Δ. Κολώνιας και Φ. Παπαμιχαήλ.
Τα τρία πρώην στελέχη της παράταξης εξηγούν τους λόγους της αποχώρησής τους στην ανακοίνωση που εξέδωσαν και στην οποία μεταξύ άλλων τονίζουν:
«Πριν δύο χρόνια ξεκίνησε στο προάστιο το ταξίδι «της πολύχρωμης κουρελούς» όπως μας έλεγαν, γιατί μετά από πολύ καιρό συναντήθηκαν πολίτες από διαφορετικές αφετηρίες, του τοπικού κινήματος, των κοινωνικών αγώνων, της αριστεράς και της αυτονομίας.
Για μια πορεία διαφορετική από τις μέχρι τώρα υπάρχουσες προσωποκεντρικές και συντηρητικές πολιτικές που ασκήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην πόλη, αλλά και αμφισβήτησης του υπάρχοντος πλαισίου του «Καλλικράτη», αλλά και του μονόδρομου των μνημονίων.
Το αποτέλεσμα των εκλογών με την είσοδο μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, η εναλλαγή ανά χρόνο στα δημοτικά όργανα των εκπροσώπων μας όπως δεσμευτήκαμε, οι συλλογικές διαδικασίες στο εσωτερικό μας με μηνιαίες Γ.Σ. της παράταξης ήταν η αρχή μιας νέας ουσιαστικής παρέμβασης στο προάστιο.
Η δική μας συμμετοχή μέσα στα κινήματα της πόλης και στα κοινωνικά δίκτυα μας ώθησε να συμβάλλουμε και εμείς σε αυτό το νέο εγχείρημα θεωρώντας ότι παρά τους δύσκολους καιρούς η ανάπτυξη και η δυναμική των κινημάτων και των διεκδικήσεων στην πόλη μπορεί να εκφράζεται και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Σε μια σχέση «ανοιχτής συνομιλίας» και αλληλοτροφοδότησης διεκδικήσεων και με την προοπτική, όχι της ανάθεσης όπως γίνεται σήμερα, αλλά στο δυνάμωμα αυτής της σχέσης ώστε οι ίδιοι οι πολίτες να έχουν τη φωνή και τη εξουσία στις δημόσιες υποθέσεις.
Οι επιτροπές γειτονιών που ξεφυτρώνουν, η προσπάθεια για την απόκτηση της βίλας Ιόλα, για ανοιχτά σχολεία στην κοινωνία, οι- από τα κάτω- πολιτιστικές παρεμβάσεις, το κίνημα που δημιουργήθηκε στην πόλη για να μην εκδοθούν στην Ιταλία οι 5 φοιτητές –συντοπίτες μας, δείχνουν ότι ακόμη και μέσα στην εκτεταμένη κοινωνική απελπισία υπάρχουν έστω εμβρυακά οι αντιστάσεις και οι δυνατότητες μιας άλλης οργάνωσης και συμμετοχής στην πόλη, που δεν συναντιέται με τις κλειστές λογικές των κομματικών μηχανισμών και των συλλόγων-σφραγίδων.
Το παράδειγμα του αγώνα των κατοίκων ενάντια στην τοποθέτηση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας wind, cosmote στην οδό Ολυμπίας στο Κοντόπευκο που έφερε το –έστω και το προσωρινό- ξήλωμά τους είναι χαρακτηριστικό:
α) έδειξε ότι η οργανωμένη κινητοποίηση των κατοίκων μπορεί να φέρει μια νίκη που φαινόταν αρχικά αδιανόητη,
β) κινητοποίησε τη διστακτική δημοτική Αρχή σε σημείο σήμερα που να είναι από τους βασικούς συνομιλητές με το υπουργείο Μεταφορών για αλλαγή του υπάρχοντος νομικού πλαισίου που αφορά στις κεραίες,
γ) συνεχίζει να κινητοποιεί και άλλες γειτονιές αλλά και να γίνεται σημείο αναφοράς και παράδειγμα και για άλλες πόλεις.
Αυτή λοιπόν η δυνατότητα και δυναμική αμφισβητήθηκε και υποτιμήθηκε ουσιαστικά από την κομματική -κατά τη γνώμη μας- άποψη μέσα στο Φ.Κ. που αρκείται στα κεκτημένα, στην ανέξοδη συνθηματολογία, στην απουσία προτάσεων και στις ιδεολογικές της προκαταλήψεις.
Η αντιμετώπιση της δημοκρατικής έννοιας της εναλλαγής και ο υποτιμητικός τρόπος που τη διαχειρίστηκε είναι ενδεικτικό μιας άποψης που για μας δεν ανταποκρίνεται ηθικά αλλά και πολιτικά στο εγχείρημα που ξεκινήσαμε.
Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι δεν επιτρέπει στον εαυτό της να δει τα λάθη της, να ξαναδεί τις βεβαιότητες της, να αναστοχαστεί για αυτό που συμβαίνει γύρω μας πέρα από τις διαπιστώσεις. Να συναντηθεί με συλλογικότητες και πολίτες, να ανοίξει διάλογο με τις νέες πραγματικότητες, να εμπνεύσει.»
Μην ξεχνάτε την εφημερίδα “ΧΤΥΠΟΣ”. Κυκλοφορεί από το Σάββατο στα περίπτερα της Αθήνας και του Πειραιά. Με αποκλειστικές ειδήσεις ρεπορτάζ και άρθρα. Επίσης, με μεγάλες χρήσιμες προσφορές και δώρα.