Connect with us

Πολιτική

H Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, της Ζωής Ράπτη

Published

on

Η 10η Οκτωβρίου έχει ανακηρυχθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας. Η απόφαση να δοθεί σε αυτή την ημέρα αυτός ο χαρακτήρας σηματοδοτεί και μια σημαντική ποιοτική στροφή στην αντίληψη που έχουν τα κράτη αλλά και οι παγκόσμιοι οργανισμοί για τη σημασία της προστασίας της ψυχικής υγείας ως ένα μέσον βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ανθρώπων.

Δεν απέχουμε πολύ καιρό από τις εποχές που η έννοια της ψυχικής υγείας ήταν συγκεχυμένη και καλυπτόταν από ένα νέφος δεισιδαιμονιών και εντυπώσεων που αντλούνταν από την ανθρώπινη εμπειρία με μη συστηματικό – επιστημονικό τρόπο. Ωστόσο, τώρα, υπάρχουν και τα εργαλεία και οι γνώσεις και οι μέθοδοι ώστε να ταξινομηθούν και να κατηγοριοποιηθούν τα προβλήματα της ψυχικής υγείας. Βρισκόμαστε πλέον σε μια εξελικτική περίοδο όπου υπάρχει η δυνατότητα να ορίζονται οι διαταραχές, να μετράται ο αντίκτυπός τους στις κοινωνίες, τα συστήματα υγείας καθώς και στις οικονομίες των κρατών και –πάνω απ’ όλα- να ανακαλύπτονται τρόποι θωράκισης της ψυχικής υγείας των πολιτών και να βρίσκονται μέθοδοι θεραπείας και βοήθειας σε όσους αντιμετωπίζουν ψυχικές παθήσεις.

Τα δεδομένα που έχει συγκεντρώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι ενδεικτικά της κατάστασης: Σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι πάσχουν από κάποια ψυχική διαταραχή και οποιοσδήποτε, οπουδήποτε, μπορεί να επηρεαστεί. Η κατάθλιψη είναι μια από τις κύριες αιτίες ασθένειας και αναπηρίας μεταξύ εφήβων και ενηλίκων. 1 στα 5 παιδιά και εφήβους αντιμετωπίζει μια μορφή ψυχικής διαταραχής. Άτομα με σοβαρές ψυχικές παθήσεις όπως η σχιζοφρένεια έχουν μικρότερο προσδόκιμο επιβίωσης (από 10 έως 20 χρόνια) από τον γενικό πληθυσμό. Περίπου 800.000 άνθρωποι κάθε χρόνο, σ’ ολόκληρο τον κόσμο, αφαιρούν την ίδια τους τη ζωή 1 άτομο κάθε 40 δευτερόλεπτα- και αυτό αποτελεί την δεύτερη κύρια αιτία θανάτου για νέους ηλικίας 15-29 ετών.

Επιπλέον, η πανδημία του Covid-19 επιδείνωσε τη συνολική εικόνα, αφού η διαρκής αίσθηση της απειλής, η επιβάρυνση των συστημάτων υγείας με την αδιάκοπη αντιμετώπιση περιστατικών κορωνοϊού, η οικονομική επιβάρυνση στους κρατικούς προϋπολογισμούς λόγω των περιοριστικών μέτρων (lockdown) προκάλεσαν μια σειρά από νέες, πρωτόφαντες προκλήσεις για τα άτομα και τις κοινωνίες. Το Υπουργείο Υγείας κι εγώ προσωπικά, ως υφυπουργός και των εξαρτήσεων, έχουμε αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες που θα προσφέρουν λύσεις και βοήθεια στους Έλληνες πολίτες ακριβώς σ’ αυτό τον τομέα. Ενδεικτικά αναφέρω την Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306, που λειτουργεί ως ένας δωρεάν δίαυλος επικοινωνίας που ενημερώνει ανώνυμα και εμπιστευτικά τους πολίτες που αναζητούν ψυχολογική, κοινωνική και συμβουλευτική υποστήριξη. Ο αγώνας για την στήριξη των συμπολιτών μας από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε δυνατά, αποφασιστικά και θα συνεχιστεί με ακόμα πιο έντονους ρυθμούς, όλο το επόμενο διάστημα.

 

*Η Ζωή Ράπτη είναι Υφυπουργός Υγείας, Βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ