Connect with us

Πολιτική

«Ηρωική» έξοδος με πρόωρες εκλογές

Published

on

Αντιμέτωπος με μεγάλα διλήμματα βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κινδυνεύει να βρεθεί…

στο πολιτικό περιθώριο εάν δε δώσει λύσεις σε μείζονος σημασίας θέματα για τη χώρα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός και η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι πρέπει να αναληφθούν σημαντικές πρωτοβουλίες, προκειμένου να μην αποδειχτεί παρένθεση η κυβέρνηση της Αριστεράς.
Κάτι τέτοιο ωστόσο θεωρείται δύσκολο, καθώς άπαντες αναγνωρίζουν ότι το momentum  έχει χαθεί και ο πρωθυπουργός δύσκολα θα μπορέσει να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων.
Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβουν ότι το επόμενο δίμηνο θα είναι κάτι παραπάνω από «καυτό» και αφήνουν να εννοηθεί ότι θα σφραγίσει την παραμονή του Αλέξη Τσίπρα στο τιμόνι της χώρας.
Δύο ήταν οι φράσεις κλειδιά που χρησιμοποίησε κορυφαίο κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο «ΧΤΥΠΟ» για να εξηγήσει την κρισιμότητα των στιγμών:
-«Εάν δεν τα καταφέρουμε, τότε θα πέσουμε όλοι μαζί»
-«Τα περιθώρια έχουν στενέψει, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».
Έξωθεν καλή μαρτυρία
Οι συγκεκριμένες φράσεις καθιστούν σαφές ότι το πολιτικό τοπίο, είναι τελείως διαφορετικό σε σχέση με αυτό που ήταν πριν από πέντε μήνες όταν ο Αλέξης Τσίπρας κέρδιζε για δεύτερη φορά εκλογές.
Τότε, είχε την κοινωνική αποδοχή, εξέφραζε την ελπίδα ότι κάτι μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο, ενώ τώρα, έχει χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία και τα προβλήματα τον πνίγουν.
Η γκρίζα καθημερινότητα βυθίζει στο τέλμα τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων, ενώ την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να πει όχι στις πιέσεις των δανειστών για νέα μέτρα.
Από τη μια ο κ. Τσίπρας ξέρει ότι εάν πει «όχι» στους δανειστές, η χώρα θα ξαναζήσει τον εφιάλτη της χρεοκοπίας, ενώ εάν πει «ναι», θα ενταθεί η κοινωνική κατακραυγή και το τέλος θα έρθει πιο κοντά.
Τέσσερα  είναι τα ανοικτά μέτωπα που θέλει να κλείσει στην παρούσα φάση η κυβέρνηση για να μη βρεθεί μπροστά σε αδιέξοδο.
1. Αξιολόγηση: Ο αρχικός στόχος να κλείσει η αξιολόγηση έως τις αρχές Μαρτίου δε φαίνεται να προχωράει, γεγονός που φέρνει σε δυσχερή θέση το Μέγαρο Μαξίμου. Εάν συνεχιστεί το αδιέξοδο με τους εταίρους, θεωρείται βέβαιο ότι θα μπει φρένο στην επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα και την ανάπτυξη.
2. Αγρότες: Το ρήγμα στους αγρότες και οι χαραμάδες συνεννόησης έχουν αναφέρει το χαμόγελο στην κυβέρνηση. Πίσω από τα δειλά χαμόγελα όμως άπαντες αντιλαμβάνονται, ότι η συντριπτική πλειονότητα των αγροτών έχει χάσει την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνηση. Το βροντερό παρών στο Σύνταγμα το περασμένο Σάββατο, κατέστησε σαφές ότι ο κ. Τσίπρας χάνει έναν από τους πλέον προνομιακούς συνομιλητές του.
3. Επιστήμονες ελεύθεροι επαγγελματίες: Όπως όλα δείχνουν το ασφαλιστικό θα αποτελέσει τη… μαμή της μεταμνημονιακής ιστορίας της Ελλάδας. Το νομοσχέδιο Κατρούγκαλο θα έρθει προς ψήφιση σύντομα στη Βουλή, γεγονός που οδηγεί την κυβέρνηση σε μετωπική σύγκρουση με την ελεύθερη αγορά. Οι επιστήμονες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αποτελούν την ραχοκοκαλιά της παραγωγικής Ελλάδας και οι εξελίξεις θα είναι δραματικές.
4. Προσφυγικό- Σένγκεν: Τα λάθη που έκανε η κυβέρνηση και ιδίως ο πρωθυπουργός, που υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα, ίσως αποδειχτούν ολέθρια. Ο κίνδυνος να βρεθεί η χώρα εκτός Σένγκεν είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός, κάτι που εάν συμβεί, θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την έξοδο από το ευρώ. Ο νέος ρόλος του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, κάνει πολλούς να εκφράζουν φόβους για συγκυριαρχία στο Αιγαίο και μια νέα μεγάλη εθνική ήττα.
Πολιτική λύση
Με βάση αυτά τα δεδομένα, γίνεται αντιληπτό ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει πολλά περιθώρια ελιγμών, γεγονός που τον αναγκάζει να αλλάξει τη στρατηγική που ακολουθεί έναντι των εταίρων.
Ο κ. Τσίπρας θεωρείται βέβαιο ότι θα αναζητήσει πολιτική λύση, κάτι που ήδη άρχισε με την προχθεσινή επίσκεψή του στις Βρυξέλλες και τις επαφές με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και την Καγκελάριο Μέρκελ.
Έλλειψη συμμάχων
Το στοιχείο που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην παρούσα συγκυρία, είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας ξέμεινε από συμμάχους, που θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν να μη βρεθεί σε απομόνωση.
Η εξήγηση στο εσωτερικό πεδίο έχει σχέση με τα προεκλογικά ψέματα και τις φρούδες ελπίδες που καλλιέργησε, ενώ στο εξωτερικό πεδίο, με την αδυναμία του να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα.
Κοινωνικό μπούλινγκ
Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως από την περιφέρεια δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους για τις τελευταίες εξελίξεις και τις αποδοκιμασίες που δέχονται από τις τοπικές κοινωνίες, κάνοντας λόγο για μπούλινγκ.
Κάποια από τα επεισόδια μπορεί να είναι στημένα από χρυσαυγίτες, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι υπάρχει αλήθεια στο ότι ο κόσμος ξεσπάει εναντίον τους για τα σκληρά μέτρα που θα ψηφιστούν στη Βουλή.
Ασταθές περιβάλλον
Ο πρωθυπουργός είναι βέβαιο ότι θα επιχειρήσει φυγή προς τα εμπρός, κλείνοντας όσο πιο γρήγορα γίνεται την αξιολόγηση για να αναπνεύσει η οικονομία, αλλά τα δύσκολα είναι μπροστά του.
Τόσο το οικονομικό όσο και το πολιτικό περιβάλλον είναι εξαιρετικά ασταθές, με αποτέλεσμα να οργιάζουν στο παρασκήνιο τα σενάρια και οι φήμες για ηρωική έξοδο με πρόωρες εκλογές.
Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση διαψεύδει όποιον θέτει τέτοιο θέμα, η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι όλα είναι ανοικτά και σύντομα ο κ. Τσίπρας, θα κληθεί να πάρει τις αποφάσεις του.

Μην ξεχνάτε την εφημερίδα “ΧΤΥΠΟΣ”. Κυκλοφορεί από το Σάββατο στα περίπτερα της Αθήνας και του Πειραιά. Με αποκλειστικές ειδήσεις ρεπορτάζ και άρθρα. Επίσης, με μεγάλες χρήσιμες προσφορές και δώρα.

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ