Πειραιά
Μια νέα σχέση λιμανιού και πόλης
Το όραμα και τον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής για τον Πειραιά ως Πόλη-Λιμάνι ανέλυσε σε χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στην ημερίδα του Πανεπιστημίου Πειραιώς, που πραγματοποιήθηκε προσφάτως στην αίθουσα Συνεδρίων του Πανεπιστημίου, με θέμα: «Πειραιάς, Πόλη-Λιμάνι».
Ο κ. Μώραλης, στον χαιρετισμό του, τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «…Αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, να λειτουργεί ένα Λιμάνι του βεληνεκούς του Πειραιά, του μεγέθους του Πειραιά και η πόλη όχι να μην έχει το οποιοδήποτε αντιστάθμισμα ή οικονομική ανταπόδοση, αλλά να μην έχει καμία συμμετοχή στη στρατηγική ανάπτυξη του Λιμανιού, στα επενδυτικά της πλάνα, παρά μόνο να απορροφά τα κόστη και τις ζημίες του Λιμανιού, τη περιβαλλοντική ρύπανση, το κυκλοφοριακό, προβλήματα μέσα στην πόλη. Αυτά μέχρι τώρα απορροφά η πόλη του Πειραιά από το Λιμάνι και τίποτα παραπάνω. Η Πόλη δικαιούται να διεκδικεί οφέλη από το Λιμάνι. Δικαιούται να έχει λόγο για το Λιμάνι και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια και τώρα φυσικά, όπου διακυβεύεται το μέλλον του Λιμανιού και κατ επέκταση ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του μέλλοντος της πόλης μας. Ενόψει της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, μια συζήτηση και μια διαδικασία η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια και φαίνεται να ολοκληρώνεται, ως Δημοτική Αρχή, πράξαμε αυτό που είχαμε υποσχεθεί. Υποστηρίξαμε το δημόσιο χαρακτήρα του Λιμανιού, όχι τη μη εμπλοκή ιδιωτών. Κατά τη δική μου άποψη μου και της Δημοτικής Αρχής, θα έπρεπε να εμπλακούν ιδιώτες στο Λιμάνι. Η πρόταση μας ήταν να εμπλακούν με μακροχρόνιες παραχωρήσεις όπως γινόταν μέχρι τώρα, και όχι με την πώληση των μετοχών του Λιμανιού. Καταθέσαμε επίσης στην κυβέρνηση –και στην προ, προηγούμενη αλλά και στις δύο τελευταίες-, μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με πλήρη στοιχειοθετημένο φάκελο και τεκμηριωμένα επιχειρήματα, την πρότασή μας για τη δυνατότητα να λειτουργήσουμε Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο στον Πειραιά….
Στόχος μας είναι να συνεργαστούμε με όλους τους θεσμικούς, παραγωγικούς και δημιουργικούς φορείς της Πόλης για να εκμεταλλευθούμε κάθε αναπτυξιακή προοπτική που προσφέρει η Γαλάζια Οικονομία. Ισχυρή εσωτερική διασύνδεση, περισσότερη εξωστρέφεια, λιγότερη γραφειοκρατία. Ένα πλέγμα που δίπλα στα εκκολαπτήρια νεοφυών επιχειρήσεων θα επανεγκατασταθεί η ναυτιλιακή επιχειρηματική κοινότητα, ένα μεγάλο μέρος της οποίας έχει φύγει από την πόλη, θα παρέχονται one-stop-shop υπηρεσίες, πανεπιστήμιο, έρευνα και καινοτομία θα αποκτήσουν επιχειρηματικό ορίζοντα.