Πολιτική
Παίζει τα «ρέστα» του με εκλογές, δημοψήφισμα και ανασχηματισμό
Θρυαλλίδα ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων θεωρείται το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που ψηφίζεται στη Βουλή αμέσως μετά το Πάσχα και φέρνει ανατροπές στις συντάξεις παλαιών και νέων ασφαλισμένων.
Στο Μαξίμου έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός, καθώς κοινή είναι η εκτίμηση, ότι τυχόν λάθος χειρισμοί για τα μέτρα των 5,4 +3,6 δισ. ευρώ, θα σηματοδοτήσουν το τέλος της κυβέρνησης.
Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα δε φοβούνται τόσο την ψηφοφορία που θα γίνει στη Βουλή, όσο τις κοινωνικές αντιδράσεις, που θα οδηγήσουν σε πλήρη απαξίωση τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρωθυπουργός δεν κρύβει τον προβληματισμό του, καθώς αναγνωρίζει ότι το διπλό μνημόνιο απαιτεί αντικοινωνικά μέτρα, που υπερβαίνουν τα όρια της Αριστεράς και είναι μακριά από την ιδεολογία της.
Στην παρούσα φάση κινείται μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης και τίποτα δεν προμηνύει ότι μπορεί να ξεφύγει από το αδιέξοδο, εάν δεν καταφύγει σε τεχνάσματα όμοια με αυτά του περασμένου καλοκαιριού.
Εάν μάλιστα δεν ανοίξει σύντομα η συζήτηση για τη μείωση του χρέους, τα αδιέξοδα θα πολλαπλασιαστούν, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο Ιούνιος θα είναι καυτός από πλευράς πολιτικών εξελίξεων.
Τα επικοινωνιακά τρικ του στυλ ότι η ελληνική νομοθεσία δεν επιτρέπει την ψήφιση προληπτικών μέτρων και ότι οι εταίροι, με πρώτο τον Γερούν Ντάισεμπλουμ στηρίζουν την κυβέρνηση δε δείχνουν να πείθουν.
Η πραγματικότητα άλλωστε μιλάει μόνη της και η μετωπική σύγκρουση στην Ολομέλεια της Βουλής, είναι βέβαιο ότι θα αναδείξει τα αδιέξοδα της σημερινής κυβερνητικής πολιτικής.
Όπως γίνεται σαφές κλειδί των εξελίξεων, αποτελεί η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν είναι λίγοι οι βουλευτές οι οποίοι εκφράζουν ενστάσεις για την αναγκαιότητα των προληπτικών μέτρων.
Στο Μαξίμου θεωρούν βέβαιο ότι δεν θα υπάρξουν σοβαρές ενστάσεις για δύο κυρίως λόγους:
1. Έχει εδραιωθεί η άποψη ότι τα μέτρα είναι μονόδρομος για να επιστρέψει η χώρα στην κανονικότητα.
2. Ουδείς βουλευτής επιθυμεί να είναι αυτός που θα επαναφέρει με την ψήφο του τη Ν.Δ. στην εξουσία.
Τα… όπλα
Ωστόσο, το ζήτημα ξεπερνά τα στενά όρια της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και εξελίσσεται σε θέμα επιβίωσης της κυβέρνησης από τη στιγμή που όλη η κοινωνία βρίσκεται απέναντι στην κυβέρνηση.
Στο ερώτημα πώς θα μπορέσει ο Αλέξης Τσίπρας να βγει «ζωντανός» και να κρατήσει αλώβητο το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού του κεφαλαίου ουδείς μπορεί να δώσει ασφαλή απάντηση.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι διαθέτει ακόμη αρκετά όπλα και υπενθυμίζουν ότι οι μάχες που έδωσε ως τώρα όχι μόνο τον κράτησαν ζωντανό αλλά επιβεβαίωσαν και την ηγεμονία του στην πολιτική ζωή της χώρας.
Διαπλοκή
Στη στρατηγική της κυβέρνησης, εντάσσεται και η σκληρή ρητορική κατά των διαπλεκομένων συμφερόντων, που κρατούν αιχμάλωτη την πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας.
Η μάχη θα ενταθεί με τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών και στο Μαξίμου αισιοδοξούν ότι θα βρουν συμμάχους μέσω της φρασεολογίας για τους νταβατζήδες, που πρώτος χρησιμοποίησε ο Κ. Καραμανλής
Η… Κεντροαριστερά
Στο παρασκήνιο φημολογείται έντονα, ότι ο πρωθυπουργός αμέσως μετά την ψήφιση των μέτρων, θα προχωρήσει σε γενναίο άνοιγμα προς τα δύο κόμματα της Κεντροαριστεράς, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.
Εάν προχωρήσουν οι επαφές, τότε θα διευρύνει την κοινοβουλευτική στήριξη της κυβέρνησης και δεν θα έχει πρόβλημα, ενώ σε διαφορετική περίπτωση, θα παίξει τα ρέστα του.
Σε περίπτωση άρνησης, ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση, επιρρίπτοντας την ευθύνη για το αδιέξοδο στα δύο κόμματα που δεν επιθυμούν τη συνεργασία και τη συνεννόηση.
Παράλληλα, θα προβάλει τον εαυτό του και το κόμμα του ως αντίδοτο στο νεοφιλελευθερισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη , προετοιμάζοντας το κλίμα για νέα προσφυγή στις κάλπες.
Ανασχηματισμός
Μια πρώτη κίνηση για να αλλάξει τις ισορροπίες είναι να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, τοποθετώντας στα καίρια υπουργεία προσωπικότητες ευρύτερης αποδοχής που διαθέτουν την έξωθεν καλή μαρτυρία.
Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, θα απομακρυνθούν από την κυβέρνηση, όσοι σήκωσαν το βάρος της διαπραγμάτευσης, με πρώτους τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Κατρούγκαλο.
Με τον τρόπο αυτό, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να κερδίσει χρόνο και κυρίως να μηδενίσει το πολιτικό κοντέρ, δίνοντας την εντύπωση ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος κάνουν μια νέα αρχή.
Η φημολογία μάλιστα αναφέρει ότι θέση στην κυβέρνηση, θα έχουν η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Φώτης Κουβέλης και στελέχη της νεότερης γενιάς του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Σωκράτης Φάμελλος.
Παράλληλα, τα σενάρια για αλλαγές στην κυβέρνηση, έχουν ως στόχο να βάλουν φρένο στις διαφοροποιήσεις βουλευτών όπως για παράδειγμα του Σάκη Παπαδόπουλου από τα Τρίκαλα.
Το Μαξίμου μάλιστα εντέχνως αφήνει να εννοηθεί, ότι σε ένα πιθανό ανασχηματισμό είναι πιθανό να έχει ρόλο υφυπουργού η Παναγιώτα Δριτσέλη, η οποία κατεβαίνει στην ίδια εκλογική περιφέρεια.
Τυρί και φάκα
Η κυβέρνηση για να βγει από το τούνελ χρησιμοποιεί ως… τυρί τις δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ για το χρέος, προκειμένου να δώσει επιχειρήματα στους βουλευτές της και να βάλει τέλος στην εσωστρέφεια.
Από εδώ και στο εξής θα ακούγεται έντονα ότι η ψήφιση των μέτρων θα ανοίξει τον δρόμο για την διευθέτηση του χρέους, που δεν θα αφορά κούρεμα της ονομαστικής αξίας αλλά παραμετρικές αλλαγές με επιμήκυνση χρόνου και μείωση επιτοκίων.
Σ’ αυτή την περίπτωση όμως η… φάκα κρύβεται στο πώς η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τις επιθέσεις της αντιπολίτευσης, που θα επικεντρώσει στην καταστροφή της πραγματικής οικονομίας.
Εκλογές
Με δεδομένο πάντως ότι ο ανασχηματισμός αποτελεί τρυκ και τίποτα περισσότερο, δεν είναι λίγοι αυτοί που εισηγούνται στον πρωθυπουργό να αναλάβει πιο δραστικές πρωτοβουλίες.
Το σενάριο των εκλογών δείχνει να είναι ισχυρό, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει διακύβευμα και οι πάντες αναγνωρίζουν ότι τα μέτρα είναι αναγκαία για να μη χρεοκοπήσει η χώρα.
Από την άλλη, ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι είναι ορατός ο κίνδυνος η κυβέρνηση και ο ίδιος να απαξιωθούν και ίσως θελήσει να προλάβει τις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν.
Σ’ αυτό το πλαίσιο κινείται και η ομάδα των «53+» μεταξύ των οποίων και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που ζητούν εκλογές για να μην έχει ο ΣΥΡΙΖΑ την τύχη των άλλων μνημονιακών κυβερνήσεων.
Το ενδεχόμενο των εκλογών αποκτά μεγάλες πιθανότητες υλοποίησης από τη στιγμή που η Ν.Δ. παρά το δημοσκοπικό της προβάδισμα δε δείχνει να έχει ακόμη καθαρή πρόταση διακυβέρνησης.
Επιπροσθέτως βαρύνεται με πολλές από τις παθογένειες που οδήγησαν τη χώρα στο σημερινό αδιέξοδο και σε περίπτωση εκλογών είναι βέβαιο ότι θα χρησιμοποιηθούν ως βασικό όπλο από την κυβέρνηση.
Το όπλο των εκλογών, ο πρωθυπουργός θα το βάλει πάλι στο τραπέζι εάν διαπιστώσει ότι δεν προχωράει το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους που αποτελεί προϋπόθεση για την επιστροφή στην ανάπτυξη.
Δημοψήφισμα
Το σενάριο του δημοψηφίσματος δείχνει να ατονεί, με δεδομένο ότι είναι ειλημμένη η απόφαση να περάσει τα μέτρα μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας το αργότερο έως τις 10 Μαΐου.
Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί στην περίπτωση που τα μέτρα περάσουν, αλλά οι εταίροι διστάσουν για το χρέος και ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα θέλει να πάει τη χώρα σε νέες εκλογές.
Το… φάντασμα
Σε μια τέτοια περίπτωση, το σενάριο του δημοψηφίσματος θα επανέλθει στο προσκήνιο και θα επαναφέρει τον εφιάλτη που έζησε η χώρα μόλις πριν από ένα χρόνο.
Τον περασμένο Ιούνιο άλλωστε η χώρα βίωσε το φάντασμα της χρεοκοπίας, κάτι που ίσως γίνει και πάλι τώρα εάν υπάρξει νέα καθυστέρηση στην καταβολή της δόσης από τους δανειστές.
Η ανησυχία εντείνεται εάν σκεφτεί κανείς ότι για άλλη μια φορά έχει αρχίσει η συγκέντρωση των αποθεματικών νοσοκομείων και ταμείων στην Τράπεζα της Ελλάδας.
Όσοι γνωρίζουν πάντως λένε ότι αυτή τη φορά, το δημοψήφισμα θα είναι πολύ πιο σκληρό σε σχέση με αυτό του περασμένου Ιουλίου, αφού ο κ. Τσίπρας θα θελήσει να εκπέμψει καθαρό μήνυμα.
Όπως μάλιστα επισημαίνουν εάν τα πράγματα φτάσουν στα άκρα ίσως να επιβεβαιωθεί και ο πρώην λογογράφος του πρωθυπουργού που έχει υποστηρίξει ότι το δημοψήφισμα θα είναι δραχμή ή ευρώ.
Μην ξεχνάτε την εφημερίδα “ΧΤΥΠΟΣ”. Κυκλοφορεί από το Σάββατο στα περίπτερα της Αθήνας και του Πειραιά. Με αποκλειστικές ειδήσεις ρεπορτάζ και άρθρα. Επίσης, με μεγάλες χρήσιμες προσφορές και δώρα.